Meldingen
Alles wissen

Thumper

Pagina 3 / 5

Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Héé hier zocht ik al even naar. De veiligheidsvoorzieningen die ik op weinig ketels zie hier op het forum (kan aan mij liggen). Ik heb de filmpjes van de beste engels-sprekende meneer ook gevolgd, erg interessant vond ik.  Maar wat ik tot nu toe heb opgeslagen in mijn simpele brein is dat als ik géén thumper gebruik, ook niet bijzonder veel gevaar op ex/implosie heb. Maar ooit wil ik er een thumper bij hebben op de manier zoals George laat zien, door de vloeistof heen. Maar daarvoor wil ik vast een over en onderdruk beveiliging erop bouwen. Maar hoeveel bar moet dat zijn? Dat ligt aan je ketelbouw natuurlijk maar hoe kom je erachter?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er gebeurt relatief weinig ongelukken met ketels maar toch is het niet geheel verwaarloosbaar .
Bij elke ketel niet gewoon een of andere veiligheid zijn ingebouwd .
Voor overdruk en onderdruk moet je kijken naar treksterkte van materiaal en opbouw .
Ook al kunnen meeste ketels wel wat hebben Het is verstandig om zo minimaal jou overdruk en onderdruk te houden .
Onderdruk van 0,2 zuigt al een Thumper leeg .
Overdruk van 3,5 max op ketel .
Druk simpele kogel /veer ventieltjes zijn snel op te bouwen .
Ook kun je met een simpel barst vlies werken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor overdrukbeveiliging kun je voor €3,00 een ventiel als deze gewoon op de ketel plaatsen .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En als je een onderdrukbeveiliging wil monteer je hem andersom? Of werkt hij twee kanten op?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kan wel Mick alleen de is dan ook 3 bar waar deze op open gaat .
Onderdruk van 3 bar is vrij hoog .
Onderdruk beveiliging zou eigenlijk moet lager liggen .
Voor een simpele beveiliging die 2 kanten uit werkt kun je het goedkoopste een barstvlies gebruiken

Beantwoorden
Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

even wat ideeën spiegelen...

ook ik loop al tijden te denken over een thumper en omdat het een proef is wil ik zo veel mogelijk hardware hergebruiken maar wel het echte resultaat krijgen. Ketel is de T500 ketel die ik heb en 2de is een fermenter die ik heb; veel van de RVS heb ik liggen.

Zou een design als dit werken, ideeën zijn welkom om te verbeteren.

Een idee dat ik heb is om de granen die ik mee fermenteer in de thumper met wat heads/tails te gooien(om die extra smaken en alchol er uit te halen).. ideeen hier over? Kan dit of heb je dan meteen alle gist smaak mee?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het idee zou kunnen werken hou wel rekening met vulling verhoudingen en de mogelijkheid tot voldoende warmte inbreng .
Als damp te veel afkoelt kan wezen dat secondair vat verstikt .
Grote secondaire vaten worden daarom vaak voorverwarmd met stoom of externe verwarming .
vulhoogte en hoever de buis doorsteek moet ook zo zijn dat de damp voldoende flow houd .

Heads en tails hen je eerder gescheiden omdat ze niet goed waren waarom zou je ze dan in secondair vat gooien . Je verontreiniging het deel wat uit primaire ketel komt .
Volgorde van wat in eerste , tweede ,of derde ketel komt heeft veel invloed op resultaten .
voor een brandy bijvoorbeeld gaat altijd het rauwe vergiste pulp deel in primaire en de low wine of wijn in secondair . Zou je dit omdraaien vervuil je in principe met b.v. gist restanten de goede lowwine weer ..
Er word helaas veel gekeken naar Amerikaanse moonshiners .
De Fransen en Zwitserse methodes zijn uitgebreid er en duidelijker .( En gaan langer terug )
Een Amerikaanse " Thumper " methode is vaak summier en men gaat dan vaak uit van verwarming door eigen damp terwijl ook bij veel drank typen het tweede vat behoort voorverwarmd te worden .
er zijn verschillende mogelijkheden met een secondair vat . Als doubler , cleaner , rectificatie , drystill , kruiden vat .
Je kunt smaken verhogen , verrijken. ,Milder maken ,verarmen of rectificatie .
Op al die verschillende vormen kun je inspelen maar soms moet ook inrichting van secondair of( 3e of 4e vat ) daarop aangepast .
Zie ook de voorloper de charantaise ketel .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In principe is de overdruk in een ketel niet hoger dan de kolomhoogte in het bijvat. Dus bij een bijvat van 30 cm hoog dat voor 2/3 gevuld is, is de overdruk in de ketel 20 cm waterdruk. Een atmosfeer is 10 meter waterkolom, dus de overdruk in de ketel is 0,02 atmosfeer. Laat het bij een zware bijvatvulling het dubbele zijn, dan wordt het 0,04 bar. Een knelkoppeling kan pakweg 2 atmosfeer in de leiding weerstaan (althans in mijn waterleiding) en een koperen Daalderopketel pakweg 8 atmosfeer overdruk.

