Meldingen
Alles wissen

Raar probleem bij eerste stookgang


Berichten: 2
Topic starter
(@mascho)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Sinds kort heb ik een probleem bij mijn eerste stook. Als de keteltemp boven 60 graden komt lijkt het of er een vacuüm ontstaat en de Stookwijn via de helm en hals door de condensor naar buiten stroomt. De ketel is maar half gevuld en langzaam op temp gebracht. Ik zet het vuur even uit en hervat dan het proces. Dit gaat dan normaal zijn gangetje. Iemand een verklaring voor dit vervelend probleem?

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kan het schuim zijn wat omhoog komt?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ben je toevallig een drank op basis van granen aan het stoken? Daar hebben een groot aantal van ons de ervaring mee dat er sterk schuim ontstaat wat naar buiten kan komen.

De ketel met vloeistof zonder hoed tot een graad of 50 verwarmen en een tijdje roeren voordat de hoed erop gaat helpt, verder kan de toevoeging van sla-olie het schuimen verminderen.

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@mascho)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank heren voor de reactie. Ik ben al enkele jaren bezig maar heb dit probleem pas sinds kort. Dit euvel gebeurt ook bij stookwijn van druiven. Het blijft raar dat de vloeistof naar boven wordt gezogen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt niks veranderd aan je manier van koelen he?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is de helm gekoeld ?
Gebruik je kooksteentjes ?
Wat is het voor ketel ?
Is verhouding ketel helm in overeenstemming ?
Bij granen kunnen er teveel eiwitten zijn.
Ook bij druiven kunnen gistresten of veel aanwezige suikers zorgen voor schuimvorming .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik verwarm mijn stookwijn en ruwstook altijd tot een graad of 60 voor ik ze in de ketel kieper, dus ik ken het probleem niet.

Maar je schrijft: "Sinds kort heb ik een probleem...." Welke gewoonte heb je dan kortelings veranderd??

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. er zijn ook velen die bij het vergisten uitgaan van het geborrel van waterslotje als indicatie .
Dat is een hele grote denkfout .
Een waterslot is GEEN indicator en wanneer deze stilstaan wil niet zeggen dat gisting voorbij is .
Dus altijd controleren op hoe ver vergisting verloop is en kwaliteit .
Wanneer je een nog na gistende stookwijn in de ketel doet is er nog koolzuur aanwezig .
Bij opwarmen zal co2 heel snel uitzetten en vrijkomen hierdoor kan een ketel enorm schuimen !
Zorg altijd er voor dat
Zorg altijd voor een goed verloop in vergisten basis product !

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?