Meldingen
Alles wissen

Mede, honingwijn

Pagina 2 / 5

Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

http://www.stookwinkel.nl/product/gist-pakketje-voor-mede-honingwijn/

Dit lijkt mij een prima setje om mee te beginnen.

Nu een leverancier vinden voor 5 a 10 KG geschikte honing!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het setje wat Ben beschrijft wordt heel vaak verkocht, we zijn echter benieuwd naar jullie ervaringen. Heb je het geprobeerd? Laat het even weten! En als je een goede honingleverancier weet met betaalbare kilo/liter prijzen dan ook graag even melden hier

Beantwoorden
Berichten: 33
(@nixster)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik kan 10 kilo honing rechtstreeks van imker aan komen voor €50.
Wie o wie kan ik hier blij mee maken.

Beantwoorden
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kun je nog aan de honing komen?

Beantwoorden
Berichten: 33
(@nixster)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Heb ik

Beantwoorden
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Top kan ik hem halen? 

Beantwoorden
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat voor honing is het?

 

Beantwoorden
Berichten: 33
(@nixster)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ja hoor kunt het komen halen.

deze honing heb ik van een collega van me.

ik heb ook het pakketje voor voor mede van stookwinkel, wil je deze ook?

stuur me ff een pb

Beantwoorden
Berichten: 33
(@nixster)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

weet eigenlijk niet of je wel iemand een persoonlijk bericht kan sturen via het forum.

wil eigenlijk niet mijn mail adres hier neerzetten.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Nixter en Beginneling, jullie kunnen via het profiel van de ander een bericht sturen. Dus als beginneling het profiel van Nixter opent kun je een bericht aan Nixter sturen. Geef je mailadres in het bericht door, anders is dat niet zichtbaar.

Succes met de honingdeal 🙂

Beantwoorden
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ger, welk recept gebruik jij voor je mede?

Beantwoorden
Berichten: 12
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

als wijnmaker ervaring ,moet je wel 3x over hevelen om de 3 maand voor te bottelen,is mijn ervaring met wijn ,duurt dus wel 1 jaar

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

ik krijg mijne mede ( honingwijn) niet aan het gisten, ik had nog oude honing staan die je niet meer op de boterham kon gebruiken ( oude, versuikerde) ik vond het zonde van die weg te kieperen.

het is natuurhoning van imkers, 8.75 kg op een totaal van 25 L

Na een week nog altijd niet aan het gisten, eerst gist van mede setje gebruikt, daarna een giststarter gemaakt met killer gist en toegevoegd, gisteren belucht met een beluchtings- pompje ( 2 UUR), nog niks, nu ben ik een nieuwe giststarter aan het maken voor mijne wijn morgen stap per stap er bij te voegen in plaats van mijne giststarter in mijn 25 L te kieperen

Iemand idee wat er kan mis zijn ( voor zuurgehalte heb ik een aparte topic geopend in de week, het is het best dat je daar de antwoorden van zuren post)

MVG

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, ik vond dit recept voor het maken van 10 liter mede.

Wellicht dat je je voordeel hiermee kunt doen.

=======================================

Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de vookeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning. Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een alcohol percentage van 10% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8% alcohol.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn niet besmet raakt met schimmels of bacterien, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren.

Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter. Vul de fles aan met water dat eerst gekookt en weer afgekoeld is, maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming. De fles wordt dan afgesloten met een waterslot.

De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot. Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden. Als je een hydrometer hebt is de gisting hiermee goed te volgen. Als de gist is uitgewerkt en alle suiker is opgebruikt zal de dichtheid van de vloeistof zijn afgenomen tot iets minder dan 1000 (de dichtheid van water is 1000, maar vanwege de alcohol heeft een droge wijn een iets lagere dichtheid).

Onder in de fles ligt nu een laag gistdrab. Hevel de wijn voorzichtig over in een ander vat zonder deze drab te verstoren. Gooi de drab weg. Misschien moet dit enige weken later nogmaals herhaald worden. Als de wijn volledig helder is kan er gebotteld worden. Zorg dat de flessen goed schoon en steriel zijn. Ik steriliseer ze altijd door ze 10 minuten in de oven te leggen bij 120 graden Celcius. Gebruik altijd nieuwe kurken.

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

8,75 kilo honing is erg veel voor een gewone gist kan zijn dat je sg te hoog is voor deze gist.

 

Groet Ger

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?