Deze kregen wij door van www.limoncello-maken.nl De ingredienten die je zelf nog niet in huis hebt kun je daar direct bestellen. Echt een aanrader! De allerlekkerste limoncello Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (biologisch, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Limoncello Ingredienten:
- 1L Alcohol (96%) (hier verkrijgbaar!)
- 10 Citroenen (onbespoten)
- 600 gram suiker
- 1,6L water
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen (uiteraard met jouw eigen etiketten), en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Limoncello is heerlijk, bij de italiaan krijg je vaak zo'n glaasje van het huis.
Nu begrijp ik echter 1 ding niet helemaal, in dit recept worden citroenen gebruikt, hoort dat niet officieel limoen te zijn? Het is toch Limoncello? Of wordt de drank dan groen? Bij de italiaan is hij geloof ik wel geel van kleur.
Het lijkt me lekker om eens te maken, een fris borreltje uit de vriezer als het buiten 25C of warmer is, daar begin ik van te watertanden
Nou die vraag heb ik al meer dan eens gehad!
Heel eenvoudig, een Citroen in het Italiaans is Limone, vandaar Limoncello
Een limoen in het Italiaans heet Calce.
Als je limoenen zou gebruiken in dit recept wordt de vloeistof idd groen en iets zuriger van smaak, ook lekker hoor!
P.s. Als je gebruik maakt van weckpotten in combinatie met zeer sterke alcohol dan is het verstandig om de rubberen ring te vervangen door silicone. Voor een appel en een ei koop je bij de action een siliconematje, potje op zn kop er op en met een stanleymesje snij je een mooie nieuwe ring voor je pot.
he.. das een goede tip van die silicone seal, heb wat oudere weckpotten gekregen die geen of kapotte seal hebben.
ik heb het iets wilder gemaakt..
heb limoenen en ook citroenen dun geschild. in de fles gekieperd. het witte vruchtvlees verwijderd en de vrucht zelf in de blender vermalen tot pulp.. deze pulp ook in de fles gegoten.. het is nu aan het "trekken" om later uit te zeven en de siroop toe te voegen..
denk dat de pulp ook een stevige smaak gaat afgeven..
De rubberen ringen raken ook aangetast door de alcohol waardoor de afdichting niet meer 100% is na verloop van tijd. Ook voor de gezondheid is silicone beter dan rubber.
Leuk idee trouwens om het met pulp te proberen, echter ben ik bang dat er snel een bittere smaak aan komt ondanks dat je het wit van de schil verwijderd hebt. Ik zou de smaak sterk in de gaten houden en op tijd filteren.
Zelf ben ik ook voor het toevoegen van een klein beetje citroensap bij het eindproduct, maar dat zal voor iedereen anders zijn
Ik heb een keer muntblaadjes toegevoegd, ik dacht dat die smaakcombinatie heel lekker zou zijn. In alcohol van 96% was de munt in een dag zwart geworden en je proefde er helemaal niets van terug hahaha. Jammmer maar wel weer wat geleerd.
Hhhmm.. jaah daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, het zou bitter kunnen worden.. maar ook weer makkelijk te camoufleren met een siroop als het gezeefd is..
misschien zou je de munt eerst als een soort thee goed lang en met een heel bosje laten trekken en die sterke muntthee gebruiken om toe te voegen aan je brouw.. dan verlies je de munt smaak niet.
wel een goed tip.. ook eens mee rommelen.. hahah
Idd een goed idee, eerst maar eens met een klein beetje proberen om de rest niet te verknallen. Momenteel heb ik geen probeermateriaal staan, maar ga dat binnenkort eens doen.
Goed weekend en success met je expirimentjes!
Limoncello hoor je uitsluitend van het buitenste laagje van de citroen te maken.
Dus na het eerst goed wassen van de citroenen deze met een scherpe dunschiller het gele laagje verwijderen. Dus liever niet het bittere wit meeschillen, dat verpest de smaak!
Ik zelf gebruik 94% alcohol met de schillen. na minstens 8 weken, de schillen uit laten lekken en er wat water over gieten die tevens de alcohol verdund tot 30%
Breng suiker aan de kook met zo weinig mogelijk water. Laat deze helemaal afkoelen.
Daarna het suikermengsel naar smaak toevoegen.
verdorie wat zie ik hier toch fijne recepten voorbij komen, ga ik echt wel eens proberen te maken, een feestje organiseren is niet moeilijk. Waar kan ik de alcohol van betrekken, bij de drogisterij of is daar weer wat anders bij toegevoegd, of is het beter de alcohol zelf te stoken?
Ik zou in overtreding zijn als ik zeg dat zelfstoken beter is 😉 Bij de drogisterij verkopen ze alleen schoonmaak alcohol (methanol) De apotheek verkoopt de Echte 96% ethanol en is onbetaalbaar. Dus of naar Belgie/Duitsland en anders toch een beetje creatief zijn!
In Nederland kost alcohol van 96 % Euro 48,00 p/liter
In Duitsland is dat Euro 28,00 p/liter
Zelf stoken van 4,5 liter alcohol kost 8 x 65 cent suiker + turbogist Euro 2,75 = Euro 7,95 = Euro 1,75 p/liter alcohol
ok hartelijk dank voor de info, ik weet wat mij te doen staat........aan de hobby dus, maken van n ketel en beginnen dan maar 😉 🙂