Ik heb een paar flesjes essence gekocht om de eerste keren te proberen. Nu staat er op het flesje dat je daar 180gr suiker bij moet doen.
Ik had ook een recept voor gember likeur gevonden, en daar moet ook een berg suiker bij.
Nu vind ik de likeur met de essence best te drinken, maar dus wel een tikkie aan de zoete kant.
Heeft die suiker een functie (dan lost het beter op of zo) ? Of is dat écht alleen voor de smaak?
Want dan kan ik er de volgende keer een berg minder suiker in doen ?.
Hoi Stephan, inderdaad, suiker is alleen voor de smaak om zo de commerciële smaken in de winkel zo dicht mogelijk te benaderen. Zie het als een advies in de gebruiksaanwijzing op de flesjes essences. Dus lekker naar jouw smaak mengen en toepassen. 😉
veel dranken en likeuren bevatten suiker . Essences zijn wat kort door de bocht standaard producten naar algemene smaak .
Beter is Zelf wat suiker siroop maken en naar smaak toevoegen.
Wil je minder suiker gebruiken en toch het mondgevoel neen dan wat glycerine toevoeging
Thanx, dan ik de volgende fles met 150gr minder suiker maken ?.
Toppertje!;-)
Karamelsiroop zelf maken is ook een aanrader.
Ietsje moeite: kristalsuiker goudbruin bakken in een anti aanbak-pannetje met een beetje water maar dan is het extra delicious.
Hm, mijn vrouw heeft laatst zelf vlierbloesemsiroop gemaakt. Dat vinden ze hier erg lekker. Eens kijken hoe dat smaakt met wat alcohol erbij ?.
Dan kan ik jullie vlierbloesemwijn zeer aanraden! Weet niet of die met siroop het zelfde uitpakt, maar heb een testflesje wijn daarmee staan (naast 30L zoals altijd gemaakt). Siroop zelf vond ik wat tegen vallen.
Meestal pak ik ruim 1L verse ontsteelde bloemetjes op 10L suikerwater (2kg suiker gekookt met 2g citroenzuur voor 20 tot 40min), 2 afgestreken theelepeltjes gistvoedingszout (DAP oftewel di-ammoniumfosfaat), en totaal volume aangezuurd met wijnsteenzuur tot Ph 4 - 4,5.
Ik gebruik een gist als champagnegist of ander wat goed bij een witte wijn past, en laat dit 4 dagen fermenteren.
Hierna giet ik het door een zeef of kaasdoek/kookzak om de bloemetjes er uit te filteren en mag het nog een maandje staan.
Na een maand de wijn zwavelen (1g KDS oftewel kalium di-sulfiet pet 10L) en voorzichtig overschenken of hevelen naar ander schoon vat, waar het nog 1 of 2 maanden in staat.
Bottelen met KDS (ook 1g per 10L) en weer een maandje laten rusten en smullen maar!
De wijn zit dan rond de 11 a 12% en smaakt gemiddeld beter dan een goede witte wijn uit de winkel. Met champagnegist wordt ie na zo'n 6 maanden gebotteld te zijn steeds beter van smaak?
Betreft essences, die zal je gauw achterwege laten zodra je eenmaal opgang bent?
Ja, die essences heb ik eigenlijk alleen maar gekocht omdat ik wilde beginnen met wat suikerwashes om te oefenen en te kijken wat de ketel doet. Leuk om mee te stoeien 🙂 .
Ik ben meer van de sterke drank dan van de wijn, maar ik ga die wijn wel eens proberen te maken denk ik, dat zou mijn vrouw best wel eens kunnen waarderen 🙂 .
Ook appelcider is geweldig lekker met vloerbloesem siroop. Die combinatie is goddelijk ?
yes! heerlijk, en nog beetje limoen erbij en voila!
Niet aarzelen, gewoon doen.
Ik had enkele weken geleden wat siroop gemaakt van zure kersen (krieken), rode bessen en mahoniebessen, allemaal uit de tuin. Daarvan een drankje gemaakt van 28%, met eigen stooksel. Héérlijk. En het feit dat het allemaal eigen gewonnen brouwsel is maakt het nog uniek bovendien. Helaas zal ik nooit weten hoe het smaakt na wat rijping want het is al op.
ook ik had het zelfde eerste stook en had 200 gram suiker op een liter gepakt en een flesje goedkope sambucca black en 1 met witte
donkere was te zoet en de witte viel mee
nu beide gemend en is redelijk
binnenkort die sambuca van 5,50 proberen daar hoeft geen suiker bij las ik
dit was echter de tomaten stook en was toch goed gelukt maar duurt langer
van het weekend een emmer met de gist e.d. van jan proberen is nu aan het klaren met a en b
als beginner allemaal wat testen
wil ook nog een verse annanas proberen maar lekt die wel goed uit daarna?
ook wil ik eens de aarbeien ranja testen van lidl die is best zoet
Suiker maakt het stroperiger en dan blijft de smaak lang in de mond hangen.