Bakkersgist heeft een omgevingstemperatuur van 15° tot 30° nodig, waarbij de vergisting op 22,5° het efficiëntst is. Vergisting op 22 graden zou dus geen problemen mogen opleveren.
Crispi staat nu 400 kg druiven zonder gist te vergisten,gaat tot nu toe goed.en met natte bakkersgist nog nooit problemen gehad,
Het rood kan komen door azijnzuur en koper samen .
even goed naspoelen .
Azijnzuur kun je het best behandelen door neerslag kalk toe te voegen aan de stookwijn .2 gr per liter .
Of in ketel bijvoegen .
Eventueel kun je bij visboer wat kokkelschelpen halen , deze goed spoelen , verpulveren en in ketel mikken .
( bijkomstig voordeel is dat kalk vertraagd verdampen van vloeistof waardoor de alcohol erin makkelijker vrijkomt en het percentage van distillaat iets zal stijgen .)
Bedankt voor de tip. Ik heb nog wel kalkpoeder om dit eens te proberen. Zal bakkersgist nog wel eens een kans geven, maar dan verse, volgende keer. Heb een en ander nagezien, en het kan dat de rubber stop van mijn waterslot niet goed heeft afgesloten. Heb ondertussen nieuwe silicone stoppen.
Crispi ik heb met droge bakkersgist ook problemen gehad,of hij te oud of verkeerd opgeslagen was weet ik niet,met natte heb ik nooit problemen gehad,je kunt hem vers bij de bakker halen,in blokjes snijden en de diepvries in.
t is altijd moeilijk achteraf te achterhalen waar het fout ging .
helaas .
Soms kan zelfs het waterslotje oorzaak zijn van een besmetting . deze zijn lastig te reinigen . Een vorige vergisting kan iets hebben achtergelaten .
Waterslotje even in magnetron kan bacteriën doden . Bovendien Ze kosten weinig dus regelmatig een nieuwe pakken zal niet de kop kosten .
Robbert ik gebruik ze nooit,en mijn vaten om te vergisten doe ik reinigen ala Roemenie.heb nog nooit iets ontsmet.
Een vochtige theedoek over vergistings vat gaat ook prima .