Meldingen
Alles wissen

Gist over datum nog gebruiken?

Pagina 2 / 2

Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is denk ik ook een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Ik ben  wel benieuwd wat  Dragonyichi gedaan heeft, gaat hij voor zeker of durft hij een uitdaging aan.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben overgestapt van kristalsuiker naar glucose want ik vind dat dat een beter resultaat geeft. Ik ga het proberen met een zakje over datum gist, maar dan met kristalsuiker omdat als het dan mis gaat, ik niet 15 euro aan glucose kwijt ben. 

Maar ik ga de challenge dus aan, en het toch proberen met een zakje. Nu is alleen de vraag wélke gist die ik nog heb liggen.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een gist starter maken met turbo gisten zo als hier boven is niet verstandig. De concentratie gist voeding is dan veel te hoog.

Mocht als je de gisting gestart hebt het toch wat tegen vallen kwa snelheid. Doe er dan ook om de zelfde rede niet nog een zakje bij. Das dan wederom gistvoeding en dan kun je een blaauw destillaat gaan krijgen.

Ik zou er dan wat verdunnen naar een lager SG en een giststarter van champagne gist bij doen om het af te maken.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zou beginnen met een starter in 2 stappen.
1/4 zakje in 1/2liter, goed beluchten en zodra koffie verkeerd kleur 1 1/2 liter toevoegen. Deze ook weer goed beluchten. Na 2x 36 uur heb je genoeg gist voor 20 liter.
Of, indien je een zakje rechtstreeks toevoegd, minstens de eerste 24 uur goed beluchten.
Bij de 20 liter wel wat voedingstoffen toevoegen. Desnoods het zakje Turbo. Dan maken de nieuwe gistcellen gebruik van de voeding die hier in zit.

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

2 zakjes turbogist toevoegen is inderdaad niet aan te bevelen (te veel gistvoeding). 2 zakjes op een dubbel volume wordt al afgeraden. Om bij een niet actieve turbo de voeding van deze voor een andere gist te gebruiken lijkt mij het proberen waard(dode gist is ook voeding). Maar ik weet niet of je voor een turbo geen giststarter mag of hoef te maken. De fabrikant zegt meestal gooi het maar gelijk op je stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waarom het risico lopen om je drank te verkloten.en dat voor €6.00

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ChrisV, omdat het voor sommige van ons een uitdaging is om een stapje verder te komen in kunnen en kennis. Dit is vergelijkbaar met jou uitdaging om alles eenvoudig, met weinig middelen te doen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik snap dat mensen kennis willen vergroten maar waarom dan aanmodderen met het over datum spul zelf .
Maak dan vers gist zelf of regenereer de oude gist maar doe het zinvol .
Turbo gisten zijn gemanipuleerd en aangevult met chemische voeding .
Dus ook zal he eerst het gist moeten reinigen van vervuiling en dan regenereren .
Pas als het gist goed is of vers gemaakt dan maak je een gist starter of voeg je het toe aan te vergistingen beslag .

T is zonde om goed materiaal te " besmetten" met spul Waarvan je niet zeker bent wat het nog doet .
Ga ook nooit extra zuurstof toevoegen wanneer gist al geënt is .
Altijd eerst zorgen voor voldoende cellen om te starten en dan enten .
Nooit een krappe hoeveelheid of onzekere hoeveelheid gebruiken in het beslag en daar eerst extra deling creëren .
Je moet altijd zo snel mogelijk in anearobe toestand wezen in beslag
Gist in zuurstofrijke gaat " vermenigvuldigen' en produceert nagenoeg geen alcohol in dat proces maar neemt veel voeding en en zal veel vervuiling uitscheiden !

