Meldingen
Alles wissen

Voedingszout

Pagina 1 / 2

Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo stokers

Ik las in het volkomen stookboek steeds dat er voedingszout gebruikt werd.  

Wat is dit?  Kan ik gewoon keukenzout erin gebruiken? Het word gebruikt om de gist lekker te laten werken.

Beantwoorden
20 reacties
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee, keukenzout is geen voedingszout.

Voedingszout is een zout (verbinding van base en zuur) dat voeding is voor de gist. Kunstmest, zeg maar.

Meest gangbaar is diammoniumfosfaat; een verbinding van twee delen ammoniak en een deel fosforzuur. Daarin zit stikstof en fosfor. De gist eet dat zout op en maakt daarmee eiwitten, die uiteindelijk het werk doen.

Ik begreep dat illegale stokers in de VSvA vroeger wel in hun gistingsvaten pisten. Dat is niet gek: urine bevat veel stikstof en fosfor en is in principe steriel. Hangt een beetje af van de medicijnen die je gebruikt.

Overigens bevatten graan en fruit meestal al voldoende voedingsstoffen voor de gist.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Al een heel duidelijk antwoord van Kees, ik wil alleen even een kleine toevoeging doen. Ik weet niet welke drank je wilt gaan maken Johnny maar bij het gebruik van enkel granen en maischen is in principe geen gistvoeding nodig (mits je een eiwitrust aanhoudt), bij het gebruik van de turbo gisten is het opletten want deze hebben al gistvoeding erbij zitten. Door teveel gistvoeding te gebruiken loop je de kans op blauwe alcohol, voorbeelden;

https://www.stookforum.nl/thread/blauwe-alcohol-kan-dat-kwaad/

https://www.stookforum.nl/thread/blauw-distilaat-gif-blauw/

https://www.stookforum.nl/thread/blauw-distillaat/

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn ook diverse vervangende voedingstoffen te gebruiken . Vegimite , marmite , mango , diverse bonen , granen paddestoelen waar veel eiwitten en aminozuren in zitten .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat betreft zaken als marmite: Enige richtlijn over de hoeveelheid per 25ltr?

 

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik een thee lepel marmite op 25ltr, maar ik gebruik ook bij al mijn vergistingen minimaal 1kg mout. Is dat teveel of te weinig ik weet het niet(er zit geen onderzoek achter) maar de vergisting loop wel lekker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb net in 10 dagen 22 liter geconcentreerd druivensap zogoed als vergist . Begonnen op 1070 nu op 1000 .
Gist sap en een dikke mango .

Mout werkt prima maar Als je 500 gr mout op 55 graden brengt voor een 20 min zodat de eiwit word afgebroken tot aminozuren heb je verder geen marmite meer nodig.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Marmite ongeveer 15 gr op 25 liter .
Hangt wel af wat voor Gist je gebruikt .
Bij die commerciële hobby turbo zooi kun je minder gebruiken . Hoewel je ook minder kans heb op blauwe zweem ondanks de extra voeding .

Beantwoorden
Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Poah Wat een info. Hartelijk bedankt. Ik wou neutrale alcohol stoken om te oefenen. Daar wou ik suiker en bakkersgist voor nemen. Ik wil alles zoveel mogelijk natuurlijk doen dus wat is dan het beste altenatief? Mango is waarschijnlijk wel natuurlijk maar komt die smaak er niet in te zitten dan?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hé Johnny, wat bedoel je met alles zoveel mogelijk natuurlijk doen? Er is namelijk weinig 'natuurlijks' aan suiker. Zuiver is het wél. Met het ene merk zuiverder dan de andere. De suiker eerst inverteren met citroenzuur levert je ook nog eens een zuiverder product op.  De tip die ik nog niet voorbij zag komen was kapot gekookte gist gebruiken. (Marmite, maar dan zonder het zout)

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Johnny, als het alleen om een neutrale alcohol gaat om het stoken te oefenen hoef het geen hoogwaardig drankje te worden. Hou het dan simpel. Ik zou naar de supermarkt gaan en 6 kg suiker, citroenzuur, bakkersgist en een potje marmite kopen. Dat luk je in deze tijd van lege schappen heus nog wel. Dan heb je na een paar uur voldoende om 25 liter stookwijn te maken. En na 3 a 4 weken voldoende alcohol om je hele huis te ontsmetten.

