Meldingen
Alles wissen

Alcotec 48 turbo yeast : AFDEKKEN, MAAR GEEN WATERSLOT PLAATSEN ???

Pagina 2 / 4

evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb 15 vaten die staan te gisten met fruit en ik kan u zeggen die staan bol maar deksel eraf vliegen nee nog nooit meegemaakt  en ik heb ook nog 3 emmers van 30l daar zet ik een waterslot op 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar het gaat hier specifiek over de Alcotec 48 turbo Erik. Die schijnt behoorlijk heftig te keer te kunnen gaan.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dat klopt erik daar doe ik het ook bij moest ik die gebruiken 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In 2012 had deze snelle Alcotec 24 of 48 een erg zure bijsmaak en reuk.
6 jaar later kan er veel verbeterd zijn.
Dat het ruig er aan toe kan gaan klopt. Dag 2,3,en 4 na opstart blies de Co2 soms mijn waterslotje leeg en het waterslotje kan er ook uit ploppen als er gistend suikerbeslag vanuit de ton je slotje inkomt. En het doet niet echt bubbelen maar echt hard blazen! Eigenlijk zou je een industrieel (groter) waterslot moeten gebruiken. (zie hierboven zoals Erik gebruikt rechts op de foto hierboven- mooie voorraad man, mag je trots op zijn!).
Nog even terug naar de Alcotec turbo's:
De vergisting verloopt dus zo explosief dat de fabrikant heeft gesteld: waterslot is niet nodig want de Co2 komt in dermate grote hoeveelheid vrij dat zuurstof niet de kans krijgt om je suikerbeslag te bereiken.
Toch kan er een wereld voor je open gaan als je eens een andere turbo gistsoort gebruikt.
Of de nieuwste trend van 2019: een wilde vergisting. Onze ChrisV is er heel enthousiast over bij zijn fruit vergisting. Wilde gist kan zowel bij suikervergisting als ook bij bierbrouwen worden toegepast. Robbert heeft in andere topics manieren gepost om wilde gist te maken en die dan aan je suikerbeslag toe te voegen. Duurt uiteraard 4 weken als je 8 kg suikerbeslag wil vergisten maar dan schijn je een zeer neutrale alcohol te krijgen.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dank u nim

het was een vruchtbaar jaar met het fruit mijn T500 draait op volle toeren en ja op aanraden van forumleden ben ik ook van de alcotec 48 afgestapt en op andere gist over geschakeld en ja iets duurder maar wat maakt 2euro uit op 8 liter van 40% en een wilde vergisting wil ik ook eens proberen ik moet nu alleen de kweeperen nog plukken en dan zijn er 6 maanden van plukken voorbij en stoken ja daar heb ik genoeg voor het volgend jaar denk ik en de alcotec zonder waterslot ik denk dat het dan alleen lukt in een grotere ton(60l) en daar dan 25l in doen

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja mooi man. Dus een T500 is goud waard. Had je wellicht zonder dit forum, net als ik, ook het bestaan ervan niet geweten. Dat maakt dit forum zo leuk en nuttig vooral.

de alcotec zonder waterslot ik denk dat het dan alleen lukt in een grotere ton(60l) en daar dan 25l in doen

Ik heb het altijd in 30liter tonnen vergist en ging prima. Wil je safe is een grotere ton een optie. Gaat ook perfect in een regenton op een verhoging met liefst onderin een kraantje, kan je meteen beter "stapelen". Kan bij elke turbo. Afsluiten met de ChrisV methode: plastic zak over de opening en deksel er los bovenop. Kan de Co2 gewoon ontsnappen.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ja nimrax

 zondag sugerwash gedaan nu appels aan het verstoken ik ben nu alle 2a3 dagen aan het stoken maar de smartstill doe ik niet weg

ooit heeft iemand gezegd een vat mag niet leeg staan maar ik zal vele lege vaten hebben morgen nog kweeperen plukken en dan is het gedaan

