Meldingen
Alles wissen

vergisting

Pagina 3 / 4

Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je moet ergens beginnen Tony 😉

Zal toch wel een manier zijn om de ph terug te brengen naar 4 of 5 wacht even af of er nog iemand met een goede tip komt.

In elk geval bedankt voor het meedenken!

 

 

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tuurlijk zijn er manieren... Maar er zijn al vele bewerkingen vooraf gegaan...

Je kan het basis’er kunnen maken etc.

Maar geloof mij 23 jaar ervaring... Heb ik nooit fouten gemaakt? Ik heb zelfs toen ik in leer was... 650 liter mash (beslag) moeten weggooien haha ?

Van fouten / ongelukjes leer je van... Of je maakt in 1x een compleet nieuwe drankje ? dat is het mooie van deze hobby! Niks is fout of goed...

Maar er zij natuurlijk wel ervaringen die “kloppen” ?

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Had graag naar de barbecue willen komen maar ik moet nog wat dingen op het werk afronden voor ik op vakantie ga.

denk ergens in July even een weekje naar NL te komen, ben woonachtig in Spanje.

Blijf nog wel een beetje experimenteren voor ik het weggooi.

weggooien kan altijd nog.

Neem aan dat de juiste PH na het vergisten rond de 4 zou moeten liggen?

Ondertussen ben ik met de appelcider van Jan bezig om dat ook eens te maken.

Heb ik toch wat te zuipen 😉

Het is echt mijn eerste keer dat ik wat alcohol probeer te maken en als het een paar keer gelukt is zal er ook we eens een stookapparaat komen.

Zal mijn vrouw niet blij mee zijn maar goed ze leert er wel mee leven 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oei pH 2,4 dat is nu te laat om bij te sturen. Voor de vergisting had dat nog wel gelukt maar nu ben ik bang dat het te laat is. Wellicht de alcohol eruit stoken?

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zover ben ik nog niet, heb nog geen stook apparaat, dat komt met de toekomst

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toch wel interessant voor in de toekomst hoe je de PH kan verhogen, iemand die daar een antwoord op heeft?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ype, ik zou er geen moeite aan gaan wagen om de pH te verhogen. Met kalk bijvoorbeeld, verhoog je de pH waarde maar een glas bier met een schep kalk erin lijk me ook niet appetijtelijk. 

Ph moet je tijdens het maischen bijsturen zodat de gist in een optimale lichtzure omgeving van pH 5,2 waarin het het best gedijt, zijn werk kan doen. Dit bijsturen kun je bijvoorbeeld met brouwzouten doen.

 

Ik heb ook geen idee waarom of waardoor jouw bier zo'n lage pH waarde heeft gekregen. Heb je zelf een idee?

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Natriumcarbonaat / natriumbicarbonaat verhoogt de PH, alleen als er veel voedingszout in zit zoals diammoniumfosfaat wordt er zwavelwaterstof gevormd dat stinkt naar rotte eieren, je kan dit weer neutraliseren door een paar stukken koper in de vloeistof te leggen zodat dit hecht aan het koper en je zo dit geur weer weg krijgt, voor dat je het weggooit kun je het proberen.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

zoals ik hier kan lezen en als je het niet wil wegsmijten, en vermits je geen stookketel heb, is het beste dat je kan doen volgens mij alles goed laten uitgisten, een poosje laten klaren, dan over hevelen in een grote glazen fles en aan de kant zetten tot je een stookketel hebt om er n'en whiskey van te stoken.  Vermits het goed zuur is zal het wel een poosje bewaren, of gewoon in grote flessen bottelen ( zonder suiker) en dan terug leeg gieten in de stookketel, ik heb over een maand een ruwstook gedaan van mislukt bier en het ruikt niet verkeerd.

Als het nog aan het gisten is dan kun je er suiker bij doen tot het alcohol gehalte boven de 10 % is dan wordt het zeker niet slecht.

of je kunt het weggeven aan iemand in uwe kennissenkring die stookt en hopen dat je een flesje krijgt om te proeven.

Grts

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Allemaal bedankt voor jullie antwoorden, ik laat het nog even staan en denk er nog even over na daarna zie ik wel.

Het ruikt niet verkeerd alleen de smaak is wat zuur.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Chez ik proef ook wel eens en volgens mij is dat normaal dat het wat zuur smaakt heb ik ook wel eens met fruit.ik zou het proberen en gewoon een deel stoken,niet geschoten niets geraakt.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja zit eigenlijk te denken om de kriek gewoon in flessen te zetten en gewoon eens te proberen na twee maanden. kost me alleen een beetje suiker als het niet te zuipen is.

En zoals jij zegt niet geschoten is zeker niet raak 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Alleen niet warm wegzetten,gewoon in een goedgesloten emmer,of flessen.ik stook ongeveer 14 jr.fruit nooit mislukt.ik test ook alleen met lucifer,of het uitgegist is,ik werk echt heel primitief.heb alleen een alc.meter,en zo niet schud ik de fles of spuug wat in het vuur.en mijn keel is ook een goeie meter ???gr.Chris

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

pH 2,4 is behoorlijk zuur. Citroensap ligt ergens in die range. Huishoudazijn is minder zuur.

Is je pH meter wel goed?

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal m even m opnieuw calibreren, net een maandje terug gedaan maar moet inderdaad eigenlijk voor iedere meeting.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?