Meldingen
Alles wissen

Jullie ervaring gevraagd met volgende gisten

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

psycat Wanneer je met gist bezig bent te experimenteren let je wel op hardheid van water en zuurtegraad .
Probeer ook met U.V ( of black light) De gist te stimuleren in groei .
I.d.d. de kwaliteit gaat ten onder tegenover de kwaliteit .
Maar de een is minder kieskeurig dan de ander.
Kwaliteit van de alcohol na distillatie veranderd na dagen.
Het kan zijn dat het meteen na distillatie goed smaakt maar na rust en oxidatie aan zuurstof wat gebeurt .(rijping.)
zal smaak beter of verslechteren .
Bij verfijnde likeuren is het mogelijk dat de bijsmaken van de gist terug komen en niet meer blenden in achtergrond.Vaak al in de basis
b.v.b. door met die goedkopere of snellere "chemische gemanipuleerd " gisten te werken.

Je kunt echt met ouderwets zelf gemaakte gist zeker betere resultaten krijgen .
Alleen je werkt met iets meer volume aan vloeistof maar uit b.v. 6 kilo haal je zelfde hoeveelheid alcohol .

geïnverteerde suikers of gewoon suiker zal in hoeveelheid alcohol weinig verschillen maar de gist produceert naast de ethyl en co2 ook andere bijproducten .
Bij gewoon suiker zijn de bijproducten zeker hoger dan bij inverte suikers .
Wanneer je ze beide naast elkaar identiek verwerkt zal je tijdens het gisten al verschil ruiken . ( invert ruikt frisser )
Na distillatie heb je meer voorloop en naloop wat je verwijderd bij gewoon suiker.
Je kunt het bij alcoholen naast elkaar ook zeker ruiken en proeven als je een beetje geoefende neus en smaak hebt al helemaal
Daarnaast je kunt op diverse methodes ook bepalen , meten of zien dat er meer acetaten , zuren , sulfaten en andere alcoholen aanwezig zijn na suiker vergisting dan bij geïnverteerd .

Vreemd blijf ik nog steeds vinden dat welk basis recept je hier ook tegenkomt ( o.a. birdwatchers ) iedereen voorbij loopt aan het feit dat voor ELKE vergisting en gist PH waarde van belang is voor kwaliteit van vergisting .
Citroenzuur , gistvoedingen en wat gebruik je verder in het beslag ?
(Tomaten puree b.v. zoals in birdwatchers verhoogd ook nog eens PH .)
't is niet alleen temperatuur die invloed heeft op vergisting maar ook gist milieu .
Als je altijd zelfde producten gebruikt zal je in begin PH waardes testen en daarna op ervaring weten hoe te doen .
Maar in ALLE basis en zeker als je steeds wisselt in product is van belang te zorgen dat het gist milieu volstaat zoals hardheid van water en zeker Het PH !
Wanneer je dit niet doet kun je geen objectief vergelijk maken tussen gisten .

Beantwoorden
Berichten: 102
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik dacht dat de PH van een tomaat rond de 4 a 4.5 is en die van de blikjes zelfs nog wat lager. Voor mij wel vreemd dat de PH daarmee dan verhoogd wordt? Heb ook altijd gedacht dat een lage PH (onder 7) betekent dat een oplossing 'zuur' is.

Zal maar weer eens in de boeken duiken om weer wat theorie op te halen 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Probeer ook met U.V ( of black light) De gist te stimuleren in groei

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt RikVanBeusichem PH van tomaat zit rond 4,7 .
Maar wat voeg je verder toe ?
Citroenzuur , wat voor andere voedingen ? en wat is PH van het gebuikte water . ( kraanwater ) bij mij rond 8
Het is een optelsom als het ware .
Te hoog even als te laag PH heeft invloed op gist werking .
Tijdens Gisten veranderd ook het PH van het beslag dus als begin waardes wat krap zijn zal in verloop van vergisting dus ook de vergisting verslechteren .

Beantwoorden
Berichten: 102
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Maar als dat klopt, dan gaat de zuurgraad omhoog en daarmee de PH toch omlaag, als je tomaten puree toe voegt, zoals in het 'birdwatchers'' recept - en niet omhoog - zoals hierboven word gemeld?

Nou ja .. maakt mij ook eigenlijk niet uit. Tomaat is voor de pizza, bakkergist voor brood. En bij al dat lekkers smaakt een zelfgestookte borrel meer dan prima.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hangt van beginwaarde af wat er gebeurt met toevoeging van een kalk of tomaten puree of citroen of andere producten . Omdat het een optelsom of aftrek is bij wat je toevoegt samen met het water kun je daarom het beste altijd de PH testen en die zondig aanpassen .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Tja wat zal ik er op zeggen,heb eens een paar zakjes turbo gist van Nimrax gekregen.was niet veel sneller dan mijn natte bakkersgist en opbrengst ook niet veel meer,maar ik stook fruit,nu gebruik ik bij druiven helemaal geen gist meer,laat gewoon de natuur zijn werk doen.alleen bij mais gebruik ik natte bakkersgist.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?