Meldingen
Alles wissen

Fermentis gedroogde gist SafSpirit C-70

Pagina 5 / 6

Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt . 1070 is altijd een mooi uitgangspunt ..

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Van de Braumarkt. Arsecan Gistvoedingzout DI-Amoniumfosfaat. Dosering 3 gram per 5 liter Most (staat op de verpakking.)

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kan ik het donderdag overhevelen en indien niet goed vergist een nieuwe start maken? Of gewoon door de gootsteen en opnieuw beginnen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maak er een goede gewoonte van om altijd je start SG meten te meten.

Waarom ga je de temperatuur van 28ºC stapsgewijs terugbrengen naar 25ºC? Beste is om altijd op de laagst geadviseerde temperatuur te beginnen en dan, wanneer er 50% is vergist, de temperatuur met 1ºC per dag te verhogen.

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

aansteker erboven houden gaat de vlam uit dan is het nog aan het gisten en dan zou ik het nog mooi 1 week laten staan.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik hoorde dat 28 te hoog was en wilde deze voorzichtig verlagen. Dat hen ik in twee weken gedaan met minimale stapjes. De SG meten ...ga ik nu standaard doen.

Al doende leert men 😉 Was het gewoon vergeten.. stom

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat vergeet je nu nooit meer ?

28ºC is voor de C-70 niet te hoog hoor, optimale vergistingstemperatuur ligt tussen de 25ºC en 33ºC. Maar je kunt beter op de laagste aanbevolen temperatuur starten en dan opvoeren, dan krijg je de minste smaakafwijking.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb besloten de om het proces af te breken. Ik merk geen verschil in de SG meer en de vergisting is niet goed op gang gekomen. Het staat al 3 weken en de SG is 1070 nog steeds.

Ergens is er iets fout gegaan. Ik ga het niet opgeven en zal het nogmaals gaan proberen.

Wel zou handig zijn om erachter te komen wat er nu is mis gegaan zodat ik wat kan veranderen bij de nieuwe poging.

Waar is aan zat te denken;

1 De PH waarde was te hoog

2 Ik heb gewone suiker ipv dextrose suiker gebruikt ?

3 Te weinig gistvoeding ( kan ik wat rijst of bonen bijvoegen?)

4 Start temperatuur was te hoog ( was 28 en ga naar 25graden )

5 Gist te snel doorgeroerd ( nu eerst opstarten met beetje stookwijn en dan bijvoegen ?)

Dit is wat ik kan verzinnen om aan te passen bij de volgende poging die ik over een week weer ga proberen. 

Tot zoverrr  Grtz jan

 

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ps zou ik nog gist bij kunnen voegen voor een herstart? of..gewoon opnieuw beginnen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

C70 , suiker , water , citroenzuur , diammoniumfosfaat ( of ander voedingsmiddel ) en sg van 1070 moet altijd gewoon werken .
Of er moet vervuiling of schoonmaak middel resten in ton zitten . Of het gist is te warm of te lang bevroren geweest .

Door roeren in een gist beslag met een houten spatel die gereinigd is met een ontsmettings middel en dat is ingetrokken kan al problemen geven .
Een beslag waar gist inzit temperatuur meten met ouderwetse koper of messing thermometer of thermometer in messing korf kan gist doen afsterven . ( Ook even met koper buis door roeren gaat ten kosten van gist.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Thanks Robbert, ik ga het opnieuw proberen en zorgvuldig te werk gaan.

Hoeveel gistvoeding kan bij 25 liter ? Ik heb 15 gram gedaan , wat op de verpakking staat ( 3 gram per 5 liter )

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert

Ik heb hier al van alles gelezen over die C70 gist die ik nu ook gebruik in de samenstelling zoals eens door u gezegd

5,5kg suiker

8gr citroenzuur 

14gr diammonium fosfaat

en dacht dat je 50 à 70gr gist had opgegeven 

maar lees hier andere hoeveelheden van gist 

wat is nu de juiste hoeveelheid om stressloos te vergisten? op 25L ?‍♂️

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Of de verpakking staat een hoeveelheid per hectoliter .
Je kunt niet zomaar delen door aantal liters .
Wanneer je minder volume hebt heb je in verhouding iets meer nodig om een goede start te krijgen .
Ook maakt het uit in wat je gaat vergisten .
Het een zal gist makkelijker mee hebben dan het ander .
Wanneer je geïnverteerd suiker gebruikt kun je iets minder toe dan gewoon suiker .
Wanneer je met minimale hoeveelheid start zal een gist in eerste instantie langer doen in opstarten omdat het eerst gaat vermenigvuldigen en duurt het langer om de zuurstof weg te werken dan met een high pitch waarbij de gist heel snel anearobe is en over gaat op ethyl produceren .

Voor jou beslag wanneer je invert suiker gebruik zou 30 gr . Kunnen volstaan voor gewone suikers een 50 gr pitch .
Wanneer niet optimaal of een " vuiler beslag " kun je nog iets hoger tot 70 gr op 25 liter .

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de uitleg.

Ik heb het deze keer met gewone suiker gedaan en had 60gr c70 er in gedaan. iets over maar dan zit ik normaal nog goed denk

Als je andere gist gebruikt vb voor whisky of jenever staat dan meestal de hoeveelheid gist op de verpakking of op welke manier doe je zo iets het best om te weten hoeveel gist voor mout en zo?

daar zullen ook geen regels voor zijn maar uit ervaring? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn gisten specifiek voor een bepaald product deze zijn dan ook daarvoor gemaakt maar vaak onder lab conditie en onder die voorwaarden doen ze het zoals ook op verpakking .
Wijk je af dan kan het ook beter zijn dat je ook het zij hoger of lager ent .
Een fermentis c70 of een bakkers gist zijn wat breder in gebruik .
Er zijn ook div gist types / stammen ook daarmee kan het verschillen hoe je het toepast en in hoeveel heid .
Heeft ook te maken met cellen telling .

Beantwoorden
Pagina 5 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?