Top! Dankjewel ??
Dipita; ik voel een experiment voor je aankomen!
Vandaag een nieuwe poging wagen ;).
Ben benieuwd naar je filmpje, zeker maken! Ik film momenteel niet zo veel, heb weinig nieuws om te tonen en om elke keer het zelfde te doen zie ik ook niet zitten.
Vandaag gebotteld. Ook gefilmd, maar nog niet ge-edit. Ik heb eerst afgeheveld op een schoon vat, en toen bottelsuiker in dat vat bijgemengd. Vooral omdat ik verschillende maten flessen heb gebruikt.
Ik ben op je geabonneerd, ik zie hem wel verschijnen 🙂
Ik los mijn bottelsuiker altijd op in een beetje water en heven de cider daarop over. Zelfde idee inderdaad. Ik vind het wel mooi dat je dan zeker weten consistent werkt.
Ik volg...
Leuk filmpje weer Auke!
Ook gekeken. Leuk weer.
De Dry Hopped Flevo Cider is gebotteld met wat Rietsuiker Bio. Dry hoppen korter gedaan dan vooraf bedacht, maar de smaak en geur van de Amarillo Bio Hop zat er enorm goed in. Zonder bubbels en ongekoeld vind ik het eindresultaat altijd nog een beetje moeilijk in te schatten maar ik heb goede hoop.
Ik heb de hop niet in een zakje gedaan maar los in de emmer, dat zorgt wel voor wat meer verlies doordat de hop veel vocht opzuigt en voor veel drap zorgt. Uiteindelijk toch 70 flesjes van 330 ml kunnen vullen. Had meer kunnen zijn, we kwamen van 27 liter sap, maar ik ben tevreden en erg benieuwd naar het eindresultaat.
Een paar dagen geleden de cider van Flevosap gebotteld. Per liter 10 gram bottelsuiker toegevoegd. Ik ben benieuwd. De druk loopt al aardig op
Ik ben benieuwd . Het is de eerste keer dat ik deze drukmeter gebruik.
Iemand anders ervaring hiermee?
Ik denk dat hij met 10 gram per liter binnen 1 a 2 weken het klokje rond gaat. Je kunt zo goed zien dat de gist nog prima zijn werk doet.
Dus 4 a 5 bar druk op de fles. Gelukkig geen flessen van de Ikea gebruikt. Grolschflessen kunnen die druk wel aan.
Dat kunnen ze zeker aan. Aan het begin van het topic gebruikte ik zelfs 12 gram per liter. Nu doe ik net als bij mijn bier tussen de 6 en 7 gram per liter. Ik heb er zelf dit keer niet aan gedacht een metertje te gebruiken. Anders konden we vergelijken.
Het is de tweede keer dat ik cider maak. Wanneer je de eerste keer start met meten heb je gewoon geen idee hoe de waardes zullen zijn. De eerste batch zonder drukmeter gedaan. Mijn vrouw vindt de cider heerlijk. Een blijvertje dus. ( beiden)
Vorige week mijn eerste emmer in de fles gestopt,kon het eergister niet laten om toch vast een flesje open te doen. Het lijkt erop dat de gist dood is. Klaringsmiddel ga ik de volgende keer niet meer gebruiken, ook de geur is ietsje muffig en de smaak best zurig, een franse vriend vond em smaken naar Asturias cider, zoals hij hem gewend is, cafés schenen daar allemaal een beetje muffig te ruiken. Geen prik wel een tik.
Ondertussen een cider klaargezet met echte appeltjes, appelmoes en suiker met fruitgist. Hier heb ik betere ervaringen mee. Was eigenlijk voor het opstoken bedoeld maar haal er ook maar wat flesjes als cider af.
Het komt nog wel goed, het hergisten van cider duurt iets langer dan bij bier is mijn ervaring. Champagnegist was het toch? Gist is niet dood denk ik. Geduld en het komt goed ?