Vanaf welke schommelingen in temperatuur kan een (champagne of cider)gist slechter zijn werk doen?
Tot nu bleef de temperatuur in mijn kast tussen de 20°C en de 21°C. Nu begint de temperatuur te zakken dus ik zou het verwarmingselement moeten aanzetten maar ik heb schrik dat daardoor de schommelingen te groot worden.
Ter info, de CO2 in de kast is ook aan het zakken.
Hoe lang staat e.e.a. al te vergisten?
En weet je hoeveel je SG al gezakt is?
2X25l die 2 weken staat en 1X25l die 1 week staat.
Ik kan sowieso pas binnen ten vroegste 2 weken stoken.
Ik ben vooral bang dat het stil gaat vallen want ze borrelen alledrie nog.
Ik wil deze keer vooral rustig de tijd nemen en alles zo goed als kan controleren. Als ik de verwarming aan zet heb ik al ervaren dat die eerder naar 25C schiet dan naar 20C (redelijk kort). Dat gaat natuurlijk over de luchttemperatuur en niet die van het vat. Hoe erg is dat?
Wanneer je de temperatuur hoger of lager zet duurt het even natuurljk voor egale temperatuur in het vat .
te veel schommelende temperatuur is niet echt gunstig . daardoor zou gist meer afval kunnen gaan produceren .
Je wil wat langzamer gisten ?
bij 18 gr zal dat prima gaan . . Temperatuur 25 gr kan ook nog geen kwaad maar zal vergisten versnellen .( boven 28 gr vermijden .)