Meldingen
Alles wissen

Snel, goedkoop en heerlijk appelwijn recept

Pagina 1 / 4

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit recept is ingestuurd door ons lid Gozewijn, bedankt daarvoor! Recept van een heerlijke frisse witte wijn?  Daar gaat ie dan: Stort je in de kosten en koop bij de Liddl 10 pakken appelsap van 1,5 liter voor in totaal € 7,00. alsmede 10 kilo suiker voor eveneens  7,00. Suiker oplossen in 10 water. Een lepeltje gist erbij als je vloeistof 30 graden is. Na 2 weken heb je 25 liter witte wijn  met 14% alcohol. Ik heb dit gedaan omdat ik een vloeistof wilde om te destilleren. Deze  appelwijn was echter veel te lekker dus hebben wij we hem gebotteld met behulp van Kareltje.   Zo noemen we  ons kurkapparaat. Het volgende wijnrecept uit een Engels receptenboek mislukt altijd maar is zeer geschikt om te stoken. Vergist een mengsel van  tuinbonenschillen, selderij, peterselie, aardsappelen en suikerbiet. Het smaakt nergens naar maar je kunt het prima destilleren.. Wel een ruime voorloop weggooien !

Beantwoorden
55 reacties
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wil dit wel goed gisten Gozewijn? 

Ik hoorde eens dat de goedkope sap pakken veel conserveringsmiddelen bevatten waardoor de gist dood gaat. Is dat een broodje aap?

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit gist prima hoor, kies wel voor biologische appelsap (of druivensap, bessensap etc...)

Als je de suiker in water oplost laat het 10 tot 20 minuten in het water koken voor een betere vergisting.

Wil je het helemaal el cheapo houden neem dan gewoon bakkersgist. Gaat prima.

Wil je het verstoken en zoveel mogelijk smaak behouden, los de suiker dan niet op in water maar ga voor 100% sap en los daar de suiker in op. Deze appelwijn  zal prima zijn als appelwijn maar na het distilleren verlies je veel smaak. Dit is vooral het geval bij appelsap en helemaal bij sap uit pakken aangezien dit al gemaakt is uit geconcentreerd sap.

Verder idd een prima basis voor een Goedkope maar verfrissende appelwijn, die je wat mij betreft , gekoeld al troebel kunt drinken. Distilleer je en is een zoete of droge wijn dus niet belangrijk dan volstaat 6 a 7 kilo suiker op deze hoeveelheid.

Beantwoorden
Berichten: 1
(@gozewijn)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Bedankt voor deze prima aanvulling Ben.

Beantwoorden
Berichten: 1
(@ricard)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb zelfde formule wel door potstill gejaagd en dit was ook een lekker resultaat

Beantwoorden
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan ga ik het ook eens kans geven! Het klinkt niet verkeerd. Ik had het alleen eens ergens gelezen of gehoord dat sap uit pakken niet goed werkt, maar kan me voorstellen dat biologisch sap wel werkt.

Beantwoorden
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo, ik heb ook een experiment gedaan en ben zeer tevreden.

Ik ben naar de Lidl gegaan en heb 10 pakken sap gekocht van 1,5 liter. Bij mij waren ze Euro 0,89 per pak, misschien ander soort?

Ik wilde een appelcider met een heel laag alcoholgehalte, het liefst een cider die een beetje in de buurt komt van Jillz. Een drankje waar je gerust veel van kan drinken zonder dronken te worden, een heerlijke dorstlesser dus.

Nu komt het: Bij mijn appelsap heb ik alleen een zakje Schnaps gist gegooid en geen korreltje suiker. De pakken bevatten al heel veel suiker, of het natuurlijke suikers zijn, dat weet ik niet, ik denk dat Lidl er ook wel iets bijgestopt heeft.

Na 5 dagen was alle suiker op en stopte de gisting. Het percentage is uitgekomen op 7,5% alcohol. Eigenlijk hoopte ik op een maximum van 5% maar dat is verder niet erg.

