Na 5 liter rum van 80% de temperatuur nog steeds maar 83 graden.
Tot welke temperatuur of alcoholpercentage kan ik doorstoken?
Groet, @ndré??
Hangt af van opbouw ketel maar mag 88 tot 92 graden max op brug . Je kunt NOOIT zeggen tot welk percentage je door mag stoken . helderheid , smaak en geur bepaal je dat op in Finale overhaal . Stook je 1 keer dan zal de naloop op tijd moeten worden gescheiden . Als je op 80% stookt zal op bepaald moment percentage instorten . Al vlot daarna zit een keren in smaak . Dat is plaats van scheiden . Dan zit je zeker nog boven 48% in uitstroom . Stook je in 2 x dan kun je de eerste overhaal geheel uitstoken . Maar ook dan zodra uitstoom de glashelderheid verliest stoppen !
Mijn beide emmers die ik exact opmde zelfde manier maakte hebben 2 dgn gebubbeld als een idioot.
en beide stopten nagenoeg op het zelfde moment.
maar ik weiger altijd om de deksel eraf te halen, laat hem staan tot ik ga stoken.
Hoi Robbert,
ik stook met de T500 en stook nu voor de 2e keer waarbij ik altijd de voorloop weg doe.
bij de eerste stook heb ik niet tot het eind doorgestookt om nare geurtjes En smaakjes te voorkomen.
Ik stook ongeveer op 1/3 van de Max.
Groet, @ndré??
T500 is wel een leuk apparaat maar eigenlijk minder geschikt voor dranken als rum .
.
Met een dergelijk apparaat zou je melasse het beste 1 x kunnen overhalen om zo veel mogelijk aroma te behouden .
(1/3 van max kun je daarmee een goede brug temperatuur mee sturen ? )
(Overgang van cilindrische ketel naar alembiek kap zou beter minder direct moeten zijn . Hoge flow verliest verzadiging alcohol en aroma .
Een kroon lens / ring als aanpassing maken ertussen zou kunnen optimaliseren. )
Voorloop en naloop erbij weghalen is altijd noodzakelijk in finale overhaal .
Robert bedankt voor je uitleg
Ik heb een T500 met alambiek en vermogensregelaar, ik stook op zo laag mogelijk vermogen en de smaak aroma blijft eigenlijk best wel goed.
Groet, @ndré??
Ik heb ook een vat die op springen staat.
bijzonder dat die melasse zo rap gaat vergisten,
zit me nog niet lekker
Een jerrycan? Als je een flinke pan hebt kun je 'm au bain marie ff op 80°C houden (dop los natuurlijk), min of 10. Dan is ie gepasteuriseerd?
Ik had ook 2 jerrycans die behoorlijk bol stonden, die heb ik maar in de koelkast gezet. Maar ik zal ze morgen maar eens verwarmen in een grote pan. Ik heb wel een theelepel van die melasse in een pot gedaan. Dat kweek ik nu op door er iedere dag wat meel en water bij te doen (en in het begin wat gist voeding). En dat werkt goed er komen een heleboel bubbels uit en het begint te rijzen.
Ik heb nu 2 emmers staan die een week staan te vergisten.
soms een bubbeltje door het wateerslot.
planning is om as vrijdag beide emmers te gaan stoken en dan gelijk weer 2 emmers stookwijn maken want heb nog teveel melasse
Ik heb mijn eerste vat nu in een emmer gezet met de sousvide stick erin.
die ga ik pasteuriseren op 80 graden want het begint een explosief ding te worden.
nr 2 doe ik morgen wel
Ik begin steeds beter te begrijpen waarom mijn leverancier het Liquid Malt Extract gepasteuriseed wil verkopen ipv in IBC ?
Na verwarmen vd melasse heeft het vat weer zijn originele vorm aangenomen.
Ik heb een grote pan genomen iets op de bodem gelegd en daar de jerrycan opgezet. De pan met water gevuld en een temperatuur meter in de jerrycan gedaan. De melasse 20 minuutjes op 85 graden gehouden. De jerrycans gaan niet meer bol staan en als ik de dop er af draai hoor ik geen gesisss. Ik kijk het nog een paar dagen aan maar ik denk missie geslaagd. De andere 2 jerrycans stook ik nu op, kunnen ze ook niet bol gaan staan.