Meldingen
Alles wissen

Weer beginnersvragen..

Pagina 1 / 4

BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste stokers, ik ben een verse wat betreft stoken. Bier brouw ik al enkele jaren en is ook de aanleiding van mijn toekomstige stookavontuur.. ik heb namelijk redelijk wat bieren liggen die ik niet echt lekker vind en welke ik wil laten reincarneren in iets anders.. ik zit aan Whiskey te denken.. ik heb een Grainfather en bijgevoegde foto maakt duidelijk welke set ik nu heb om te stoken. ik heb diverse soorten bieren liggen van licht tot zwaar en redelijk wat liters die er al jaren liggen. ik wil er alcohol van maken. heeft iemand tips? 

Beantwoorden
56 reacties
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je kunt ze stoken maar je krijgt ook de hopsmaken mee in je distillaat. Hoeft niet perse vervelend te zijn hoor maar het hoort niet in whisky. Zorg als je gaat stoken dat je alle CO2 kwijt bent. Flink roeren of steeds overgieten. Ik zou ook distiller conditioner of wat druppels olie (geen olijfolie!) toevoegen om het schuimen tegen te gaan. 

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ben van plan alle flessen open te maken en overgieten in een vat om het koolzuur eruit te laten en dan pas stoken, zou dat genoeg zijn?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7780
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zit er hop in moet je soda toevoegen om de hop overheersing kwijt te raken .
hop is een van de vervelenste smaken om kwijt te raken of te reduceren en ook slecht te blenden .
Blenden doe je met de andere vervelende smaal maker . Gember wortel ..
Door te verwarmen rond 50 graden en zo laten staan versneld het verdwijnen van de koolzuur .
En zoals munckerik zegt wat slaolie voor distillatie toevoegen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wanneer je de hopsmaak wel in je distillaat wilt hebben krijg je een zogenaamde Eau de Bière.

Deze vind ik best lekker:

https://stokerijlubberhuizen.nl/eau-de-biere/

 

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik vind hop geen vervelende smaak nee al hoort het dan niet in Whiskey maar wat moet ik anders met al dat overige bier..en om soda toe te voegen staat me een beetje tegen.. misschien is dat mijn onervarenheid. Slaolie toevoegen dat zou ik dan in het vat moeten doen waar ik alle flessen verzamel? ik ben blij met jullie antwoorden, ik heb zelf niet eens stil gestaan met die hopsmaak..

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Wat betreft temperaturen tijdens het stoken? hebben jullie daar tips over?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7780
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Je gaat waarschijnlijk een overheersende muffe hop smaak krijgen als je niet soda gaat gebruiken .
Zou ik toch adviseren enige gember toevoegen .

(Ik vermoed dat de eau de biere makers daar in voortraject wel rekening mee hebben gehouden )

Voor stook op 50 - 55 gr i.v.m eventuele co2 .
Sla olie voeg je toe voor sluiten van ketel .
Het overhalen max 95 gr op kooknat onderin ketel . En stoken mag oplopen tot ongeveer 88 -89 graden op brug .
Daarboven gaat het gronderig bitter worden .

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gember toevoegen dus.. daar kan ik mee leven en ik heb verse liggen inde koelkast omdat vrouw Reijnos daar thee van maakt.. dus opvangen tot 88 graden en dan  de naloop apart opvangen... hier kan ik wat mee..

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En met de Grainfather op vermogen stoken, niet op de temperatuur die de controlbox aangeeft (dus even omzetten van temperatuur naar vermogen). Percentage vermogen rond de 35% dan loopt alles lekker rustig.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1099
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Met soda denk ik dat Robbert Baking Soda bedoeld.

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ok daar zit ook verschil in ja..

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ondertussen heb ik al 23 liter overig bier verzameld in een gistvat en het bier is weer lekker aan het vergisten geslagen.. het is druk in het waterslot.. zou ik hier al gemberwortel aan toe moeten voegen om de hopsmaak te neutraliseren?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7780
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De gember zou je nu moeten toevoegen .
Je raakt niet de gehele hop smaak kwijt je gaat het meer blenden in achtergrond door de gember .

Ik bedoelde wel gewone soda. .
Natrium carbonaat . Niet de banking soda

Beantwoorden
BrouwerijReijnos
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

En hoeveel soda zou ik er dan ongeveer aan toe moeten voegen? bij de 23 liter? en kan dat er nu al bij? wat doet die soda precies? sorry voor al die vragen..

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?