mede maken. Ik heb de honing 3 kilo met 10 liter water verdund en het verwarmd tot net onder de 40 gr. Hopend dat ik dan niet alles stuk kook. Giststarter met gistvoeding gemaakt ph gecorrigeerd suikergehalte gemeten en bijgesteld. Heeft nu 1,5 week mooi staan te vergisten en iis vandaag gestopt. Hierna ga ik het 2x uitstoken. Ben benieuwd.
moet je nu eigenlijk verplicht voor honing vergisting honingmede gist gebruiken. of is iedere gist goed voor honingisting ?
De vraag was of je van mede drank kunt stoken,Danny weet hoe hij mede moet maken,en of hij bij iemand kan proef stoken voor hij materiaal koopt voor te stoken.ik heb het zelf nooit gedaan ,het probleem is dat ik een andere ketel heb dan jullie,dus aan mij heeft hij niets.maar ik zou het wel willen proberen,en denk dat het mij wel lukt.dus Danny ik ben er wel voor te vinden.ik woon in Venlo.gr.?Chris.V.
Honing uit gestookt. Heerlijk!!!!
Fijn dat het goed gelukt is Ans! Is de smaak van de honing nog goed te herkennen?
Ja hoor en je ruikt ook zeker honing in het distillaat. Wel een duur drankje maar och
Hallo, afgelopen week ben ik begonnen met Mede maken.
Als recept heb ik dat van Henk bijlmakers gebruik (ook gepost door Madcat hier).
Alles lijkt goed gelukt, alleen ik heb het gevoel dat de gisting niet op gang komt. Ik heb de Wijngist Mede van Unibrew gebruikt.
Er zijn wel wat bubbeltjes en als ik roer dan begint het ook een beetje te schuimen en te bruisen, maar echt schuimen doet het niet. Ik heb de 10liter most in een afgesloten 30liter emmer gedaan op 19-03.
Weet iemand wat er aan de hand kan zijn?
Groeten van Paul
Je moet na 48 u niet meer roeren ! .
Als er belletjes zijn is er begin van gisting .
Het hoeft niet te schuimen .
als SG hoger dan 1070 ligt kan het wezen dat het gist moeilijk opstart .
Heb je gistvoeding gebruikt ?
beetje citroenzuur toegevoegd ?
Hallo Robbert, bedankt voor je reactie.
Ik heb net het SG gemeten, zit nu op 1080. Wist niet dat je het ook moest meten voor de eerste open gisting. Volgens recept 2 theelepels gistvoeding en citroenzuur toegevoegd. Recept geeft ook aan om elke dag te roeren, vandaar.
Mag je de hoeveelheid Mede die je gebruikt om de SG te meten terug gieten?
Groeten van Paul
Je kunt de mede rustig terug gieten .
SG van 1080 is waarschijnlijk waardoor moeilijk start .
Als het nu zacht kleine bellen geeft komt het vanzelf beter op gang .
Staat het echt stil kook dan wat water laat dat afkoelen en voeg dat toe zodat het iets meer verdund is
Robbert, nogmaals bedankt.
Ik kijk het in de gaten.
Groeten van Paul
Deze staan te rijpen in Griekenland. Hoop deze zomer er van te snoepen.
hallo, ik ben voor het eerst mede aan het maken. Een beginneling dus ;). De gisting zit er bijna op denk ik want het waterslot borrelt bijna niet meer tot niet. Nu heb ik de hele gisting in 1 en de dezelfde emmer gehad, de gisting is nu 4,5 week onderweg. Mijn vraag is eigenlijk moet ik het geheel nu gaan overhevelen in een grote glazen fles om de mede helder te laten worden of kan ik hem hier in laten staan. En wat heeft het voor gevolg voor de smaak van de mede als de gisting klaar is en je hem laat staan om helder te laten worden?
De mede prikkelt een beetje op je tong en is een beetje bitter, kan ik nog wat suiker toevoegen en hoeveel om hem iets zoeter te krijgen. Het SG ligt rond de 1000 (hoeveel alcohol is dit ongeveer) Ik dacht zelf dat het rond de 10% lag qua smaak. De alchohol smaak is erg aanwezig voor mijn gevoel, kan ik hier nog wat aan doen?
bij SG 1000 of lager kun je afhevelen.
je kunt beter na afhevelen na zoeten dan wanneer er nog enige gisting aanwezig is .