Ik heb een zakje turboclear gebruikt om de boel te klaren en op de 7e dag heb ik kristalheldere en zeer smaakvolle appelcider gebotteld in petflessen (de 1,5 liter flessen van de cola en sinas)

De appelcider heeft natuurlijk nog geen koolzuur en dat hoort wel bij een lekkere cider. Daarom heb ik bij iedere fles 3 suikerklontjes gegooid die hebben gezorgd voor een kleine nagisting op de fles. Met de Champagne gebeurt dit ook (Liqueur de tirage) Je voelt aan de petfles dat hij knetterhard wordt, dat betekent dus dat er echt druk word opgebouwd. 

13,5 liter cider overgehouden van dit 7 daagse experiment. Laat het bezinksel lekker liggen op de bodem van fles, dit zit vol goede gistcellen die snakken naar nieuwe suikers. Vul je fles of emmer gewoon weer opnieuw met sap bovenop de oude gistcellen en herhaal het hele proces opnieuw.

Drink het uit de koelkast of met ijsklontjes, een heerlijke mousserende dorstlesser op een warme zomerdag!

Beantwoorden
Berichten: 6
 Marc
(@marc)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je ook gistvoeding gebruikt en citroenzuur om de invert suiker te maken?

Beantwoorden
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee, want ik heb 0 gram suiker toegevoegd. Alleen voor de nagisting 3 suikerklontjes per 1.5 literfles. Dus alleen sap van de lidl en een zakje schmaps gist. Dat is echt alles

Beantwoorden
Berichten: 28
(@jpjmous)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

goedemiddag,

ik heb de wijn gemaakt volgens het recept.
de smaak is goed , maar iets te zoet.
is het gewoon water toevoegen om het zoete eraf te halen?
of hebben jullie tips om iets anders te doen?
en hoelang is dit houdbaar in flessen?

Beantwoorden
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Jeroen,

Het recept met de suiker dus?

Dan kunnen er 2 dingen gebeurd zijn. Of je most was nog niet uitgegist, of je hebt een hoog alcoholpercentage bereikt waardoor de gist dood is gegaan voordat de suiker op was.

Veel mensen vinden een zoete appelwijn lekker. Persoonlijk houd ik meer van een droge wijn. 
Je zou inderdaad kunnen aanlengen met water, al gaat dat wel te koste van de smaak. Je kunt er ook voor kiezen om een 2e batch te maken en daar geen suiker aan toe te voegen, en dan vervolgens mengen met je 1e batch. Ik denk dat dat het beste resultaat geeft.

Beantwoorden
Berichten: 28
(@jpjmous)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt

ik heb het ca 16 dagen laten borrelen, maar het borrelt nog een beetje.
met water erbij was idd lekkerder maar vond ik zonde.
denk dat ik ga voor een 2e batch.
en dan mixen

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

ik hou niet vanuit pakjes is voor mij ook de lol er vanaf ben een moonshiner,dus als ik appelsap wil koop ik 15kg appels gooi die door de sapcertefu ,resultaat ik weet zeker dat het zonder conserverings middelen is,zelfs in verpakkingen zit gif,als ze op een pakje cigaretten al niet schrijven dat daar groom6 in zit, wat verzwijgen ze dan in een pak appelsap.ik vertrouw de voedings industrie dus helemaal niet,gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste heren, 

Gisteren ben ik door Betweter enthousiast gemaakt om wat met appelsap te gaan doen en daar ging stookforum nog eens overheen om het met champagnegist te laten vergisten om eau de vie te maken van appels. Nu is het enige wat ik ooit gemaakt heb de stookwijn met alcotec 48. Dus laat ik even van jullie expertise gebruik maken. Dit is mijn ketel die gekocht van een hobbyist en hij zei dat dit ging om een Oostenrijkse ketel, van andere hoorde ik dat het een franse Calvados ketel is. In ieder geval ben ik hem aan het schoonmaken en heb er al een keer stookwijn door gegooid en haalde 78%. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat je ziet aan de buitenkant is de temperatuurmeter van de bak met water waar de ketel inhangt. Deze bak is ongeveer 25 liter en ik vul de bak tot glazen buisje half vol is.  Dan zie je ook nog rechts een stalen staafje liggen op een balletje. Je moet goed kijken. Dat balletje houdt de stoom tegen en is iets verzwaard door dat metalen staafje.  Ik heb de temperatuur ruim op 108 graden gehad en de hele binnenketel gevuld met water wat 100 graden bereikte. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?