en de bomen lekker snoeien

 en van de T500 afwisselend met de reflux en de helm

en ja eind volgend jaar denk ik dat ik wel 200l in de kelder heb staan

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, je werkt er hard voor dus dan mag het best wat opleveren. Hoop dat je de oogst binnen hebt voor de sneeuw gaat vallen. Eigenlijk knap dat je nog tijd hebt voor het stookforum. Zet hem op man! En na afloop cheers alvast! 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Inderdaad ben ik te vreden over het wildvergisten,ben nu ook blauwe druiven op die manier aan het vergisten voor wijn,de mais heb ik nattebakkersgist bij gegooid gaat als een trein.het wild vergisten gaat gewoon spontaan,zet je fruit lekker warm en het begint van zelf.heb zo vd.witte druiven (ongeveer met aftrek afval en 20 kg naar de buurt)350 kg vergist,de opbrengst was 82 ltr.van 40-42 % geen suiker en zonder gist.en de kwalitijd ook tevreden over.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

chris ik ga morgen kweeperen plukken heel veel en ik wil 1 deel normaal vergisten en de andere helft wild kom op met uw tips hoe moet ik ze wild vergisten !!!! graag uw antwoord en tips

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, wat ChrisV je gaat zeggen weet ik nu al: Blenderen met een beton-mix stang op een boormachine en klaar. Verder niks meer. De wilde gist zit namelijk al in de fruitschil en die krijg je er dus gratis bij.  Waarom? Fruit wat van de bomen/struiken valt gaat uit zichzelf fermenteren. Door het alcohol luchtje komen daar fruitvliegjes op af. Het zuur wat fruitvliegjes produceren in het fermenterende fruit maakt dat de zaden in het fruit in een ontkiem modus komen. Het fruitvliegjes zuur lost het cellulose laagje om het zaadje op zodat ontkiemen succesvoller zal zijn dan wanneer je een zaadje gewoon in de grond propt. Leuk hé. hoe vernuftig de natuur in elkaar zit. Cheers fu^%ing fruitvliegjes!! Dit zijn trouwens de ergste alcoholistjes die de schepper ooit ontworpen heeft. Maar met bovenstaande reden... Hierna kwamen wij pas 😉 😉 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als je een koe appels geeft staat ze een uur er na bezopen in de wei.wat Nimrax zegt klopt,maaar kweeperen zijn erg hard,dan zul je ze heel goed fijn moeten maken,dan het vat in,warm neerzetten bv.bij de cv.om dat kweeperen ook niet erg zoet zijn zou ik er wel suiker bij doen,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10043
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wild vergisten gaat vanzelf als de temperatuur goed is .
I.d.d. Peren fijnstampen en lauwwater toevoegen .
mooiste is als ph rond 3,5 en 4 zit en
Temperatuur rond 22 gr of iets hoger is .

Je kunt ook even een giststarter maken .
Neem een paar peren stamp of snij die in stukken .
Wat vers spinazieblad bij buurtsuper halen .deze goed spoelen wrijf die wat kapot tussen handen .
Mik de perenprut met de spinazie in pot of grote maatbeker vul dit aan met lauw water 24 - 28 graden .
Laat dit een dag of 4 - 5 staan warm staan 22 gr of hoger en voeg het dan toe aan jou gist ton .
---

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb ze gewoon neergezet,komt van zelf,zal bij kweeperen ook wel gebeuren maar om dat ze niet zo zoet zijn zal de opbrengst minder zijn.mijn druiven had ik geen suiker bij gedaan.van +-350 kg 82 ltr.van 40-42%

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10043
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Erik Als de wilde vergist goed loopt kun door een deel vocht uit te scheppen uit de gist ton dit met een witte bloem met hoog glutten gehalte en wat vers water kneden tot een deeg .afdekken met bak papier of geperforeerd folie
Dat laat je 48 uur rusten op kamer temperatuur .
Na 48 uur trek je de deegbol open en haal je het kleffe binnen hart eruit ( de buitenkant gooi je weg )
dat kleffe deel neem je een gelijk gewicht aan meel met weer wat lauw water en kneed opnieuw een bol hiervan . afdekken met bak papier of geperforeerd folie. en nu 24 u laten rusten . na 24 uur doe je hetzelfde . je neem het kleffe hart en weer met gelijk deel meel en wat water mengen afdekken . Na aantal uren zal het al rijzen .
Dan kun je het afdekken of inpakken in bakpapier en bewaren in koelkast . Je heb nu een gist wat je in stand kunt houden en geschikt is voor diverse doeleinden .

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?