Meldingen
Alles wissen

Beginnelinge uit de brand helpen


Berichten: 5
 Mona
Topic starter
(@mona)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo allemaal, 

Met het gevaar dat echt iedereen over me heen gaat vallen maar anders kom ik nooit aan t stoken... Als ik alle informatie naast elkaar leg, krijg ik zoveel recepten die niet met elkaar overeenkomen. Ik vind er echt geen gemene deler in. 
Ja, ik heb alles trouw gelezen maar ik kom er niet aan uit en natuurlijk is het prima weer om in de zon te lezen over dit onderwerp maar ik wil nu wel aan de gang.

Heeft iemand voor mij een basisrecept voor een neutrale alcohol waarin suiker en bakkersgist gebruikt worden? Inmiddels weet ik dat er veel meer  te koop is en wellicht beter/sneller etc maar een mens moet ergens beginnen en ik weiger eigenlijk om nog een keer 96% alcohol aan te schaffen om in te toveren in lekkere dingen.

Dus wie kan me op weg helpen?

Beantwoorden
10 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In de regel zijn de meesten hier toch wat aardiger dan dat, we hebben het allemaal van iemand moeten leren. Wat je wel zal merken is dat er meerdere manieren zijn en iedereen een eigen methode heeft ook qua samenstelling, ik zal de spits afbijten, voor 20 liter;

 

  • 3 Zakjes Bakkergist
  • 5 Kilogram Suiker
  • Eetlepel citroenzuur
  • Ongeveer een eetlepel gistvoeding, ik gebruik diammoniumfosfaat maar gekookte witte bonen wordt ook wel eens genoemd.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
 Mona
Topic starter
(@mona)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste Alchemist,

Ontzettend bedankt. Dit wordt het uitgangspunt!

Ik bedoelde het niet onaardig.

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste mona
Als eerste super dat je de volgende stap zet om te beginnen.
Het is zo makkelijk dat zelfs ik het kan.

Je mengt
3,5 liter water met 6 kilo suiker
Ik kook het en meng het dan er zijn er ook die het koud mengen
Theelepel citroen
Turbo gist of in jou geval bakkersgist
Alles gemengd?
Aanvullen met 15 Liter water

Wel eerst af laten koelen voordat je de gist erbij voegt!!! Anders gaan De schatjes dood!

In de ton doen (liefste met water slot) en met een aantal uur moet het gaan bubbelen.
Als het niet meer bubbelt kun je het Gaan verstoken

Succes!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Weet ik wel hoor, ik wilde alleen aangeven dat we bereid zijn om te helpen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even een kleine toevoeging hier, meer waarom het wel of niet raadzaam is om de suiker te koken met citroenzuur. Door suiker te koken met citroenzuur wordt de suiker omgezet naar kleinere suikers waardoor de gist er makkelijker mee kan omgaan tijdens de vergisting. 

 

Dit is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid suiker per liter water (teveel suiker zorgt voor een ongunstig milieu voor de gist en is gistafhankelijk), type gist etc.

 

Bassien voegt ook meer suiker per liter toe dan dat ik adviseerde maar hij gebruikt een ander soort gist ook. Turbogist is een van de onderwerpen die hier nogal eens tot twee kampen kan leiden, zelf gebruik ik het niet en liever bakkersgist of Mangrove Jacks West Coast en dat levert voor mij goede resultaten op.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het basisrecept is vrij eenvoudig:

Water

Suiker (tot pakweg 1 kg per 5 liter wijn)

Voeding

Gist

Het helpt als je de suiker met een halve hoeveelheid water (0,5 L op 1 kg) en wat citroensap goed aan de kook brengt, zoals Alchemist al uitlegt. En ik doe er zelf daarna wat eierschalen bij om de zuurgraad in toom te houden.

Voeding kan van alles zijn: gistvoeding uit de winkel, tomatenpuree, zemelen, bonen of linzen, mout of graan, doodgekookte gist.

