Geen ervaring met wietolie-alcohol, maar ik hoor graag jouw bevindingen.
@ lummel.
Ik ga een most maken zelfde basis alleen andere gist. Denk dat je dan meer kan bepalen of gist een smaak achter laat in de alcohol. Dat was eigenlijk mijn vraag. Als je verschillende most maakt veronderstel ik wel dat er een verschillende smaak is. Nog niet uit geprobeerd. Ben nog vrij nieuw met experimenteren.
Geen ervaring met wietolie-alcohol, maar ik hoor graag jouw bevindingen.
Net geprobeerd die smaak krijg je er niet uit, zowel koelwater op 50 graden als op 80 graden gehad. Ongeschikt voor consumptie tenzij het je smaak is.
@ lummel.
Ik ga een most maken zelfde basis alleen andere gist. Denk dat je dan meer kan bepalen of gist een smaak achter laat in de alcohol. Dat was eigenlijk mijn vraag. Als je verschillende most maakt veronderstel ik wel dat er een verschillende smaak is. Nog niet uit geprobeerd. Ben nog vrij nieuw met experimenteren.
Koop een zakje alcotec 24 en een zakje uit stookwinkel. Dan weet je het verschil. En dat verschil is groot kan ik je vertellen maar probeer het zelf.
geloof U wel. Lummel was gewoon de vraag omdat iedereen zegt neutrale alcohol heeft geen smaak 😉
geloof U wel. Lummel was gewoon de vraag omdat iedereen zegt neutrale alcohol heeft geen smaak 😉
Wel degelijk. Ik ben overigens nu met een heel interessant experiment bezig en de ketel loopt inmiddels dus ga zo proeven.
Wat heb ik gedaan? Turbogist uit stookwinkel op de normale manier gemaakt. 20 liter heb ik uit de ton gehaald en inmiddels verstookt (ongeveer 4 liter heb ik dus al) en op het gistbed ( dus incl. 5 liter vocht want heb maar 20 liter gebruikt) heb ik 6 kilo suiker gegooid en wat residu van een echte graanstook. Dit voor de voeding van de gist die natuurlijk nu verkracht wordt. Volgens de sg meter is de 6 kilo suiker volledig vergist.
Smaak zal ik zo melden, rendement ook.
Super,stel me de vraag zou je mee de kruiden in de most kunnen doen om zo een smaak te maken , in plaats van mee door de ketel en in een mandje te doen of achter af de kruiden te laten trekken in de alcohol
Ok inmiddels de eerste liter binnen en geproefd, we zitten echt in de middelloop. Dat het gist verkracht is proef ik niets van. Zelfde bloemige geur als de eerste keer. Het graan heb ik dus ook niet terug geproefd. Nu nog straks het totale rendement meten dan weten we in ieder geval dat een zakje turbo gist uit stookwinkel 2 rondes kan draaien. Ten minste dat verwacht ik, meten is weten en dat duurt nog effe,
geduld is een zalige deugt 🙂
Als je geduld hebt wel ja.
en lummel 🙂
Ik heb uit de 2e vergisting toch nog ruim 3 liter kunnen stoken maar veel minder rendement dan de eerste vergisting. Het werkt dus wel maar ik koop liever een zakje gist voor een paar euro dan heb je 2 liter meer.
lijkt me nu toch dat er veel verschil is van de ene keer tot de andere keer. 2 verschillende emmers met identiek dezelfde inhoud en dezelfde temperatuur . identiek dezelfde gist gebruikt , zelfde suiker en hetzelfde water . beide dezelfde Sg waarde en toch staat de ene al een paar uur te brubbelen en geraakt de andere niet in gang. had dat met mijn 2 vorige emmers ook. de ene was direct vertrokken de andere had ik een stuk brood erin moeten gooien voor het vertrok wat al niet normaal is bij turbogist. Raar maar waar grts RenéR