De onderdruk ligt anders: als de waterdamp in een ketel na afloop van de stook condenseert, wordt het volume rond de 1000 keer zo klein. Dat wordt dan bijna vacuüm.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat klopt in zo verre dat het ook afhangt van wat stook je vanuit primair .
De opstelling van secondair is bij b.v. absint stilll hoger dan bij een opstelling voor bepaalde rum types waarbij de primaire hoger staat dan secondair
Ook in een charantaise staat het 2e vat hoger dan primair .
Dit heeft weer te maken met zuiverder of rauwer alcohol stoken ..
daarbij veranderd ook " kolom " hoogte en druk ..
Bij onderdruk zal een ventiel ook in 10de afgeregeld worden en overdruk ik pounds of kilo's .

( Knelkoppelingen kunnen meer dan 2 atmosfeer weerstand . Persdruk waarop wij keuren is 1200kpa = 12 bar ) (en stijgleidingen op 1600 kpa )

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Over smaken kan ik niet veel zeggen, maar technisch lijkt je ontwerp in orde. Hangt een beetje af van een paar details. De dampuitvoer moet ongeveer dezelfde capaciteit hebben als de dampinvoer. Ik heb zelf een T-knelkoppeling 22-15-15: de ruimte tussen de binnendiameter 20 mm en de buitendiameter 15 mm is ongeveer even groot als de oppervlakte van binnendiameter 13 mm.

Condensatiewarmte van water is 2.250 kJ/kg, de soortelijke warmte is 4,2 kJ/(kg.grd). Uitgaande van 20 graden begintemperatuur en geen verlies (!!!), kun je met 1 liter water uit de ketel 6,7 liter water in het bijvat tot kooktemperatuur verhitten.

Ik reken zelf als vuistregel met 1 liter uit de ketel om 5 liter in het bijvat tot koken te brengen. Dus de eerste liter uit de ketel blijft in het bijvat hangen. Daarna gaat er ongeveer evenveel het bijvat uit als in. Je kunt natuurlijk ook de vulling van het bijvat voorverwarmen of het bijvat bijstoken, dat scheelt weer.

Twee problemen waar je geen zicht op hebt: droogkoken van de ketel en overlopen van het bijvat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor overlopen kun je een overstort leiding maken terug naar primair wat bij de groter vaste installaties het geval is .
droog koken heeft ook te maken met temperatuur beheer . Normaliter zal in secondair een lowwine of een product met lager alcohol dan 80% zitten . De hoeveelheid " vocht / water" zou dan niet tot kook / verdampings temperatuur worden gebracht.
Normaliter zal ook damp themperatuur nooit boven 95gr komen dus kans op droogkoken is klein wanneer op juiste manier wordt gewerkt .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die overstort is een idee, maar dan wordt je installatie al weer ingewikkelder.

Mwoa, ik heb wel eens de hoeveelheden iets verkeerd ingeschat, waarna een rumstook droogkookte. Gelukkig kon ik horen dat het geluid in de ketel veranderde en ben ik maar gestopt. Het kostte me wel een dag voor ik de dikke stroop onderin de ketel opgelost en weggewerkt had.

Ik stook regelmatig met ketel en bijvat en het komt vaak voor dat de ketel een hele tijd damp van 100 graden levert, dus gewoon waterdamp, eigenlijk. Daar moet je dan wel water voor in de ketel hebben.

Of je moet je bijvat bijstoken, dat kan natuurlijk ook.

Beantwoorden
Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

even wat ideeën spiegelen...

ook ik loop al tijden te denken over een thumper en omdat het een proef is wil ik zo veel mogelijk hardware hergebruiken maar wel het echte resultaat krijgen. Ketel is de T500 ketel die ik heb en 2de is een fermenter die ik heb; veel van de RVS heb ik liggen.

Zou een design als dit werken, ideeën zijn welkom om te verbeteren.

Een idee dat ik heb is om de granen die ik mee fermenteer in de thumper met wat heads/tails te gooien(om die extra smaken en alchol er uit te halen).. ideeen hier over? Kan dit of heb je dan meteen alle gist smaak mee?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn zelfs ketels van enkele honderden liters met hele kleine " thumpertjes " van 250 a 500 milliliter inhoud waarin een soda oplossing wordt gebruikt voor rectificatie .
Ook deze kunnen normaal gesproken een hele stook mee zonder droogkoken .
De damp themperatuur heeft daarbij veel invloed .

Ook wanneer een toevoer te diep steekt raak je veel warmte kwijt en zou je dus je denken met hogere temp werken maar dan ook " verbrand " je smaken .
Het is dus belangrijk dat de inrichting goed is voor het doel en daardoor ook temperatuur beheer .
Veelal worden ook secundaire ketels voorverwarmd . temperaturen op temp 60 - 65 graden

(Helaas zijn de " Amerikaanse Thumper " stokers weer erg beperkt en geven niet voldoende duidelijke of kloppen info daardoor . En vind je in Frans naslag werk meer over principes )

Overstort is vrij normaal in grote installaties met meerdere vaten .

Ik moet zeggen ik heb toch regelmatig met meerdere ketels gestookt maar droog koken nooit gehad .
(Ik gebruik enkele ook wel een drystill en die moet je juist zorgen dat die droog blijft en niet vol loopt ,maar dat is dan ook weer een andere manier van werken met secondair e ketel ) .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik had zoiets in gedachten (ruwe schets):

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?