Ik ga denk ik deze stappen volgen;
1e stap 55gr 20 min ( PH-meting en aanpassen)
2e stap 65gr 60 min
3e stap 72gr 10 min (jodiumproef)
4e stap 80gr
5e stap ?
Ik heb even niet helder hoe ik het verder aan moet pakken. Ik heb nu 1 grote pan met die ik wil spoelen en filteren en koken. En ik heb een leeg gistvat.
Moet ik eerst koken en daarna overbrengen en filteren naar het gistvat en dan de Borstel spoelen met water van 80 graden boven het gistvat ?
Of eerst overhevelen naar gistvat, filteren en de Borstel spoelen boven het gistvat , daarna weer terug om te koken?
- Stap 1: breng het water naar 55 a 56 graden en voeg de mout toe, roer goed en wacht even voordat de p.H. meting gedaan wordt en aangepast, indien aanpassing nodig is hou de tijd aan die je wilt.
- Stap 2: verhoog de temperatuuur naar 65 graden met flink roeren.
- Stap 3: verhoog de temperatuur naar 72 graden met flink roeren.
- Stap 4, verwijder de bostel (filter) van de vloeistof.
- Stap 5: Spoel de bostel met 80 graden water (richtlijn 1 a 2 liter water per kilogram mout)
- Stap 6: verhoog naar het kookpunt met flink roeren.
- Stap 7: Blijf koken voor zolang je nodig acht.
- Stap 8: Koel het af naar kamertemperatuur
- Stap 9: Hevel over naar het gistvat.
- Stap 10: Meet de temperatuur en indien laag genoeg voeg de gist toe.
- Stap 11: Deksel op het gistvat.
Jodiumproef is aan het einde van de 72 graden, kleurt het paars, voeg 20 minuten op 72 graden toe.
Wanneer je slechts 1 grote pan hebt zou ik de BIAB (Brew In A Bag) methode overwegen.
Ahh ok, het filteren is mij nu duidelijk 🙂 Thanks
Het val misschien op dat de 80 graden stap is weggevallen, maar als je toch gaat koken kun je die overslaan. Bij 80 graden denatureren de aanwezige enzymen en zet je dus de activiteit daarvan stop.
Erik z'n opmerking hieronder is ook een mogelijkheid nog om het makkelijker te maken.
En dank je wel voor het overzichtelijk maken ??
Haha, een eerdere poging staat hier;
https://www.stookforum.nl/thread/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/
Ik ga binnenkort (met name voor mezelf) toch eens spiekbriefjes maken zodat ik een boekwerkje heb wanneer ik zelf ga brouwen. Zoek nu steeds terug op t forum wat ik me bedacht had.
Ja, dat kan ook nog. Maar ik heb een hele grote zeef die ik boven een schone gistemmer kan hangen en daar dan de gefilterde bostel in doen. Daarna boven de ketel uitspoelen met heet water en het vocht wat in het gistvat zit terug erbij doen.
Zoiets had ik bedacht ?
Misschien kan het filmpje in topic :Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )
een beetje een indruk geven hoe het wat gaat .
Ik heb een" Forum " Word-document openstaan. En als ik op het forum interessante dingen tegen kom of lees. Kopieer en plak ik het gelijk in het document. Daar sta je nu ook in 🙂 Is wel handig want je zoekt je rot soms 😉 Ik zoek nog zo`n schema met graden en alcoholpercentages tijdens het distileren, ooit ergens gezien..maar waar haha
Ja, die heb ik gezien. leuke filmpjes en erg leerzaam ! ? Alleen je filterde en spoelde anders, direct boven het gistvat met overhevelen toch?
Klopt inderdaad , direct op gistton gespoeld met 80 graden water.
McCabe Thiele diagram? Is voor een binair mengsel wel.
In de handleiding staat;
1e maischstap 65 gr
2e maischstap 75 gr
Volgens mijn opgedane kennis begin je bij ;
55 gr dan 65 gr en dan 72 gr Stap 1-2-3
En dan nog eventueel aan de kook brengen..
Maar ik ga mij er morgen even in verdiepen.. komt goed 🙂
Ja, precies die, stap 2 75c. dat klopt niet.