...welke is de betere voor suikervergisting? Waarom?
Grtjs, Erik
Als je voor fabrieks gist gaat voor suiker fermentis safsperit C70
0ok al is het in 500 gram . Je kunt het in vershoudbakje lang in koelkast bewaren .
Beter dan die chemisch gemanipuleerde turbo gisten
Dank je wel Robbert. Maar mijn vraag was eigenlijk over het verschil tussen Still Spirits Turbo 8 en de Alcotec Turbo 48 met betrekking tot vergisten van een suiker mash.
Ik snap de vraag , ik heb beide geprobeerd . En het geeft gewoon mediocre resultaat .
Leuk voor commercie maar Voor zelfde of minder geld kun is er beter te koop .
Ok, ik probeer jouw advies uit, bedankt Robbert.
Ik denk het antwoord zelf te hebben gevonden:
- Still Spirits Turbo 8: 8,5kg suiker, 1 teelepel citroenzuur, 25 liter totaal; start SG: 1090, eind SG: 860 na 18 dagen @23°C constant. Totaal 5.5l @93%
- Alcotec 48 Turbo: 9kg suiker, 1 teelepel citroenzuur, 25 liter totaal; start SG: 1130, eind SG: 1090 na 18 dagen @23°C constant. Gisting herstart met extra 4l water en extra Alcotec gist. No lopend.
Still Spirits gist reeds enkele malen gebruikt en resultaten consistent met bovenstaande. Volgens mij is dus Still Spirits turbo 8 duidelijk superieur aan de Alcotec 48.
Iemand anders dergelijke ervaringen?
Qua prestatie leuk maar qua smaak en kwaliteit alcohol doen ze zwaar onder aan o.a. fermentis safsperit C70 .
Max Volume alcohol te halen uit suiker per kilo blijft hetzelfde . Alleen oplossing van suiker water hoger in begin .
Maar ik heb liever iets meer i liters in ketel en goed resultaat dan minder liters in ketel met mediocre resultaat en toch zelfde hoeveelheid alcohol aan eind .
9 kg suiker voor 25 liter stookwijn is volgens mijn begrip veel te veel. Ik zou max. 6 kg suiker gebruiken. Ik heb alle bij de turbo's gebruikt maar nooit naast elkaar vergeleken, en dat ga ik ook niet meer doen. Ik heb persoonlijk niet zoveel meer met turbo's.
Is ook teveel @Rumo , helemaal gelijk
Als je omrekenen zal je bij 9 kilo op 25 liter aan alcohol volume dat suiker op zou brengen te kort komen .
turbo is makkelijk voor snel alcohol te maken voor meng en roer slurp drankjes .
Wil je kwaliteit zijn er betere conventionele gisten alleen .moet je toch ook gist de tijd geven en goed milieu .
Ik heb die oefening ook gemaakt, maar met 5,5 kg op een volume van 18 liter. In beide gevallen klaar met gisten op een dag of 8-9. Nog 1 dag gegeven om te bezinken en afstoken. (ruwstook) Geen echte verschillen merkbaar. Ik behandel zowiezo iedere ruwstook eerst een half uur met ozon en dan een dag of 3 met actieve kool. Daarna , na filteren, een fijnstook. Geen verschil in eindresultaat (of te subtiel voor mijn zintuigen). Het is hierboven ook al gezegd; Beter wat minder suiker gebruiken, je verliest nauwelijks rendement en de kwaliteit is duidelijk beter...
Crispi, wat jij doet met filteren doe ik na de fijnstook, wat ik mij afvraag is wanneer je filtert na de ruwstook, of je dan bij de fijnstook veel makkelijker cuts kan maken omdat je dan beter de overgangen proeft.
Waarom een 1e stook na corrigeren en ook nog koolstof toevoegen .??
( Ook koolstof geef residuen )
De ketel en kolom zelf zouden bij goede werking voldoende moeten wezen voor groed product .
Dan zou extra werk correctie s niet nodzakelijk zijn.
Uiteraard moet ook basis product goed zijn .
Betreft koolstof zou ik zeggen neem eens een hap . Ook daar zit een bijsmaak die je toevoegt .
Elke correctie heeft gevolgen of verlies . Zelfs ozon .
Bij langdurig beluchten met ozon verdampt alcohol mee .
Correctie middelen zijn bij preventief altijd nadelig .
alleen echte vodka hoort na 5 x overhalen met koolstof nabewerkt .
@ Gompie, Ik merk dat ik door de behandeling met actieve kool een grotere bruikbare cut krijg, dus meer opbrengst bruikbare alcohol. Ik stook mijn fijnstook dan ook puur op temperatuursinterval (alles tussen 83°C en 92°C is bruikbaar (is natuurlijk afhankelijk van de installatie)) Ik proef zelden tijdens de fijnstook.
@ Robbert. Je opmerkingen zijn terecht, maar ik heb momenteel niet de plaats om een langere kolom op mijn ketel te zetten om zo de kwaliteit te verhogen, en op deze manier krijg ik een uitstekend bruikbare alcohol, die ik, voor ik hem gebruik (aanmaak van gin, limoncello;;;enz) eerst nog een maand of twee laat verouderen in een fles waar de dop gewoon op ligt. (dus niet volledig afgesloten) Resultaat: perfect geurloze licht zoet smakende alcohol van pakweg 87°.
Crispi, ik had al het vermoeden dat wat jij doet een beter resultaat zou geven, goed om te horen, ik sta ook volledig achter jouw verhaal. Echte 100% smaakloze alcohol kun je pas verkrijgen door filteren of distilleren door een 40 platen still. Robbert je hebt gelijk betreft de actieve kool, maar bij extreem wassen en daarna ozone van een prof. ozone machine levert voor mij een zeer zachte perfecte smaakloze alcohol op uit suiker.
Normaal actieve kool gebruiken door slecht te wassen smaakt naar petroleum wat gebruikt wordt voor de productie, ik was het 10 x uit met 100 graden water, en de residu is organische en verwijderbaar door ozone.
Als je dan vooraf optimaliseert kun je meer winst maken dan na correctie's .
Zelfs bij gebrekkige kolom .
Betere gist gebruiken. , Goed milieu waarbij ph bij suiker ook zo optimaal mogelijk is en ook al gebruik je kristal suiker kun je die suiker beter vooraf ook na zuiveren alvorens te vergisten dus niet alleen deels inverteren .( Soms krijg ik idee dat heel vaak wordt nagelaten . )
( Gin ? gebruik je daar suikeralcohol voor ? Gin hoort van granen beslag te worden gemaakt ! Suiker alcohol verziekt zulke dranken )