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je bang bent voor de smaak zou je ook iets anders als marmite kunnen gebruiken want ik vind dat spul heeeel vies. Robbert heeft al eens aan gegeven dat een heleboel natuurproducten werken zoals een handje gekookte rijst, bonen sojabonen of tofu.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou, de gist zou een probleem kunnen zijn: die is bij mijn supermarkt vaak op, tegenwoordig. Maar er zijn er meer, natuurlijk.

Wat ik heb staan:

1,75 kg suiker

850 - 900 ml water

50 ml citroensap. Samen aan de kook brengen en een uur of twee goed warm laten staan. Inverteert de suiker zodat die makkelijker te verteren is voor de gist.

120 gr zemelen en wat water

wat eierschalen of schelpengrit

eventueel snufje bitterzout ofwel magnesiumsulfaat

eventueel theelepel voedingszout.

eventueel wat oude gist  Samen een kwartiertje laten pruttelen. Na afkoelen nog een half pilletje vitamine A-Z toevoegen.

Bij elkaar gieten en dan met een douchekop water flink vernevelen en lucht meenemen tot 10 liter. Van ongeveer 25 graden Celsius.

21 gram droge bakkersgist uit de supermarkt daarop uitstrooien.

Wegzetten bij pakweg 25 graden. Na een week of zo kan het uitgegist zijn tot rond de 10 vol-%. Even laten uitzakken en ruwstoken.

Dit recept is goedkoop, simpel en houdt de gist blij. Het alcoholgehalte is niet hoog opgefokt; meer suiker zou dit hoger maken, maar dan duurt het uitgisten veel langer.

De bijna heldere vloeistof kun je afgieten in een ander vat, de droesem is goed filterbaar door een dubbele koffiefilter. Duurt wel een nacht lang, maar wordt goed helder.

Bij het stoken is er weinig schuimvorming, dus je kunt de ketel aardig vol doen: 80 % lukt bij mij zonder probleem.

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Was het maar zo simpel, een mango in je stookwijn en je krijg een drankje met een smaakje(al dan niet lekker). Nee helaas met jouw manier zal je drankje naar een goedkope wodka smaken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hoe moeilijk kan het wezen ? Logisch nadenken .
Het staat allemaal in elk beginners boekje hoe een zuiver suikeralcohol te maken .

Je moet keuze maken wat voor voeding je gebruikt en welk gist !
ik gaf diverse mogelijke voedingen aan van voedingen .
Een mango kun je heel goed gebruiken als voeding in een sap vergisting . Hoewel van dat kleine beetje mango minder of gelijk aan bijsmaak achterblijft dan bijvoorbeeld marmite of zelfs diamoniumfosfaat !
Voor suiker vergisten moet je inderdaad iets neutraal kiezen.
Een neutraal alcohol is suiker , water , gist , en een voeding . Voeding moet bestaan uit aminozuren en mineralen .
Meer is niet nodig.
( Uiteraard ook een goed ph moet er zijn ! maar dat is logisch . Ook bij suiker ! )

Wat mij nog steeds verbaast is dat nog velen zo nog steeds het suiker meteen uit de winkel zo in gistton dondert .
Je kunt niet het geheel inverteren maar wel grotendeels door het op te lossen in warm water en wat citroensap ,/ zuur .
Grotendeels geïnverteerd suiker geeft betere start van vergisting , betere vergisting , gist maakt minder bijproducten !

En wil je het helemaal goed doen om neutraal te gaan moet je aan suiker tijdens het omzetten ook wat opgeklopt eiwit toevoegen .
Na enige tijd Afschuimen even laten staan en nog eens afschuimen .
Je raakt dan nog meer bijsmaak kwijt en eventueel achtergebleven eiwitten zijn aminozuren geworden wat weer voeding is .
ook toevoegingen als overdadig kalk in kraanwater raak je zo kwijt .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?