Meldingen
Alles wissen

Door Corona alle gist op... en nu?

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt het inderdaad laten neerslaan .
Im koelkast is het houdbaar mits je het voed en ververst ( aanvult ook na gebruik ) tot 4 j ongeveer .
Wanneer je het eerst flink laat bestijven dan in water doopt en meteen invriest krijg je een hard ijslaagje buiten om en geschadigen de cellen minder en kun je het invriezen . Maar kwaliteit gaat wel achter uit in vriezer .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook altijd wat verschillende gisten in de vriezer voor nood. En als ik een drukke stook periode heb staat er ook altijd wat gist in de koelkast. Als ik heel diep in de vriezer zoek dan kom ik nog wel een oud gistbankje tegen, maar bewaren is nu geen doel meer. Je ziet dat het niet moeilijk of veel werk is om een gist op te kweken, dus waarom bewaren. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Planning Rumo .
Als je geen haast hebt maak je gewoon gist .
10 dagen te voren voor een nieuw beslag .
Als ik wat bedenk zorg ik dat ik dingen op tijd klaar heb voor de volgende stap .
Ik heb zelf ook nooit lang op voorraad
Als ik idee krijg moet het gist wel passend zijn voor wat ik ga maken

Heb je haast wil je wat kunnen pakken daarvoor kun je een universeel gist in huis hebben .

Je kunt trouwens zelf gemaakt gist ook makkelijk drogen voor langer houdbaar te maken .
Je kunt dat bij kleine hoeveelheid zelfs doen met een föhn met temperatuur regeling .
Bij grotere hoeveelheid een compressor met luchtfilter en een luchtverwarmer.

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het gist in mijn vriezer was vloeibaar, ik heb toen wat opgezogen met een injectiespuit met 10% glycerine. Daarna het puntje dicht gesmolten en in de vriezer gelegd. Om de 10 min. even schudden totdat het helemaal bevroren is. Als je het dan nodig heb hoef je het alleen maar langzaam op temperatuur te brengen en op te kweken met water en meel(en uv en zuurstof). Zou jaren goed moeten blijven, maar dat hoor je over een jaar of 3 wel of dat gelukt is.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rumo, we kijken met zijn allen uit naar je dagelijkse update's 3 jaar lang! 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat klopt dat je wanneer je vloeibaargist met glycerine mengt het beter de vriezer overleeft .
maar waarom zo lang bewaren ?
Je weet dat er ook maar beperkte houdbaarheid is in vriezers. En daarna ook kwaliteit verlies .
Zie b.v. Maximum tijd in vriezer voor vis , vlees en gevogelte daar kun je mee vergelijken .
in koelkast met " onderhoud " hou je het verzer en in betere kwaliteit .
Maar Vers is nog beter en het is zo gemaakt .

Moeder culturen worden in stikstof ingevroren voor langere houdbaarheid in vriezer situatie .

Maar als je het echt ook thuis lang wil bewaren waarom zou je het dan niet drogen en in vacuüm zakjes doen ? Donker en koel opgeslagen kan het dan jaren liggen .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eerlijk gezegd was dat invriezen meer in experiment, maar na 5 jaar zal het wel in stuk minder interessant  zijn. Nu maak ik als op bestelling en bewaar het eventueel in de koelkast. Ik moet dan niet vergeten om het iedere week te voeden. De blokjes bakkersgist in de vriezer wil ik alleen voor echte nood gebruiken. Drogen van de gist zal een van de  volgende experimenten zijn.

Nimrax, ik zal alvast een samenvatting van de afgelopen 2 jaar geven: de gist heeft het koud.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

begonnen druivensap vergisting op 7mrt sg 1070 op gist uit eigen keuken .
Staat nu al dagen op :

Het moet verwerkt !!
Helaas ben ik nu te ziek .
Hoop binnen paar dagen wat beter te voelen anders kan deze ketel die nu heerlijk ruikt in het riool.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hey Robbert

Te ziek om te stoken ?  Ben je OK ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@catnip , ik heb een longontsteking en griep verschijnselen . Thuis opgesloten met gezin .
Verdacht van corona .

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beterschap!

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beterschap Robbert. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dank allen . Drink er maar een op goede afloop alvast .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@spycat Sorry dat ik jou en catnip door elkaar haalde . Mea culpa , mea culpa

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert beterschap veel sterkte.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?