Makkelijkste gist is droge korrelgist, verkrijgbaar in de supermarkt of bij de lokale molenaar. Of verse gist. Suikerwater met voeding in een emmer gieten, water vernevelen met heel veel lucht erbij tot het gewenste volume en dan droge gist opstrooien. Losjes deksel er op en wegzetten.

Wachten tot het uitgegist is, d.w.z. niet meer borrelt. Sommigen willen de wijn helder hebben, anderen stoken de troebele wijn gerust af.

Verder kun je over elk onderdeel hele discussies opzetten, maar je kunt beter zelf uitproberen wat je het beste bevalt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

8 tot 14 gram citroenzuur .
En ook met diammonium fosfaat 6 tot 14 gram .een teveel aan diammonium fosfaat geeft bijsmaak en zweem / vertroebelen !
Te hoog zuur kan gist stil leggen .

Beantwoorden
Berichten: 5
 Mona
Topic starter
(@mona)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Een hele trotse update van deze beginnelinge.

Met wat vertraging heb ik uiteindelijk 2,5 liter van 60% gekregen. 1 x gestookt. Nu vraag ik me af of ik te vroeg gestopt ben met stoken. Omdat ik nog geen refractometer heb, moest ik best wat stoken voor ik kon meten in een veel te grote cilinder.  Omdat ik niets meer proefde (hik en het werd echt steeds gezelliger) en/of rook ben ik uiteindelijk gestopt.  Hoeveel opbrengst halen jullie uit bovenstaand recept? Ik had 16 liter stookwijn en ik gebruik een simpele 12 liter ketel. 

 

Hoe dan ook, ik werd er echt superblij van en ik nu weer zin om iets nieuws op te zetten. Is er iets wat ik kan doen zonder allerlei warmtekasten/matten als ik het gewoon in een verwarmde ruimte zet? 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk eens aan, mooi om te horen.
Ik weet even niet welke verhouding je gebruikt hebt maar als ik reken met 4 kg suiker zou je maximaal 3,4 liter van 60% kunnen halen maar dan zou je een perfecte vergisting hebben en alles overgehaald hebben wat de smaak niet ten goede komt dus je hebt t prima gedaan.
Ik vergist alles op kamertemperatuur en zonder matten of iets zonder problemen. Voordat je de overweging zou maken voor die matten etc. Draai eerst een paar keer zo.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een goed begin om oo vooruit te borduren .!

Wanneer je een algemene gist als bakkersgist gebruikt en je kunt de vergisting tussen 18 en 23 graden houden gaat het prima ook al gebruik je geen warmhoud kasten of matten .
Zorg in iedergeval dat de temperatuur egaal is in ketel . Dus niet op koude vloer zetten .
Speciaal gisten en bij bepaalde fruitvergistingen komen themperatuur nauwkeuriger .
Een bak water met aquarium verwarming en daarin de gistton zetten kan prima in de koudere dagen .

Het is zelfs zo dat er producten zijn waarbij je tijdens gist proces beter themperatuur kun laten dalen al naar gelang tijd verstrijkt en en zijn waar in je themperatuur gaat verhogen .
Een wilde gisting werk vaak best op hoog starten en wat fluctuaties .

In koude tijd maak ik gebruik van een plank in mijn terrarium voor een warm plekje .
In zomer staat het op blokjes vrij van de grond in bijkeuken op gemiddelde " huiskamer " themperatuur.
Momenteel staat er 90 liter beslag voor whiskey in bijkeuken waar op een simpel gist uit eigen keuken . Temp fluctuaties van dag en nacht zijn er maar door hoeveelheid blijft het vrij continue en zal gewoon volgens verwachting in 21 a 25 dagen klaar zijn .
( Ik werk al een aantal decennia zo . )
De producten die snel verzuring of hogere kans op infectie hebben daarbij zou ik adviezeren om secuur themperatuur controle te houden )

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?