Ik haalde dit reeds aan in een ander topic : meer reflux - minder smaak - hoger alcoholpercentage in je destillaat. Dit in tegenstelling tot een potstill : minder reflux - meer smaak - lager alcoholpercentage.
De T500 (boiler + buiscondenser) heeft tot doel een neutrale alcohol te maken met een abv van 90+. Hoe bereikt de T500 zijn doel ? Door zoveel mogelijk reflux te creëren. Veel reflux betekent het veelvuldig terug neerslaan van (alcohol)dampen waardoor ongewenste stoffen (waaronder jammer genoeg ook smaak en geur) niet in je uiteindelijke destillaat komen. Het resultaat is een neutrale alcohol waar er geen verschil is tussen heads, hearts en tails, met andere woorden je hoeft in principe geen cuts te maken.
Het doel van de reflux van de T500 is dus identiek hetzelfde als de reflux van Franzmaster/aabratek of andere aanverwante toestellen. En net zoals die toestellen haalt de T500 alle 'rotzooi' uit het destillaat.
Beter zou ik het niet kunnen verwoorden 🙂
Maar bij die Poolse reflux systemen met bijvoorbeeld LM/OLM worden lager kokende stoffen boven in de kolom opgevangen en afgevoerd. Terwijl het meer zuivere hart op een lagen nivo wordt afgetapt. Dat brengt mij in de war. Dus bv bij de T500 : de heads-stoffen condenseren vlugger en geraken niet boven? Ligt het dan aan het soort reflux kolom dat het anders werkt?
Bij de meer geavanceerde apparatuur kun je op die manier bepalen welke stoffen en dus ook smaken je wel in je distilaaat wilt hebben, dat kan met de T500 reflux dus niet.
Dit snap ik niet. Bij een liquid management systeem wordt de reflux toch gecontroleerd door een hoeveelheid gecondenseerde alcohol terug te laten lopen in de ketel (door overloop van de opvangplaat). De meeste LM systemen hebben 1 aftappunt. Ik wil best geloven dat er systemen zijn die meerdere aftappunten hebben, maar systemen die het onderscheid maken tussen heads en hearts ?
Ik zie geen foto's en het gaat hier grotendeels ook over LM in combinatie met VM (Vapour management).
Hoewel het zonder afbeeldingen moeilijk te visualiseren is voor mij, heb ik toch dit eens doorgelezen. Blijkbaar gaat dit niet over een bestaand systeem maar om een 'idee'. Het artikel dateert van 2014 en ik weet niet of dit idee ooit in productie is gebracht. Ik heb gepoogd wat verder te zoeken op dit principe en niks gevonden.
Het lijkt mij alvast heel arbeidsintensief. Aftappunten simultaan/afzonderlijk openen of sluiten, temperatuuropvolging, etc .... Maar ik zie hier nog steeds geen 'bewijs' dat een ketel/kolom het verschil kan maken tussen heads en hearts.
Hey iedereen een vraagje ,hoeveel alcohol halen jullie gemiddeld uit een suikerwash van 25 liter aan 18° abv ?Ik stook nu met een zelfbouwcondenser 2 tot 3 liter alcohol aan 89° tot 91 ° abv Dit is heel wat minder dacht ik dan de T500
Groeten
Met mijn T500 25 liter wash Double snake 48 met 7 kg suiker laat ik een week staan gisten en nog een week klaren haal ik 4.5 liter 92 a 93%, kijk maar op pagina 9 staan de foto's 🙂
In deze LM/OVM met booster worden volgens mij toch de heads (langzaam duppelende LM), hearts (OVM) en tails in de booster apart ingezameld.
Ik haal 91° à 93° met de T500.
bedankt heren ja dacht het wel dat is het dubbel van wat ik haal ,zal er misschien toch nog wel van komen denk ik om een condenser te kopen .De boiler heb ik al nog een beetje sparen tot januari grr
Mercikes
Ik heb het filmpje bekeken (de auteur mocht wel eventjes uitzoomen). Voor zover ik het begrijp wordt er bovenaan enkel een LM gehanteerd om de hoeveelheid reflux te regelen. Voor de rest wordt met deze opgevangen alcohol niks gedaan. De uiteindelijke alcohol verkrijgt men door VM (en condensatie via liebig koeler). Uiteindelijk zie ik hier een systeem waar je twee variabelen moet gaan beheersen voor een stabiele distillatie. Enerzijds aftapdebiet van het LM gedeelte en anderzijds temperatuurmanagement voor het VM gedeelte. Ik zoek nog steeds de logica waarin men zegt dat heads gescheiden worden van hearts. Bij het aftappen bovenaan de kolom zal weliswaar je eerste condens zitten en bijgevolg ook de 'heads', maar na een half uur distilleren zijn deze heads al lang weg maar toch blijf je bovenaan aftappen om de nodige reflux te creëren. Een verlies van alcohol mijn inziens.
Ik blijf me eventjes verder inlezen in dit concept maar blijkbaar is men enkel in het oostblok enthousiast over een LM/OVM. Ik persoonlijk zie er de meerwaarde niet van in.
In het boekje staat dat de T500 geen tails heeft. Toch vind ik de smaak aan het eind (1 druppel per seconde) niet lekker meer. Het begint dan erg bitter te smaken. Ervaren jullie dit ook?
Volgens de fabrikant is de T500 "amazing" de enigste kolom waar alles perfect uitkomt, ze kunnen zo op teleshopping...
Je moet net als bij alle andere distillers "cuts" maken, wat er in het begin uitkomt is smerig en op het einde ook.