Meldingen
Alles wissen

Slechte vergisting neutraal

Pagina 5 / 5

Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet hoe het werkt Badkarma . Maar soms zijn ook praktische redenen . In de distilleerderij waar ik in 1979 rond liep kookte we ook in dat duurde vrij lang.
De still kon maar 2150 liter houden . na spoelen hadden we rond 2400 liter in bekken . Dus moesten we er rekening mee houden betreft liters.
Ik brouw trouwens al jaren geen bier meer .( bier komt hier nooit op. ) alleen voor dranken brouw ik Basis mash.
Het moment van overgaan op gisten lopen methodes uitelkaar .
ik gebruik ook wel andere methodes dan Maischen om zetmeel om te zetten .
Is maar net wat ik voor doel heb .
(en of ik zin heb in mouten , eesten en die kermis )

Steriliseren of pasteuriseren doe ik indien nodig .
zeker als je de gisting wil sturen zonder invloeden van andere oorzaak .
Ik gebruik als ik haast heb en niets anders in huis bakkers gist en anders zelfgemaakte gisten dan maakt het ook bij voorbereiding op distillaat wel en uit of je voren pasteuriseert of steriliseert.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor de Mac moet je even hier kijken. Misschien leuk om eens te proberen.

Ik heb dat al eens geprobeerd maar helaas. Geeft ook niets want ik gebruik naast de Grainfather software ook Beersmith. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor bierbrouwen wel maar niet voor stoken hoor.

Wort steriel maken om te gebruiken voor stoken kan ook zeker geen kwaad.

Wat Robbert zegt; om e.e.a. te sturen. Uit ervaring weet ik hoe snel je een wilde gist te pakken hebt. Mijn uitlekkende wort was een keer al aan het gisten voordat de rest aan de kook was. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

't is sowieso belangrijk om steriel te werken of alvorens bepaalde enzymen toe te voegen te steriliseren op pasteuriseren.
Een spontane gisting kan werking van bepaalde enzymen tegenwerken of stoppen omdat ze niet werken in een gistrijke omgeving.
Ook kunnen wilde gisten andere gisten tegenwerken .
En net als munckerik zegt het kan snel gaan.

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb het vat leeggegoten, de vergisting kwam niet meer op gang en die paar € suiker zal ik niet voelen.

Ik denk dat ik te lang gewacht heb met nog wat gistvoeding toe te voegen...

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ook met t500 kun je forceren om hoger percentage te halen

Kun je dit ook niet door een vermogensregelaar er tussen te zetten zodat hij niet continu op vol vermogen staat?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als je nauwkeuriger temperatuur kunt regelen zodat op de brug temperatuur tijdens de distillatie op 78,3 gr blijft zal je winst hebben door continu hoog alcohol kunt blijven stoken .
Maar meer de kolom inrichting aanpassen zou winst in percentage kunnen geven .
Ik denk dat je de tekortkomingen van de T500 goedkoper kunt omzeilen met kalk of Geconcentreerde Glycerine .

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?