nice. betere hobby-isme
Bij een HERMS moet je ook maar 1 ketel opwarmen. Als je een spiraal in je warmwatervat hangt. Dit water kan je later gebruiken om te spoelen. Heb zelf ook een HERMS. Maar dan zonder elektronica.
Ik denk dat we langs elkaar heen praten.
Bij HERMS moet je 2 ketels met water opwarmen voordat je kan beginnen. Namelijk je spoelwater ketel waar je spiraal in zit, en je maisch water in je maisch ketel.
In mijn geval 40 liter maisch water, en 30 liter spoelwater.
Bij RIMS hoeft dat niet, het spoelwater heb je pas op het eind nodig. Je kunt het spoelwater dus opwarmen tijdens het maischen.
Bij mijn installatie is dat niet. Ik warm alleen de kleine ketel met hierin een spiraal (op de foto met rode streep) Ik pomp het maisch water door de spiraal, hierdoor wordt het maischwater en later de wort indirect verwarmt. Met het controle paneel met kranen kan ik later het water uit de kleine ketel in de maischketel pompen. Ik hevel over op zwaartekracht maar later pomp ik wel weer de wort door de platenkoeler om te koelen. De gasbrander kan is als een soort lade onder de kookketel schuiven. Voor meer info: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,19837.msg415195.html#msg415195
Bij jou installatie is dat ook. Dat is nu net het hele punt. Ik snap dat je je maisch water met behulp van de spoelwater ketel opwarmt. Het zijn nog altijd 2 ketels die opgewarmd moeten zijn voordat er kan worden begonnen. Dat je je maisch water met je spoelwater ketel opwarmt staat daar los van.
Nogmaals: Bij een HERMS systeem zoals jij hebt, en ik had, moet je spoelwater op temperatuur zijn, en je maisch water. Eerder kun je niet beginnen. Op welke manier dit water word opgewarmd doet niet ter zake.
Nog een nadeel van HERMS is dat je temperatuur stappen heel langzaam verlopen. In tegenstelling tot RIMS. Als je maar 1 temperatuurs stap doet, is dit nadeel er uiteraard niet.
Voordeel van HERMS is dat er niets kan aanbranden, nadeel het reageert trager omdat de temperatuurs verschillen heel klein zijn van het spoelwater ten opzichte van het maisch water. Er kan dan weinig warmte overdracht plaatsvinden.
Ja nu snap ik wat je bedoel. Ik brouw trouwens weer gewoon traditioneel. Na mijn uitstap naar een Easybrew 30 (gewonnen op het ONK 2018) ben ik weer terug naar de basis gegaan. Traditioneel in de pan roeren, gistkast met een inkbird itc-308 wifi i.p.v. Tcontrol en een gewoon waterslot (ipv een CO2 bellenteller van Tcontrol of een Plaato)
https://sites.google.com/site/henielma/tcontrol
https://sites.google.com/site/henielma/co2-production-sensors