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Betreffende stook-vergisting kan ik niet veel zeggen. Daar wordt blijkbaar vaak veel gist toegevoegd. Bij bier wordt veelal gespetterd tijdens vullen gistvat om extra zuurstof in de mash te krijgen en vaak wordt er nog 4 uur tot zelfs langer belucht om gistgroei en goede vergisting te krijgen. Nog geen ervaring met stoken, maar begrepen dat teveel beluchten en/of teveel gist meer in smaak te merken is bij brouwen. Misschien zo gegroeid omdat bij 20 liter brouwen er al snel 3 tot 8 Euro aan gist in gaat.

Gist is wel interessant (voor mij) daarom heb ik hier al redelijk wat tijd ingestoken. Omdat bv de La Chouffe gist niet in korrel te koop is, kweek ik die op uit een flesje. Dit opkweken gaat dan van naar schatting enkele 10.000cellen naar 400.000.000.000 cellen.
Bakkersgist kost vrijwel niets en opkweken is mss duurder dan kopen maar weerhoud mij niet dit te gaan proberen. Mijn eerste mash is deels vergist op suiker. Met wat straks achter blijft in mijn vat ga ik wat proefjes doen. Gezien er tussen wort en suikermash wat verschillen zitten in voeding een leuke uitdaging dus.

Ik ben geen alweter, maar hopelijk begrijp je een beetje mijn standpunt.
Ook snap ik jou opmerking en geef je volledig gelijk dat voldoende gist het beste is om maximaal rendement te krijgen. De topic starter vroeg om advies betreffende zijn oude gist en daarom mijn reactie. Voor mij dus nooit weggooien en bij jou of weggooien dan wel mss wat meekoken als gistvoeding.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bier brouwen is een andere sport .
Betreft gisting , i v.m . Smaak vorming , klaring , co2 behoudt en eiwit werking .
Maar ik snap zeker jou standpunt .
Zelf prefereert ik zelf gist maken typerend voor het soort drank , alcohol wat je wenst .zo heb ik het ook ruim 40 j geleden geleerd.
Een enkele keer gebruik ik een gekocht gist .

Een oud gist regenereer moet je weten hoe dat moet .
Is daar geen ervaring mee vind ik het onverstandig om het te gebruiken .
Betreft de topic starter zijn vraag om zijn oude gisten te gebruiken zou ik het verstandig vinden om het weg te gooien en nieuw te kopen.
De gisten die zijn opgenoemd zijn ook niet van een dusdanige kwaliteit om daar Tijd in te investeren en risico mee te nemen om je product helemaal te verknallen.
Uiteindelijk Nieuw vers gist kopen kost weinig .
En zelf kweken is niet moeilijk en kost ook weinig en geeft ten alle tijden betere kwaliteit.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

In die tijd van discusie over gist die over datum is had ik al 15 ltr klaar,kosten €1.00 per ltr.ik hou van uitdagingen ik laat ook spontaan vergisten,maar ik gebruik enkel verse spullen ik wil ook geen vrouw over de datum.??

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ChrisV, een vraagje aan jou,

Jij gebruikt verse gist heb ik begrepen. In de vriezer/koeling hebben deze een houdbaarheid van max 6 weken. Gooi je wat over blijft dan weg?

Gist heeft in principe geen houdbaarheidsdatum maar de cellen worden minder actief (teren in) en sommige sterven al vroegtijdig. Zelfs in nieuwe verse gist/korrelgist zitten al een deel dode of bijna dode gist. Wat is een datum? Mijn ervaring is dat korrelgist, mits goed bewaart na 3 jaar nog steeds levende gist bevat. Zodra je deze opkweekt, heb je de meest verse gist. Verser dan alles wat je uit de winkel kunt halen.

Robbert heeft wel gelijk. Een beginner moet niet meteen starten met opkweek. Een jij hebt ook gelijk als je zegt dat je hiet niet aan wilt beginnenen cq geen tijd in wilt stoppen. Jij bent vooral stoker en wat jij in een week maakt, is voor mij genoeg voor enkele jaren. Ik ben graag bezig met pietleuten en optimaliseren.

P.s. Ben meer dan 40 jaar getrouwd. Wanneer moet ik haar wegdoen? Er staat geen datum op.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?