Meldingen
Alles wissen

Gist, Gist, Gist

Pagina 2 / 3

Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Relatief lekker of niet. Mijn wort is nu niet te harden. Ik had besloten dat de gisting was afgelopen en moest natuurlijk het resulaat even checken. Nou, dit wilde ik niet proeven hoor. De refractometer maar van stal gehaald en nadat ik deze gekalibreerd had kwam deze uit op dik 15 procent ABV . Ik gokte op 8. Wellicht spoort het ding niet maar mijn Glenfiddich is 40% en dit geeft de refractometer ook aan. Gegist met Prestige Whiskygist. Heeft minder dan een week staan pruttelen. Echt los ging het nooit.

@JohnDoe, bakkergist staat nu op het lijstje volgens jouw verhoudingingen. 

@ChrisV, de andere helft van de mix maak ik met natte gist. Ga ik bij de bakker naar vragen.

@ Mick, Ik ga nu met je verhaal mee over het beoordelen van de halffabrikaten tov het eindproduct. Bepaalde producten die ik ken hoef ik ook niet rauw te beoordelen op het eindproduct, denkende aan aardappel, varkenslever, cacao. Maar goed, als je extreem bekend bent met de grondstoffen dan valt er wel wat te zeggen over de kwaliteit van de smaak in elk stadium. Misschien bedoelt JohnDoe dit ook?

Ik ga zo snel mogelijk merken of het braaksel of brouwsel is wat ik in de emmer heb staan. Nu ziet en ruikt het naar braaksel. Maar dat ik bepaalde stappen goed heb doorlopen staat vast. Waarvoor dank. Ik houd jullie op de hoogte,

Groeten Catnip

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beginners informatie. LEES DIT EERST!

Je hebt dit duidelijk nog niet gedaan, want dan had je geweten dat je met een refractometer niet de ABV kunt meten van een wort.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zie het. Een ernstige overtreding van het wetboek van zelf-thuis-estilleren artikel 4.1 paragraaf 1 tm 3.  Sorry meneer agent, ik zal het nooit meer doen.

Alle gekheid op een stokje. Ik vermoedde al een fout ergens want de alcohollucht was lang niet zo sterk en de korte gisting was mij ook een teken aan de wand. 

Groeten Catnip de beginner

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zie het. Een ernstige overtreding van het wetboek van zelf-thuis-estilleren artikel 4.1 paragraaf 1 tm 3.  Sorry meneer agent, ik zal het nooit meer doen.

 

Groeten Catnip de beginner

Hahaha had je hier een jaar eerder moeten komen. Toen werden nieuwe nog eens echt aangepakt. Hebben we hier allemaal nog trauma's van. Maar goed, die tijd is niet meer. 

 

In gist zit enorm veel verschil, probeer het gewoon uit en koop een zakje alcotec 24 ( doet wat het beloofd) en zet het tegen een zakje uit stookwinkel ( 2 keer zo duur en doet ook wat het beloofd) alcohol krijg je zeker hoef je echt geen zorgen over te maken. Maar dan proef je al een enorm verschil. Sterker, het is een wereld van verschil. Je moet het proeven en dat weet je het voor altijd. 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ Lummel, inderdaad er is genoeg om te proberen. Dat gezegd te hebben bestel ik me gelijk maar een extra gistemmer en lees ik de basis nog een paar keer door. Nu wist ik ook dat alles niet gelijk mee zou zitten, vandaar dit forum.  Hopelijk wordt mijn volgende wash/wort/beslag beter te pruimen en wordt de smaaktest leidend. Gr. Catnip

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gistemmers kun je niet genoeg hebben. Alleen al omdat je wash dan lekker kunt laten bezinken/klaren. Deze hobby vraagt engelengeduld dus met een enkele gistemmer ben je direct uitgespeeld. Koop er liever nog een extra bij daar krijg je geen spijt van. Ik denk dat meeste mensen hier op het forum er minimaal 3 hebben als het niet meer is. Kan je ook 3 soorten gist naast elkaar proberen en heb je altijd wat te stoken. Heb je weken geen tijd, geen probleem, dan blijft zo'n emmer maanden goed. 

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ff vraagje er tussen in,

Dus de gist bepaalt ook de smaak van de alcohol?

Dacht dat neutrale alcohol smaakloos was ?

just asking.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gist produceert (vaak) meer dan enkel alcohol en koolzuurgas namelijk esters. Het zijn juist de esters die smaakjes opleveren.

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als ik het goed begrijp dan haal je best eerst het koolzuurgas er uit voor je stook?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, heel goed ontgassen.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een neutrale alcohol verkrijg door een distillatie met veel reflux.  Veel reflux betekent dat alle smaakjes teruggeslagen worden in je ketel.  Het speelt geen enkele rol welke gist je dan hebt gebruikt, want hetgeen in je bokaaltje terechtkomt heeft geen smaak meer.  Ga je daarentegen zonder veel reflux werken (alambiek), dan komt er wel veel smaak mee en dan speelt de gist wel een rol, want deze is samen met je basisingrediënt(en) de smaakmaker.  Daarom dat het ook zo moeilijk is om met een alambiek neutraal te maken.

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

thx voor de antwoorden kan ik ff mee verder.

opzoeken nu hoe je best de koolzuurgas  er uit haalt 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een neutrale alcohol verkrijg door een distillatie met veel reflux.  Veel reflux betekent dat alle smaakjes teruggeslagen worden in je ketel.  Het speelt geen enkele rol welke gist je dan hebt gebruikt, want hetgeen in je bokaaltje terechtkomt heeft geen smaak meer. 

Hoi Skoldt, schrijf je dit uit eigen ervaring? Ik weet dat dit de theorie is die je ook overal op internet leest maar dit is zeker niet waar. Reflux slaat zeker niet alle smaak terug. Dat heb ik uit eigen ervaring met de t500. Reflux is soms lekkerder dan alambiek bijv. Wodka of rum die ook industrieel met een reflux worden gestookt. 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lummel,  ik ben niet iemand die de boekjes volgt als het om distilleren gaat.  Ik experimenteer graag en gaandeweg leer ik zaken bij.  Veel reflux neemt smaak weg, dat is zowel theorie als eigen ervaring. En jij weet ook wel dat de ene reflux de andere niet is. Ik bezit ook de T500 waarmee ik mijn neutraal maak.  In tegenstelling tot wat de handleiding zegt (uitgaand koelwater tussen 55 en 65° houden), hou ik 50°-52° aan.  Ja je hebt een enorme reflux en je alcohol komt er maar druppelsgewijs uit (en je bent een godganse dag bezig), maar hetgeen eruit komt daar smaak ik toch niks meer in hoor (of mijn smaakpapillen moeten totaal naar de vaantjes zijn 🙂 ).  Ik kan mij inbeelden dat sommige drankjes enige reflux vereisen, maar als jij zegt dat je neutrale alcohol nog een smaakje heeft, dan zeg ik dat je niet genoeg hebt gerefluxd. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jij zegt het, nou wil het toeval dat ik vandaag het hok wilde gaan opruimen en ik heb alcohol staan, vers van turbogist uit stookwinkel en heb alcohol staan waar ik ook wietolie van heb gemaakt en die stinkt naar cannabis. Dus ik ga zo de proef op de som nemen en dan zal ik de koeltempersruur op 50 houden. Maar mijn stelling is dat als alcohol smaak heeft opgenomen je die er nooit meer uitkrijgt. Je kan refluxen wat je wil. Maar vandaag weten we het. 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?