Meldingen
Alles wissen

Van graan tot vat: zelf mouten

Pagina 3 / 10

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat verouderen heeft bij mij geen zin vrees is, ik haal de wodka 3 keer door de reflux en dan gaat hij 92% de verse jus in. Gewoon de helft in het glas, althans dat is de theorie in de praktijk gebeurt dat nooit.

 

Voor whiskey kan ik me het wel voorstellen maar daar ben ik niet zo gek op. Hoewel misschien toch eens een keer proberen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hahaha, dat is een stevige borrel 😉 ,

bij neutraal is het inderdaad niet nodig, maar bij smaakrijke stook doet het wonderen...

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hahaha ik lees hem over, nee geen 50% in het glas. Gewoon een normale maat borrel  en dan de helft want het  is 92% maar dat gebeurt alleen nooit dus het is eigenlijk iedere keer een dubbel borrel. En je proeft het praktisch niet als je hem 3 keer hebt overgehaald. 

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ReneR,

is dit de 6L digital ultrasonic cleaner van Aliexpress en zo ja heb je nog invoerkosten moeten bijbetalen ?

het is deze :

https://www.ebay.nl/itm/3L-Liter-Stainless-Steel-Industry-Heated-Ultrasonic-Cleaner-Heater-with-Timer/191757124411?hash=item2ca59d833b:g:swsAAOSw-0xYZd0K

3 liter waar je ruim 2 liter eigenlijk te gebruiken is. wordt inderdaad gebruikt om te verouderen. Met 4 x 5 minuten heb je het effect van maanden . Voor neutrale alcohol niet echt nodig tenzij dat je de smaak wat zachter wil maken. Ook interessant voor likeuren maar zeker voor whisky. en naar het schijnt maar dat heb ik nog niet geprobeerd kan je ook ermee gin maken door neutrale alcohol erin te doen en de kruiden erbij te gooien.

Je kan er ook je koperen zadels in doen met wat azijn en citroen en ze komen als nieuw eruit

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En geen invoerkosten om dat de UK nog steeds bij Europa zit  🙂

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de inbreng allemaal. Dit ultrasoon apparaat staat op mijn verlanglijstje. Kost gelukkig niet de wereld. Ik ben geen organisch chemist(gelukkig) maar wat ik er van weet is dat o.a. in de staartjes reststoffen zitten zoals alcoholen en foezels die chemisch geoxideerd worden door de lucht (zuurstof)  (Theoretisch gezien zou een ander oxidatiemiddel ook kunnen). Stoffen uit het hout gaan ook weer verbindingen aan met de alcohol (esters) Warmte versnelt het proces aanzienlijk. Het zal ook vast wat te maken hebben met waterstofbruggen en dergelijke. Pff. Teveel informatie.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Catnip wellicht geen organisch chemist maar jij snapt er toch wel wat meer van begrijp ik. Zou je kunnen zeggen dat 3 keer overhalen ook eigenlijk een vorm van verouderen is? 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ markb, laat tzt eens wat weten over je houtexperimenten, dat klinkt erg interessant. (Hoef ik  niet het wiel opnieuw uit te vinden ?)

@ Govda, jouw au-bain-marie methode, is dat als in deze thread? http://www.stookforum.nl/thread/de-ouderdom-en-kwaliteit-van-vele-dranken-verbeteren/

@ RenéR, wat voor drankje heb je daar staan? Heb je met deze methode nog een beetje invloed op de sterkte/kleurextract van het hout?

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

inderdaad

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Catnip dit is de roggebrood whisky dewelke ik in de ultrasonic gedaan heb met dat testpakketje houtsnippers van stookwinkel . reeds na de eerste 5 min is er al verkleuring . deze op de foto is na 4 keer 5 min. Behalve de kleur doet het ook zeer veel aan de smaak ,het scherpe gaat eraf en smaakt dus veel zachter, de geuren komen beter naar voren . Die ultrasonic is zeker een aanrader. Wil weldra eens de test doen of het ook kruiden opneemt in de alcohol maar ik vermoed van wel en dan zou je inderdaad Gin e.d. kunnen maken in no time

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@ Govda, jouw au-bain-marie methode, is dat als in deze thread> http://www.stookforum.nl/thread/de-ouderdom-en-kwaliteit-van-vele-dranken-verbeteren/

Ja dat is 'm...

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lummel, voordat ik een verkeerd beeld schets van mezelf( een rechtgeaarde puddingamateur):  ik probeer het gewoon tot op zekere hoogte te begrijpen en soms leidt dat tot leuke inzichten. Een alambiek scheidt de stoffen die tijdens het proces van het maischen,gisten,rijpen en destilleren zijn onstaan erg slecht. Sommige van die stoffen kunnen lekkere smaken/geuren opleveren. Oxidatie en veroudering (twee verschillende dingen) zorgt ervoor dat bocht in godendrank verandert.

Drie keer overhalen zorgt er alleen voor dat er minder spul in zit wat je drank tot bocht zou kunnen maken. Verouderen( door inwerking van o.a. (zuur)stof) haalt de scherpe kantjes van de drank en zorgt bijtijds voor extra smaak.

De reden dat jij een nog betere borrel stookt nadat jij de helm vervangt voor een refluxkolom mag dan duidelijk zijn.

Nou voorts volgt een ongenuanceerde gedachte/ stelling: Een grainwhisky wordt als granig beoordeeld omdat deze dmv een kolomdestillatie tot stand komt. Een single malt whisky krijgt zijn moutige smaak omdat deze met een potstill wordt gemaakt.

Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Drie keer overhalen zorgt er alleen voor dat er minder spul in zit wat je drank tot bocht zou kunnen maken. Verouderen( door inwerking van o.a. (zuur)stof) haalt de scherpe kantjes van de drank en zorgt bijtijds voor extra smaak.

Groeten Catnip

Hear hear, heb ook al maanden een paar liter rum en ook wodka open staan. Gewoon weckfles zonder deksel, niet omdat dit bewust is gedaan maar door slordigheid en proef steeds een beetje en verdomd het wordt beter. Dan maar een gedeelte naar de elfjes. 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik hou je op de hoogte Catnip! Tis voor mij ook een ontdekkingstocht.. Heb nu ook een ultrasoon besteld en ben heel benieuwd of ik daarmee het hele proces kan versnellen want wat ik nu het moeilijkst vind is het wachten op smaak. Maar ja t heeft ook wel iets moois. Tis als het leven zelf hè ..

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

succes Markb komt goed

Beantwoorden
Pagina 3 / 10
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?