Meldingen
Alles wissen

Prestige Turbo Pure 48 uur

Pagina 8 / 8

Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb dit vermoeden ook, dat met minder suiker de vergisting 'zuiverder' kan verlopen. En ook dat de temperatuur een grote rol speelt bij het ontstaan van bij-produckten...

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat klopt ! Ik heb nu 5 testen gedaan en gemeten/proeven en dit per half glas. Mijn eerste opmerking was dat de geur véél beter was en ook het proeven was heel anders dan de vorige keren. Blijkbaar maken die gisten bij overtollige suikers extra andere smaken ? maar het is zeker de moeite om niet kilo's suiker extra te verstoken die toch maar in het compostvat geraken. Wat ik wel doe (@Robbert zijn verhaal) is de suikers opkoken, het hoeft niet lang te duren dit gewoon omdat suikers beter oplossen in heet water. Heel tevreden met het resultaat ! Dit omdat weinigen onder ons alles onder controle kunnen houden zoals in een labo. Een alcoholgehalte van 14 a 16% is haalbaar onder gewone -- huiselijke -- omstandigheden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisten stoppen op moment dat of de suikers op zijn of omdat ze afsterven door dat er te hoog alcohol en vervuiling is om in te leven .
De gisten die meer suikers kunnen verwerken zijn gemanipuleerd waardoor deze in een vervuilder meer alcohol houdend milieu beter kunnen overleven en daardoor langer doorgaan met omzetten .
Bij het verwerken van de suikers tot alcohol wordt naast ethyl en co2 ook andere stoffen geproduceerd .
Zuren , zouten , vetzuren ven andere alcoholen .
Wanneer het milieu schoon is zal het merendeels dus ethyl zijn en co2 .
wanneer het milieu vervuilder raakt komt de gist meer onder druk en neemt het ook weer de andere vervuiling mee op en gaat dus ook meer vervuilingen produceren .
Meer suikers : - meer alcohol - meer vervuiling meer bijsmaak .

In principe zal een gewoon gist nagenoeg net zoveel alcohol uit een kilo suikers halen als een turbo / gemanipuleerd gist alleen zal een gewoon gist daarvoor meer volume water nodig hebben zodat de vervuiling meer verdunt Waardoor gist minder verstikt in hun eigen afval .
In principe
Wanneer een turbo gist ook ruimer in water zal zitten zal deze ook minder vervuiling produceren .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

stel grof weg standaard gist haalt uit 8 kilo 10% op 37,8 liter= 3,78 liter schone alcohol
Staat gelijk aan de gemanipuleerde turbo uit 8 kilo 18% op 21 liter = 3,78 liter schone alcohol .

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het probleem is dat 18% bijna niet haalbaar is met "huis" temperaturen dus is het zinloos om veel suikers te gebruiken. Ik ben nu bezig aan de laatste run en bij proeven is er een merkelijk verschil in smaak. En geen extra geuren dus een beetje minder suiker is de oplossing. En zoals je schrijft = meer suiker is meer afval en meer bijsmaken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een goede vergisting is de basis van een goede drank .
En correcties zoals filteren over actief kool is dan totaal overbodig .

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

klopt !!

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik neem in plaats van 8 kilo ook maar 5 kilo suiker op 23 Liter, dit wel met de turbo classic 8 gist. Gist toegevoegd als de wash nog 28°C was en dan gewoon in mijn gistkast weggezet zonder enige warmte bron. Door de snelle vergisting werd er redelijk wat warmte ontstaan en is de temperatuur mooi tussen de 23 en 25°C gebleven (gistkast staat overigens in een koude stal). Bij gewone gisten moet ik de verwarming van de gistkast wel opzetten om constant te blijven.

Ik heb deze vorig weekend opgestook met de T500 en heb niets van slechte of scherpe smaken ondervonden. De eerste 150ml giet ik zowieso weg.

Ik had actieve kool gekocht maar heb ze niet eens nodig gehad 🙂

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Morgen een dagje vrij en zodoende de sugarwash gisterenavond overgeheveld en klaringsmiddel toegevoegd. De gisting was nog steeds niet 100% afgelopen maar nood breekt wet deze maal (meer dan 2 weken wachten op uitgisten ipv 6d heeft mijn geduld gebroken).

De hydrometer noteerde 990 en de vinometer gaf 17% ABV aan.....beetje vreemd daar op de verpakking 14% max staat wanneer je 6 kg suiker gebruikt. Nu ja, misschien dat de nagisting gezorgd heeft dat het alcohol% hoger ligt. Had een half glaasje geproefd en mijn mening was dat deze idd hoger ligt dan 14%. Morgenvroeg nogmaals meten en proeven. Kwestie met een niet volledige nuchtere maag aan mijn stookdag te beginnen 🙂

Het viel mij onmiddelijk op dat de sugarwash zuiverder rook en proefde dan een vergelijkbare wash met turbogist 20% (blauwe zakje). Misschien ook wel door nog aanwezige suiker. We zien morgen wel......

Beantwoorden
Pagina 8 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?