Meldingen
Alles wissen

Mede, honingwijn

Pagina 3 / 5

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

1106 met de dobber.

109 Oe° met de refracto meter

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Als je wilt klaren met de gist  stop, en de klarings  producten die bij het gist setje geleverd zijn, mag je dat uitvoeren op kamer temperatuur ( vergistingstemperatuur), of moet je de wijn eerst koel zetten ( normaal klaar ik zonder klarings middelen door koel te zetten).

Mvg.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klaringsmiddelen gebruik je alleen als je het daarna gaat stoken, immers blijft het dan achter.

Je drinkt ook het klaringsmiddel op als je het zo als mede nuttigt .

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Zijn dat geen natuurprodukten?

Deze tekst is overgenomen van het gist setje en daar staat dat je het in wijnflessen mag bottelen, ik veronderstel toch om te drinken?

""Zodra de gisting is gestopt, of bijna is gestopt, of u wilt niet dat alle honing vergist, voegt u het zakje giststop aan uw mengsel toe. Roer rustig door en laat alles een paar uur staan. De gisting is nu volledig gestopt. Roer nog een keer rustig door om alle koolzuurbelletjes uit het mengsel te laten ontsnappen.

Voeg nu zakje Chitosan A toe, roer rustig door, maar wel zo dat u zeker weet dat de inhoud van het zakje goed verdeeld is door uw mengsel.
Na 1 uur kunt u zakje B rustig door uw mengsel roeren.

Nu gaat uw zelfgemaakte Mede klaren, helder worden dus. De vaste deeltjes en dode gistcellen klonteren door de Chitosan samen en zakken naar de bodem. Soms is dit in 1 dag klaar, soms duurt het een paar dagen.

Hevel met een hevelslang uw zelfgemaakte mede in wijnflessen en zorg dat er geen bezinksel van de bodem meekomt in uw fles!""

groetjes.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, natuurlijk zal de fabrikant van dit klaringsmiddel zijn eigen product aanbevelen.

Het is net als bij stookwijn, de ene klaart de stookwijn (wat minstens 48 uur duurt), de ander heeft wat meer geduld en laat de stookwijn volledig uitgisten, waardoor hij ook nog een wat hoger alcoholpercentage krijgt, maar de meesten hebben haast.

Bij het volledig uitgisten van mede zal deze wat droger van smaak worden.

Dat kan opgevangen worden door wat honing achter de hand te houden om de mede naar eigen smaak na te zoeten.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is niet van een fabrikant van klaringsmiddelen, het is van het gist setje dat in deze topic beschreven word ,  http://www.stookwinkel.nl/product/gist-pakketje-voor-mede-honingwijn/  ( ik wou wel geen verwijzingen maken, dan toch maar, ik hoop dat dat geen problemen opleverd).

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, het maakt niet uit welke fabrikant, maar in de beschrijving van dat "combinatiepakketje" staat duidelijk:

1 zakje gist stop.

1 zakje Chitosan Klaringsmiddel A
1 zakje Chitosan klaringsmiddel B

Ik werk uitsluitend met gist, want gist is goed voor een mens.

Ik drink graag speciaal bieren en daar tref je onderin de fles ook nog een restant gist aan, waarvan een gedeelte met het inschenken mee komt.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, ik heb nog even gekeken of ik nog een zakje mede-gist had liggen en toevallig heb ik er nog een. Deze kostte mij Euro 1,65 bij de Brouwmarkt

Zie hier:

https://www.brouwmarkt.nl/wijngist-mede-honingwijn-max-14-alcohol-zakje-van-10-gram.html

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik werk ook zoveel als mogelijk met natuur producten, verse producten, etc..., en volgens ik kan lezen in boeken zijn de meeste klaringsmiddelen natuurproducten ( oa. vislijm).

Ik heb het gist setje aangeschaft, daardoor wou ik het setje volgen en alles gebuiken wat in het setje zit, vandaar mijn vraag van gisteren.

Als je wilt klaren met de gist  stop, en de klarings  producten die bij het gist setje geleverd zijn, mag je dat uitvoeren op kamer temperatuur ( vergistingstemperatuur), of moet je de wijn eerst koel zetten ( normaal klaar ik zonder klarings middelen door koel te zetten).

Mvg.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, natuurlijk is het aan jezelf hoe en wat je doet.

Ik let op 2 dingen, t.w.

  1. is wat ik koop echt nodig?
  2. betaal ik niet teveel?

Buiten het feit of jij wel/niet zo'n combi-pakket nodig had, vond ik die prijs veel te hoog.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb gelezen in boeken dat honing moeilijk vergist ( is geen fruitsap, is geen fruitvergisting, waarvan het deksel van de emmer vliegt), en ik heb het zelf meegemaakt ( lees hogerop in deze topic), en als je geen volle kast hebt met toevoegmiddelen, gistvoeding, zuren etc..., en omdat ik geen ervaring heb in wijnmaken, en ook omdat ik door de een of de andere reden geen tijd heb om workshops te gaan volgen, daarom heb ik voor het gist setje gekozen met een mooie handleiding erbij, en alle producten die je nodig hebt om mede te maken, en 10 euro voor 25 liter wijn valt toch nog wel mee.

Een avondje minder stappen ( uitgaan), kun je veel gist kopen 😉

Groetjes

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, mede is een van de gemakkelijkste dranken om te maken, daar is geen workshop voor nodig. In principe kun je alles vinden op het internet. Het enige wat je nog zou kunnen toevoegen voor de vergisting is citroenzuur.

Citroenzuur is voor meerdere zaken toepasbaar en is handig om een pondje in huis te hebben.

Ik heb nooit een workshop gevolgd of iemand nodig gehad, maar ik lees veel op het internet. Mijn resultaten zijn uitstekend, b.v. is over twee weken mijn bier op fust klaar (daarnaast had ik ook een paar flesjes gevuld, maar die zijn helaas op) en ga ik een dezer dagen weer brouwen.

Ik ben opgevoed in een tijd dat mensen het minder hadden. Ik leerde, "wat men niet nodig heeft is voor één cent te duur". Ik ben gepensioneerd en we hebben het goed samen, dus het gaat mij alleen om het principe.

Maar iedereen doet het op zijn manier. Het was van mijn kant goed bedoeld.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

We zijn aan het afwijken van den topic, maar ik ben ook zo opgevoed, ik heb heel hard moeten werken voor iedere cent, maar een ding heb ik wel geleerd, dat je toch wel eens niet naar een centje moet kijken en eens profiteren als je het nog kan ( Mijn beide ouders zijn niet aan hun pensioen geraakt, voor een schone oude dag, dan ga je de dingen toch wel een beetje anders bekijken hoor).

NB: Ik weet dat het goed bedoeld is van uwentwege, dat heb ik niet geschreven 😉

Dat vind ik leuk aan dit forum, dat iedereen rechtuit en eerlijk is ( komt bij mij toch zo over), dat vindt je niet veel meer zeker niet op internet. 🙂

groetjes

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

de alcohol die je stookt van mede, hoe wordt die het beste gedronken zo blank, of kun je die ook op hout lageren of is dat mischien  beter.

mvg

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Neen, mede behoort niet te worden gelagerd op hout.

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?