Meldingen
Alles wissen

Van Rum gist naar Nieuw gist


Berichten: 3546
Topic starter
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert's tips en tricks: Van Rum gist naar Nieuw gist.


Ketel gevuld door een kaasdoek.

Restanten gist onder in ketel . Dit gooien wij weg.

gist resten uit kaas doek mengen we met meel.

buiten in zon , schepje gistvoeding erbij.

3 uren later is de gist rest weer actief ..
morgen korst afscheppen en meel en water erbij .
vers gist word gevormd .

dag 2 beetje roeren voor zuurstof . Het gist moet delen.

dag 3 gist.

afscheppen bovenlaag.



mengen.

t is een stevigere massa die flink gekneed / door geslagen moet worden.

na 2 uren zie je dat het gaat rijzen.

tada Gist .
Morgen herhalen met korst verwijderen .
Met meel en water nog een x aanvullen .
Na rijzen dan in koelkast of delen in vriezer .
En je hebt zelfde basis gist met zelfde karakter .
Kijk eens wat een mooie laag!
overmorgen nog een keer verversen en dan na rijzen in vriezer .

Teksten en foto's: Robbert.

 

Wat eraan vooraf ging:


je begrijpt dat de gist alleen zinvol is om te oogsten wanneer het om een specifiek gist gaat . Bakkers gist is goedkoop en overal te koop . Turbo gist absoluut niet zinvol omdat na 1 e gisting niets over is .
De gist die ik voor de Rum gebruikte had is eerst daarvoor gemaakt .
Nu kan het geregenereerde gist in koelkast of vriezer zodat ik volgende week of over een jaar zo weer kan pakken.

Kijk nu kun je zien hoe het gerezen is . Dus klaar .! koelkast of vriezer .
gist ! gist en nog eens gist .

Proberen ??

Dus uitkoken van suikerstengels is begin . dan de eigen gist toevoegen . Zie foto bordje . gisten in tonnen 3 week . . dan kom je bij foto van kaasdoek waardoor ik de ketel vulde .
daarin de nog zwevende gist opgevangen . deze in kan gemengd met water en meel . .
enz voor .
zoals op de laatste foto gaat het in koelkast met wat huishoudfolie erover heen .
Je kunt als je ervan gebruikt het deel wat je weg haalt aanvullen met water en meel en doorkneden na week kun je weer gebruiken .

Ook kun je de gist in delen invriezen .
de originele gist was voor Rum gemaakt uit o.a. meel water , fruit , schil en sugarcane restanten .
Het is een zogenaamde natte gist , dus ongeveer 150 gr op vergelijkbare 5,5 - 6 kilo suiker op 25 liter .
Het opkweken doe je gewoon op kamer temperatuur op onder geperforeerde folie in zonnetje . U.V. geeft sneller een sterke gist .

opvolgend . men nemen suiker , water , de gist uit koelkast en een pot appelstroop .
wat appelstroop met gist en 1/2 liter lauw water en dat meng je .de harde afgeschepte korst van de gist gaat voor de vogeltjes . de gist vul je aan met meel , lauw water en meng je weer .
Suiker water en de gist met appelstroop voeg je bij elkaar en 15 min later -----
en de gist laat je op kamer temperatuur weer opkomen en kan morgen weer in koelkast .
Verwachting omdat de gist als rumgist is gemaakt over ongeveer 3 weken een stookwijn van 16- 18 % .

Beantwoorden
12 reacties
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi project.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het gist waarmee ik begon in de eerste vergisting op de twee vaten bracht 13,7 liter Rum op .
De geregenereerde gist staat nu deel van op suikerwater .
En het overige deel is aangevuld en nu weer aan groeien .
Met laatste foto boven 2 uren geleden vergelijken met nu :

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor mij eigenlijk geen project Murmillo.
vroeger hoorde dit gewoon erbij .
Iedere distilleerderij had eigen gist recepten en deze wordt bijgehouden om steeds van te kunnen gebruiken .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

oh sorry dat wist ik dan weer niet. Newbie he....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze was opgekweekt op basis van plantaardig bijproduct en fermentatie .
Fermentatie rest met vocht op meel gezet .
Is wat specifieker en minder neutraal dan de yoghurt kweek uit zelf maak topic
maar zeer geschikt voor rum molasse en suikers . minder voor b.v. vruchten .
De basis lijnen zijn vaak in regenereren het zelfde .
Je zal alleen naast water en meel en standaard gistvoeding ook na paar x gebruik wat fermentatie vocht moeten toevoegen .

Het hangt van de basis weer af .
fermentatie vocht zou kunnen zijn van b.v. blad , fruit , wortel materiaal.
Door dat op lauwwater te zetten krijg je fermentatie . voordeel is wel dat je een klein beetje eigen gist kunt toevoegen om dat te versnellen .

Dus deze is niet hetzelfde maar in basis lijnen wel .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je vertaling is inderdaad vrij goed .
Inderdaad een van de producten voor fermentatie bij een rum gist is restanten / vezels van de sugarcane .
Soms blijft iets door vaker herhalen beter hangen ????

Hier op foto Gisting schuim 5 uren na opstarten .
dikke laag schuim .
Nu is schuim witter dan schuim op foto meer naar boven .
Reden is nu gebruikte ik gewoon suiker .
boven had ik sugar cane uitgekookt

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voor eventuele liefhebbers zal ook eens wat foto's stap voor stap maken bij maken van of regenereren van gist op andere bodems .
Heldere bodems waardoor de gist ook voor wijnen en bieren geschikt is .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na 4 dagen nog een dikke schuimlaag en felle gisting .

voor wie in de buurt woont en het gist proberen wil . Er mag wat afgehaald worden .
( gist tot 16 a 18% )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt i.d.d. een stookwijn verwachten van rond de 16 + %
Wil wel zeggen dat je de gist optijd moet " onderhoud / voeden/ verversen "
Ja je kunt de cultuur een aantal jaren ( min 3 ) delen gebruiken en weer laten groeien en zo jaren er van gebruiken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Komt vast goed Wiebe met jou beestjes
( ik heb de bitters recepten gevonden . ik zal ze omrekenen naar moderne maten i.p.v. kannen en loden en dan jou sturen )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb de tabellen ik moet alleen even rekenwerk doen en i.d.d. de juiste lijst even erbij pakken i.v.m. ook tijd periode .
De kan en het pond zijn essentiële gewichten en in verschillende perioden anders . Ik moet van voor de lijst van voor 1870.

Beantwoorden
Berichten: 68
(@dewittelinde)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

graag 🙂

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?