Meldingen
Alles wissen

Van graan tot vat: zelf mouten

Pagina 2 / 10

Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hey Johnny, bedankt voor de reactie. Over tijd gesproken, deze hobby valt mooi in te plannen over de verloren uurtjes. Gewoon de TV de deur uit. 

Inmiddels een volle 4,5 liter fles stookwijn kunnen maken van 27 % en deze kunnen fijnstoken in mijn 5 liter whisky alambiek. Het komt nu echt dichterbij. Opvallend hoe lang de refractometer een percentage boven de 80% aangaf. De eerste glazen met "heads" waren uitnodigend lekker van geur. Maar het was duidelijk wanneer de "hearts" begonnen. Deze roken vrij neutraal t.o.v de heads. De tails waren echt onmiskenbaar. Muffig, natte krant, oud zaagsel.  Vraag voor wie meeleest: Hoe hoog ABV stook je als ruwstook meestal op voor de fijnstook? 

 

Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je bent lekker bezig! Ik zou het niet kunnen om graan te gaan mouten, vertrekken vanaf mout is al werk zat. De TV staat er dan ook nog. Wat betreft de ruwstook, alles opvangen wat je aan alcohol hebt, niets daarvan weg gooien, en aanlengen met de laatste mash die je hebt staan. Dus niet aanlengen met water, maar aanlengen met mash. Zo behoud je smaak. Normaal gesproken destilleer je geen ruwstook van boven de 40%. Zeker met de whisky niet, je verliest te veel smaak.

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Monoblock, dat zijn nog eens tips! Geweldig, mijn volgende boekweit/ groenmout mash staat alweer te gisten. Dit zal ik dan uiteindelijk gebruiken om aan te lengen. Ik rook en proef duidelijke "whiskytonen" in de heads en tails. Komt dit dan uiteindelijk in de hearts bij het  aanlengen met mash of moet ik hiervan toch een deel apart blenden?  Gr. Catnip

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet niet precies wat je her mee bedoelt. Het idee is dat als je 2 gist emmers hebt staan, dat je de eerste emmer stookt naar een low wine, door alle alcohol incl. voor en naloop te bewaren, en deze low wine aan de 2e gist emmer toe te voegen. Deze emmer stook je dan zoals het hoort, dus voorloop en naloop apart opvangen, en deels blenden met hart naar smaak. De rest kan dan door naar de volgende stook ronde.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Juist. Zoals ik het las is als volgt: Na een ruwstook (low wine)  een fijnstook doen. Hiervan de heads en tails bij een geklaarde wash doen. Deze wash stoken naar een nieuwe ruwstook. 

Maar jij bedoelt dus dat je de complete alcoholdestillatie van een ruwstook bij een geklaarde wash doet en deze overhaald naar een fijnstook.

Hoe ik het deed. Van elke wash een ruwstook doen. Na 4 liter oppotten een fijnstook doen. De voor- en naloop bewaren voor een "feints run". (Alleen heb ik nog geen 4 liter "feints" opgepot.)

Feitelijk zijn het twee methoden om de opbrengst hoog te houden en de ketel gevuld te krijgen. Ik denk dat jouw methode minder abeidsintensief is. Bedankt voor het meedenken, gr. Catnip

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik doe ook altijd eerst 2 of 3 emmers ruw stoken en daarna alles bij elkaar en fijn stoken en je cuts maken. Lees nu voor t eerst dat t ook anders kan..

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erg leuk topic zeg. Over tails gesproken, ik heb met een rumproject alle tails opgespaard en opnieuw gestookt en dat werd de beste rum. Nu ik de Grainfather met helm en reflux heb zet ik na het stoken met de helm de reflux er nog even op. Krijg je ook een perfecte borrel tot het eind toe. 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad over tails gesproken. Ze zeggen dat het venijn hem in de staart zit. Mijn staartjes waren echt die van een natte hond. 2 dagen in het open laten luchten en daarna samen laten spelen met de kopjes. Of ik ga van natte honden houden of ze zijn nu aardig opgedroogd. Dit flesje ruikt meer naar whisky dan het flesje met voornamelijk middenloop.

Ik heb besloten om eerst de Markb/Lummel methode en daarna de monoblock methode te proberen om te vergelijken. Eerst weer een paar gelijke washes hebben. Ik heb nog low wines van mijn Yak#lt geinfecteerde wash staan die met de week beter gaat ruiken. Dat heeft voorrang.

Intussen in de combimagnetron een stripje hollands eiken op 250 graden een uurtje gebakken.(inwikkelen in aluminiumfolie) Bizar hoe snel dit kleur afgeeft. De foto is het resultaat van 3 uur weken in 55%. Gr. Catnip

 

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Cool Catnip! Haha ik ben ook enorm in de weer met eiken! Twee plankjes Amerikaans eiken in staafjes gezaagd en in 4 verschillende gradaties gebrand. Van alle 4 versies heb ik 3 staafjes op 5 liter roggebroodwhiskey 62% gedaan, dus 12 staafjes per carboy . Dat staat nu een week en ik was 4 weken van plan. De kleur is nu al mooi amber en t ruikt ook veel beter. Dit weekend ook Europees eiken gezaagd maar die moet ik nog branden/roosteren.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die tails zijn zo doordringend. Die lucht is niet te doen. Alles bewaren en op nieuw stoken dus? Ga ik doen.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tip mocht je het hebben. Gooi je eiken staafjes eens samen met de whiskey in een ultrasoon gedurende 4 maal 5 min dan krijg je dit : Geur smaak , kleur alles zit erin en het smaakt ook veel zachter

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies dus doorstoken tot de wash 100 graden is zodat je alle alcohol pakt ondanks de stank want daar komt nog wat lekkers uit de 2e keer. 

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@ReneR,

is dit de 6L digital ultrasonic cleaner van Aliexpress en zo ja heb je nog invoerkosten moeten bijbetalen ?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rene wat is dat eigenlijk voor apparaat, Ik heb even gegoogled maar wordt dat gebruikt om spullen te reinigen? Wat gebeurt er dan met de alcohol denk je? 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hetzelfde als de au bain marie methode, je veroudert je drank op een heel snelle manier.

Smaak verzacht en kleur is mooier, pas de ua bain marie methode zelf en kan zeggen het werkt zeer goed, proef maar eens de fles die verouderd is en een fles die dat niet is, het verschil is enorm 😉

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 10
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?