Meldingen
Alles wissen

Fermentis gedroogde gist SafSpirit C-70

Pagina 4 / 6

Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

 

Is het maar 7 dagen houdbaar ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je van de gist een deel uit verpakkingen haalt en daarna de gist weer goed vochtvrij en luchtdicht verpakt en in koelkast zet kan het meerdere maanden in koelkast blijven staan

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goed nieuws 😉 

p.s Fijn dat je jouw kennis zo wilt delen op dit forum , werkt inspirerend !

Thanks

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is jullie ervaring met de Meritose 200 FOOD  van schippers.

Is een druivensuiker. geeft deze goede kwaliteit de % alcohol in de wash met de c70 gist.

Graag meer info en ervaring .

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hele goede ervaring heb al 2 zakken van schippers gebruikt, ik gebruik het voornamelijk om verschillende likeuren te maken,het duurt wat langer (dik 4 weken) icm met de c70 gist maar super kwaliteit ik gebruik ook nooit geen turbo gisten meer.

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert had me de turbo gisten ook afgeraden.

Gebruik je de suiker enkel voor likeur of ook bruikbaar voor puur?

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

enkel voor likeur, voor gin, jenever en wodka enz gebruik ik gerst,tarwe of voor rum de melasse van de stookwinkel is heel goed ,zo ook het druivenextract.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik doe het zo en bevalt prima, je kunt ook gewone suiker gebruiken.

  • 6 kilogram dextrose suiker
  • voedingszout hoeveelheid wat op de verpakking staat
  • 25 gram Fermentis C70
  • 5 liter heet water daarin de suiker oplossen
  • Aanvullen tot 25 liter wachten tot temp ongeveer 25 graden dan gist erbij en voedingszout
  • Citroenzuur een theelepel of twee erbij

Ik heb alleen nog maar turbogist gebruikt (dat dus nooit meer, btw) Maar ik ben dus met bovenstaand recept gestart en deze staat een week in de verwarmde koelkast op zo`n 28 graden te gisten. Ik heb het recept nauwkeurig gevolgd en het begon voorzichtig te pruttelen. Nu was ik een paar dagen we voor een circuittraining op Hockenheim en bij terugkomst vandaag is het opvallend stil in de klimaatkast. Ik wordt niet zenuwachtig en denk dat dit normaal is. Maar even vragen kan geen kwaad 😉 

Gewoon lekker laten staan en na drie weken kijken is het plan. Of kan ik nog iets doen om wat leven in het proces te brengen?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

mooi laten staan ,je hebt de klimaatkast wel wat heet staan ik zet hem op 23 graden maar ik zou het laten zo

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Even een Update met wat vragen...

Ik ben bang dat de vergisting niet loopt zoals het zou moeten...maar ik hoop dat het meevalt 😉

Ik heb volgens onderstaand "recept" mijn emmer afgevuld 

  • 6 kilogram suiker
  • voedingszout hoeveelheid wat op de verpakking staat
  • 25 gram Fermentis C70
  • 5 liter heet water daarin de suiker oplossen
  • Aanvullen tot 25 liter wachten tot temp ongeveer 25 graden dan gist erbij en voedingszout
  • Citroenzuur een theelepel of twee erbij                                                                                                                                                                                                                              Daarna in een klimaatkast gezet met de temperatuur op 28 graden. Dit in twee weken laten zakken met 0.25 Graad per keer naar 25 graden. Het proces kwam op gang daar ik de emmer rustig hoorde bubbelen. Na een week werd de activiteit minder (zie paar post terug) en bleef het angstvallig stil in de 2 emmers. Ik besloot om in 1 emmer een halve geprakte banaan te doen om te kijken of dit iets teweeg zou brengen. Wat ook gebeurde, want de emmer bogon op een rustige manier weer te bubbelen. Tweede emmer ook gedaan en deze begon ook weer te pruttelen. Nu ben ik 1.5 week verder ( 2,5 week totaal) en het wordt weer stil in de klimaatkast. Nu heb ik helaas gaan meting gedaan met de Hydrometer. (stom) dus kan niet vergelijken. Maar ik heb vandaag een beetje afgestapt en de Hydrometer komt op 1060 te staan. De andere emmer op 1070.                                                                                                                                                  Deze waardes zijn toch nog lang niet goed ? En ik heb even niet helder of het proces nog goed loopt of dat er ingegrepen moet worden met voeding of i.d. ? Alle info en aanmerkingen en tips zijn welkom ??

          Grtz Jan

 

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nog even met de Vinometer gemeten en kom op 8% alcohol.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat was het SG aan begin ? En toen deze st viel ?
Een normale vergistingen duurt 21 tot 28 dagen
( Kan afwijken als je zo een chemische bewerkte turbo gebruikt )
het is in de regel beter om midden in vergisting traject geen toevoegingen te doen .
Dat geeft zuurstof , giststress en kan gisting stil laten vallen . Of kans op vervelende acetaat .
Het pruttelt dus laat het gaan als het rond 28 dagen maar klaar is .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Buiten dat Robbert, 6 kg op 25 liter is een S.G. startpunt van rond de 1.090 dan heeft t sowieso weinig gedaan. De vinometer meting vertrouw ik dan ook even niet.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb geen turbo gebruikt maar de Fermentis  C-70 . De sG aan het begin heb ik niet gemeten. Beetje stomme beginnersfout..  Echt pruttelen doet het nu niet meer. En als iets bijvoegen niet handig is ..dan laat ik het nog een paar dagen staan en dan kijken ik wel wat er van geworden is. ( Donderdag is 21 dagen ) Ben bang dat het niet helemaal goed gaat...maar we zullen zien.

Ik zal nog eens goed nadenken wat er mis zou kunnen zijn gegaan.. Misschien iets met voedingzout ? Dit omdat hij direct reageerde op geprakte banaan die ik bijgevoegd had. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat heb je als voedingszout gebruikt trouwens?

Beantwoorden
Pagina 4 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?