Meldingen
Alles wissen

Thumper

Pagina 4 / 5

Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ga je erin doen ?
Als het niveau daalt moet de damp nog voldoende doorvloeistof zonder al te veel tegen druk .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk niet dat het niveau veel zal zakken daar er als de thumper koud is er damp van de primaire ketel zal in condenseren en warm het omgekeerde. Maar de hoogste kokende fracties zullen er wel in blijven en voorkomen dat het niveau daalt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdampings hoeveelheid en niveau is afhankelijk van percentage alcohol inderdaad en ook welke andere vluchtige stoffen er in zitten , en natuurlijk temperatuur van de damp .
Maar je wil alleen verwarmen via overkomende damp of ook eventueel voorverwarmen ?
Je zou eventueel ook de kap over damp invoer in jou model kunnen meelaten zakken op niveau door er een floodbowl omheen te maken van latoen koper.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Float bowl

Beantwoorden
Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor alle feedback , ik ga het meenemen en mogelijk toch een kleiner vat bestellen; kan ik er meteen de terugloop in bouwen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Freek grote van doubler/ secondair / thumper hangt niet af van grote van primaire ketel maar doelstellingen.
gebruik het vat ook specifiek voor bepaalde dranken .
Hij kan ook in de weg zitten . In gebruik juiste volgorde .

Terug loop kun je beste maken met een niveau klepje zodat je niet een negatieve circulatie krijgt in damp richting.

Gister zelf een keteltje moeten testen .
Ik had nog wat spul staan om over te halen .
Op foto zie je opstellen nog .
Hoofd ketel , doubler en de alquitara gebruikte ik voor rectificatie van teveel zuren uit de wijn .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooie opstelling! vooral jouw bling bling ketel. 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat bling bling gaat er nog af Murmilo .
Ik moet hem nog even patineren .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kijk, dat ziet er leuk uit!

Twee vragen:

1) Stook je de tweede ketel bij?

2) Gebruik je geen isolatie?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja de tweede ketel is voor het overhalen al voorverwarmd en op temperatuur gebracht waardoor er meteen al aroma's vrijkomen bij passeren en daarnaast de doorstroom niet stokt .
Zeker wanneer je zo als in dit geval een 3e ketel gebruikt hou je dus ook weer betere flow .

Het wel of niet bijverwarmen van de tweede ketel hangt dus af van in welke functie de ketel zit een ook de inhoud en de consistentie van de inhoud .

Nee ik gebruik geen isolatie .
Koper geleid heel goed warmte en is zeer snel bij te verwarmen .
Wanneer je isoleerde neemt iets minder energie maar nadeel is dat tijdens de stook loopt altijd temperatuur op in ketel dus moet je juist temperen .
Door isolatie wordt temperen op dus ook vertraagd .
Ik heb nu snellere reactie en temperatuur beheer .

Beantwoorden
Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe bedoel je doelstelling? Op de google hits vind ik van alles over verhoudingen en vul hoogtes.. maar sinds dat jij het daadwerkelijk doet hoor ik graag jou inzichten. Mijn goal is dus om te kijken of ik meer uit mijn rest pulp kan krijgen ... ik vergist op graan en uiteindelijk blijft daar veel drank in zitten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als doelstelling bedoel ik dat een secondair vat in meerdere functies kan worden gebruikt . doubler , cleaner , rectificatie , drystill , kruiden vat .
Je kunt smaken verhogen , verrijken. ,Milder maken ,verarmen of rectificatie .
Pulp verstook je in principe in primaire vat . Eerst stook je de drank grof weg " schoon ". Ga je de pulp in opnieuw in secondair doen voeg je de rommel weer toe en zal je daarna nog een keer moeten overhalen .
Met de restanten weer gebruiken uit zuinigheid om het laatste beetje drank te winnen zal je de winst weer kwijt raken in de volgende stap waar je opnieuw voorloop en naloop ruim moet afzetten .
H
Je kunt dan beter in het primaire vat ruimer uitstoken en met secondair rectificeren .
Vulhoogte en steekdiepte van pijpje moeten zo zijn dat je voldoende door stroom houd en niet te hoge tegen druk .
Ga je damp uit eerste vat in tweede gevult met pulp laten stromen moet de damp aan oppervlakte strijken bij lichte vloeistoffen is steekdiepte verder .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert, ik geloof dat ik het hier voor de afwisseling eens niet met je eens ben. Maar misschien begrijpen jij of ik Freek niet goed.

