Probeer nog eens het zelfde als je wil met cl23, wijngist voor fruitige droge wijn. Ben benieuwd....
Heel mooi en natuurlijk gist voor sappen is ook de fermentis HG1
en kan ook in hogere temperaturen prima presteren .
Voor sommige is de 500 gr verpakking misschien een drempel maar je kunt het prima bewaren in een goed sluitend bakje in de koelkast .
( Zelfs wel meer dan een jaar zonder problemen zolang het maar droog afgesloten is .
Mensen horen mij vaak zeiken over commerciële hobby gisten maar de Fermentis HG 1 kan ik alleen maar positief over zijn .
( Munckerik kan je er meer over vertellen )
Used for Very High Gravity (VHG) fermentation. High tolerance to ethanol, able to reach 18% v/v, depending on the process and substrate. Very good resistance to the osmotic pressure and high fermentation temperatures (thermotolerant yeast). This strain achieves good yields when fermenting at VHG, allowing maximized production capacity, generating incredible savings in energy. Generally produces neutral alcohol profiles. Ferments all kind of mashes, worts, or juices produced from any kind of grain, potatoes or other type of starches, sugar cane substrates, agave or tequila juice, and pure sugar solutions.
Ingredients: yeast (Saccharomyces cerevisiae), emulsifier: E491 (sorbitan monostearate)
Ik vind deze zeer interessant om keer te proberen.
M02 vergist bij mij sowieso redelijk snel.
Ik gebruik pure sap, geen toevoegingen en na drie dagen in het vat is het waterslot al erg rustig. Na twee weken bottel ik.
M02 is ook zeker een goed gist. Ik ben zelf enthousiast over de cl23 vanwege de stabiele vergisting en de frisse smaak van de cider. Tevens kan de gist een hoog percentage aan.
Volgende keer eens bestellen dan. Hoge percentages heb ik niet zo veel aan, ik houd mijn ciders nu op 6-6,5%, zonder toegevoegde suikers. Frisse smaak daarentegen klinkt goed! 🙂
Ik heb nu Safcider gist als experiment gebruikt, moet nog een weekje op vat. Eerst die maar eens bottelen en proeven. Heb daarna nog een zakje saf cider liggen en een zakje m02.
De Fermentis HG 1 is wanneer je de sappen gaat stoken voor een brandewijn of een hoogpercentage alcohol basis alcohol voor het maken van likeuren een zeer goed resultaat .
0,99 is echt een prima prijs voor dit pure sap.
25 liter appelsap + 2 liter appel-ananas- perzik voor een kleine twist. 27 liter met een zakje CL23. SG1054 zonder toevoegingen.
Deze flessen zijn vandaag nog in de aanbieding bij AH
Ik ben benieuwd naar het resultaat.. vooral zo'n twist kan wel eens heel lekker zijn.
Admin, ik haal het sap uit de appels middels een sapstomer. Kan ik dat sap ook gebruiken om appelcider te maken volgens jouw bovenstaand recept? Lijkt mij zuiverder als de appelsap uit de pakken van de Lidl.
Hoi Heike,
Jazeker! Maar Ik heb zelf geen ervaring met stoom extractie.
Ik weet niet hoeveel water er meekomt in het sap. Het is aan te bevelen om sowieso het suikergehalte van het sap even na te meten met een hydrometer. Mijn sap uit de flessen van Flevosap had een SG van 1054. Ik verwacht dat hij volledig vergist tot een droge cider met een percentage van 7,2%. Dit zonder toevoeging van suiker (afgezien van de bottelsuiker dan) het kan zijn dat er door de stoom water meekomt in je sap wat voor een beetje verdunning zorgt. Daarnaast is het suikergehalte natuurlijk gewoon afhankelijk van de appelsoort
Flevosap en sap van Schulp staat vrijwel gelijk aan zelfgeperst sap wat betreft puurheid. Het sap van de Liddle is afkomstig uit geconcentreerd sap en is minder puur.
Iemand trouwens een idee wat ik moet doen met mijn cider om het op te stoken?
Ik denk sowieso wat suiker toevoegen om het alcoholpercentage op te krikken en dan gewoon gas er op?
Een vriend van me heeft een keteltje en ik ben dus heel benieuwd naar hoe het smaakt! 🙂
Wat voor keteltje heeft je vriend? Gewoon lekker de tijd nemen en rustig stoken, liefst op een koperen Alambiek. Geeft de smaak het beste door. Als je voor topkwaliteit gaat en de hoeveelheid is van ondergeschikt belang zou ik geen suiker toevoegen.
Wel lekker hoor een Eau de Vie van appel. Heb ik vaak gemaakt. Lekker puur uit de vriezer of op kamertemperatuur.. uit de vriezer vind ik het lekkerst, borrelglaasje zelf ook bewaren in de vriezer ?
Ik was even vergeten hoe relaxed de CL23 gist is. Zondag in het vat gedaan, dinsdag pas 2 SG punten gedaald. Hij staat op de zaak, dus zo ff kijken hoe het er mee staat. Mijn laatste cider was ook gemaakt met CL23, die was helemaal droogvergist.