Meldingen
Alles wissen

Brandy

Pagina 2 / 3

Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik vraag me nou wel weer af hoe je daar scheiding mee kunt maken, bij een continue eenmalige stook. Je hebt immers continu aanvoer van wijn, dus ook voorloop, of doet men dit trapsgewijs, door bij nieuwe aanvoer dus ook weer voorloop te nemen (tussen het hart door zegmaar)? Een meesterwerk, duidelijk voor mensen met meer ervaring. Veranderd m'n kijk op armagnac, mooi!
Wat dat betreft kun je met een charantaise makkelijker scheiding maken, en dus ook voor de beginner eigenlijk best interessant.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Armagnac still heeft ook een uitstroom daar maak je de scheidingen .
ja de charantaise en Armagnac ketels zijn wat lastig te beschrijven zonder goed beeld erbij . Zoveel makkelijker om te kijken als er mee gewerkt wordt dan is het ineens heel logisch .
Meesterwerk is het niet Pikketanus , zelf ik kan het .
En eerlijk gezegd is de charantaise lijkt makkelijker maar is iets verfijnder dan andere ketels .

Maar stel je wil toch zonder een dergelijke ketel een brandy maken en heb je een gewone alambiek kun je met een iets aangepast secondair / Thumper het principe benaderen .je heb alleen een paar extra handelingen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

oude brandy / Armagnac ketel .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mocht je nog de stroomrichting er nog op kunnen tekenen ware het veel duidelijker. Probeer eens de tekening te kopiëren in paint en teken er dan pijltjes bij.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb geen Paint beserkings programma op de telefoon maar ik zal maandag op zaak even op computer doen Stierke .
Dat is inderdaad handiger en duidelijker .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze staan pijltjes bij .
Die tekeninge uit mijn boek doe ik maandag op scanner en vul ik wat aan .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hier ook met pijltjes .
Is inderdaad handiger zo uitlegging dan in text

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik blijf dat toch een van de mooiste ketels vinden! 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de secondaire ketel is dus NIET hetzelfde als een Thumper maar in ander functie zoals misschien nu met deze pijltjes foto's wat duidelijker wordt

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is gewoon de volgende batch stookwijn voorverwarmen om brandstof te besparen. Maakt voor het resultaat niet uit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het maakt zeker uit . Door de stookwijn op temperatuur te brengen krijg je een oxidatie van de wijnen daarin Ester vormingen en stoffen vluchtiger in beter afgegeven daarna word de verwarmde vluchtigere wijn
Terug gebracht op rauw product in hoofketel waar door je hogere verzadiging van aroma's krijgt .

En bij de Armagnac stook je in feite in kolom weer een na zuivering .
Een charantaise geeft een " warmer ,ronder " aroma .

Dan krijg je het verhaal smaken verschillen .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Brandy wordt hier idd altijd alambiek gestookt hier, de charantaise komt kwa kookvat, helm en hals vrij overeen vind ik. Ik moet enkel vanaf koele wijn beginnen of extern voorverwarmen en ketel af en opbouwen. Secundair vat vind ik nog een overbodige luxe wat dat betreft.
Cognac zal ik nooit stoken, want zit niet in de champagne/cognac streek, dus ook dan maakt het niet heel veel uit of ik charantaise of alambiek stook. Een lekkere ambachtelijke brandewijn is ook meer mijn doel. En ik stook de druiven in één keer fijn, waar een cognac 2x vereist.
Denk idd dan de armagnac ketel wat duidelijker wordt wanneer je 'm in werking ziet, met de nodige uitleg van de brandtmeester. Scheiding maken in een eenmalige-continue-stook vind ik nog een vaag iets, aangezien je verse aanvoer van methanol etc hebt. Misschien dat de frank later nog eens valt 🙂

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat zou kunnen. Heeft er al iemand sherry gedistilleerd?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het officiële ambachtelijke cognac , brandy en Armagnac maken is wat uitgebreider dan wat b.v. de Engelsen en de Amerikanen doen tegenwoordig doen . Die gaan ook uit van de simpele beschrijving .
Wanneer je kort door de bocht van oudsher een brandy beschrijving zoekt is brandy een op alambiek gebrande wijn . .
Dus dat maakt het eigenlijk wat ruimer dan uitgaan van ambachtelijke cognac en Armagnac .
een rauwe wijn stoken met verrijking van een low wine op alambiek gestookt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat zijn toch de dingen toch waarmee de beginner begint dingen als wijnen maken , sherry distileren en whiskey ,jenever en gin maken ?.

Maar nu je vraagt valt mij op dat het "new generation" stoken i.d.d.meer mengen en roeren is met wat snel vergist suiker .

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?