Ik had een wash met 8kg gist en 7k suiket ,
Kwam niet ip gang zonder een boterham , ik stook het in de t500?
En haal 92+ uit 1,5 liter. Daarna een stuk 85 school om vervolgrns de laatste liter Blauw stinkende ethanol te
Maken... raar is het de wash of ?
Je bedoelt waarschijnlijk 8 kg kristalsuiker + 1 zakje gist + water,
Totaal dus 25 liter suikerwash?
Normaal kan er niets verkeerd gaan, mits je de boel met deksel en waterslot afgesloten houdt en laat uitgisten op de temperatuur die op het gistzakje staat.
🙂 idd de 8kg turbo gist met zo'n 7,5 kilo suiker in de fermentatie ton met waterslot. Was na 7 dagen uitgeprutteld. Overgeheveld na 24 uur in de t500. Normale procedure... maar erg raar als de laatste liter blauw is en stinkt .... temp is rond de 55 tot max 57 graden geweest.
Patrick, ik heb hier geen verklaring voor, je kunt evt de jouw bekende leverancier hierover bellen. Ik heb pas nog met precies dezelfde gist mijn stookwijn gemaakt zonder problemen.
yup gewoon 25 liter - twee dopjes van de anti schuim erin - keramiek stukjes op de bodem .. en ik inverteer de suiker ook met een theelepeltje citroen sap ( 15 minuten suikeroplossing koken ) en ik heb de gist er bij gedaan op 26 graden - het enige wat ik anders heb gedaan is niet de laatste 5 liter water met een douchekop er in gespoten om meer lucht in het mengsel te krijgen voor toevoegen gist en dan zo snel mogelijk deksel er op met waterslot ... tja en omdat hij in de eerste 36 uur niet begon te pruttelen een witte boterham erin gegooid ..
Deze 8 kilo turbo was bij mij na 7 dagen nog zeker niet klaar, na 14 dagen stond hij nog te pruttelen.
ik kwam met de vino meter toen tot 20% , opbrengst was 3 liter van 92% eerste 100 ML weg gegooit.
ik heb hem wel geklaard met Kieselsol/Chitosan Turbo Klaringsmiddel , en zo min mogelijk gist mee over geheveld. zal het de restanten gist zijn ?? die je mee heb gestookt?
Sometimes the spirit may get a slight blue tinge to it. This is usually a sign that you've used too much nutrient in the wash. Mike explains ...
I [previously] replied, saying it was probably due to copper salts coming from acid wash. I WAS WRONG!!!!
In fact, I've learned that it is just the opposite! Acid washes do not corrode the condenser (unless, perhaps, they've been allowed to sit far to long and have gone acetic), but neutral to alkaline ones DO. Heating an ALKALINE wash, particularly one with lots of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients, liberates ammonia, which corrodes the heck out of reflux coils and dyes the distillate a distinct greenish blue.
The Upshot: if the WASH is turning blue, it's probably due to acid wash corroding a copper sheathed element or a copper boiler, but if the collected DISTILLATE is blue, (and probably ammoniacal, but not always), the wash should be acidified!
Turbos contain a lot of nitrogen-containing compounds, and at neutral to high pH, these can liberate free ammonia. At low pH, they are bound up with the acid as salts, and do not liberate ammonia. So, by adding nutrients to an already nutrient rich turbo, you can inadvertently push the mix over the line and get ammonia with your distillate.
Ik ben benieuwd of hier iemand wel eens een ventilator heeft gebruikt om de t500 extra te koelen.
Waarom zul je denken.Ik bedacht me (aangezien geen temp regelaar)hoe houdt je hem langer rond het punt dat je de mooiste alcohol er uit komt.Bij mijn laatste stook stond er door het warme weer een ventilator in de kamer en bedacht deze te gebruiken op het moment dat de voorloop eindigt.Kwam er achter dat ik de temp (na afstelling water) kon regelen met de ventilator.Zo vertraagde het proces en kwam er (200ml voorloop en 3.8l) supermooie en schone alcohol uit van 94%...niet verkeerd daar ik voorheen 88/90 had.Moet er bij zeggen dat de sugerwash geklaard was met een plooifilter en op jullie aanraden hem ook zeker een week langer had laten klaren zonder middeltje.De ketel is aangegaan om 21.30 en druppelde (weliswaar heel rustig) om 04.30 uur nog steeds en dit terwijl ik alles precies zoals de keren daarvoor had gedaan en toen een stuk sneller klaar was.De temperatuur is continu rond de 55 graden geweest.
Nu vraag ik me af of jullie hier mee bekend zijn of dat ik iets leuks heb ontdekt.Dit was overigens met de kolom en ik zal komend weekend kijken hoe de copperdome hier op reageert als ik de whiskymout ga stoken.
Zit er een beveiliging op de t500 als fles waar de alcohol wordt opgevangen vol is? Ik zag namelijk net dat ik vergeten was hem om te wisselen, niet erg gaat gewoon de gootsteen in, zonde natuurlijk wel, maar de temperatuur van het koelwater stond op 30 graden dus er kwam geen alcohol meer uit, na het verhangen van de slang in een nieuwe fles was deze binnen een minuut weer op 55 graden en de alcohol liep weer.