Ik vergist zowel graan als fruit zo veel mogelijk op de pulp. Resultaat is bij graan meestal een bovenlaag van dunne vloeistof en een onderlaag van dikkere pulp. Bij fruit is de scheiding meestal minder uitgesproken, dus dan zeef ik soms het dunste deel van de wijn.

Dan doe ik de dunne vloeistof, plus evt wat water, in de ketel, of ik doe pakweg 5 liter water in de ketel met rooster en dan nog 3 liter dikke stookwijn. Vervolgens pakweg 5 liter dikke onderlaag of wijnprut in het bijvat. Of de filterkoek, die dan bijna droog is.

Mijn invoerpijp in het bijvat komt tot bijna op de bodem. Ik controleer door blazen of de uitvoer open is en niet blokkeert.

Hoe dan ook: in de ketel kan ik stoken zonder veel risico op aanbranden. In het bijvat stroomt de damp door de hele laag dikke prut of droge koek en neemt de alcohol en de smaak mee. Met aanvankelijk ca 8 liter in ketel en 5 liter in bijvat (beide 10 L) kan ik tot het einde doorstoken. Dan zit er in de ketel nog 1 tot 2 liter dikke prut en in het bijvat 6 tot 7 liter dunne brij.

Een en ander is voor de ruwstook. Afhankelijk van de logistiek zou ik ook ruwstook in de ketel kunnen doen en stookwijn of -bier in het bijvat.

Toevoegen van voor- en naloop aan ruwstoken doe ik al een tijdje niet meer. Ik spaar ze liever apart op om ze dan later verder te verwerken. Maar ik kan niet zo goed proeven, dus daarin kan ik geen raad geven. Als je ze wel toevoegt, pomp je natuurlijk ook allerlei andere stoffen mee rond, maar dat kan soms gewenst zijn: die geven immers de smaken.

Wat betreft de verhoudingen tussen ketel en bijvat: ik heb sinds een week een ketel van 15 liter. Nu kan ik een ketel van 10 liter vullen met water, een bijvat van 15 liter vullen tot minstens 10 liter dikke stookwijn en die uitstoken.

Gewoon wat experimenteren en proeven. Wel voorzichtig zijn en je verstand gebruiken, maar niet zo maar geloven wat anderen (incl ik) zeggen of vinden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

t is niet kwestie van eens of oneens t is een manier die jij gebruikt .
Jij werkt zo te lezen een beetje volgens " Amerikaanse " begrijp me niet verkeerd youtube methode met dan wat meer nadenken en overwegingen moet ik wel zeggen dan wat die Amerikanen ervan maken .
Secondaire ketels gebruik is al ouder dan wat de ( amerikanen en moonshiners ervan maken .)
De Ieren brachten het mee daarheen .
ik werk conventioneel zoals in de boeken beschreven . Ook daarin staat opbouw en optimale steek diepte bij verschillen gebruiks methodes van het secondair . Ik experimenteer ook wel eens maar blijf toch de professionele lijn volgen zoals mij is geleerd.
Maar jij praat over dunne vloeistof op de prut dat ik wat anders dan dikke koek .
dikke brei in secondair geeft kans op een obstruktie en kan ook zorgen dat in primair flow verander dat kan positief maar ook negatief zijn .
Daarom zijn er diverse types en inrichtingen voor secondaire vaten (en ook 3e en 4e )
Er zijn ook pijpjes die overdwars door secondair gaan met meerdere " borrel " gaatjes .
Of meerdere buisjes .
Verhouding in grote is ook weer afhankelijk van de functie die je de vaten geeft .
B.v.
Er zijn " thumpertjes " van 250 milliliter die uitsluitend voor cleaner dienen .
Drystills van dubbele grote vergeleken met primair .
Maar ook wat uitgangs themperatuur is heeft invloed op vermogen en vulling van secondair .
Evenals voorverwarming of niet .
Het verrijken van smaken door product verdubbelen dus stookwijnen nogmaals over stookwijnen overhalen gebeurt vaker .
Een low wine overhalen over een stookwijn ook maar dan heb je wel weer een " vervuiling ,' toegevoegd .

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?