Hallo @sanders ,
Ik heb nu een paar keer limoncello gemaakt door beide schillen te laten trekken (in 60% alcohol) en door de schillen in de wash te gooien. Onderstaand hoe ik het gedaan heb, en wat ik er van denk. Dan kan iemand anders er weer op schieten, en zo komen we tot een betere oplossing (denk, ik?).
Even snel tussendoor: ik hoor wel eens dat limoncello transparant geel is bij kamertemperatuur. Om te controleren of het een "goede" is, moet je hem invriezen. Dan wordt deze namelijk melk/wit van kleur. Mijn bevindingen hieronder.
In mijn eerste pogingen heb ik 1,5l 60% alcohol (uit sugarwash) op schillen gezet van ik denk 10 citroenen (het recept kan helaas niet terug vinden). Wanneer ik dit terug bracht naar 40%, sprongen er olieën uit de oplossing en werd de drank wit. Naar mijn mening een leuk effect, vooral als je het voor je gast inschenkt en er eerst ijs in doet. Maar het kan zijn dat je een heldere drank wil serveren.
Ik heb ook 2 keer geprobeerd om in een AirStill 4 liter 15% sugarwash te destilleren met schil van 5 citroenen. Dit geeft een zeer potent destillaat waar de oliën bovenop drijven! Het hang af van hoelang je door destileert, maar als je tot diep door gaat (tot onder de 10% in de parot) en de opbrengst naar 40% brengt, wordt ook deze drank wit/troebel.
Uit deze meerdere experimenten, maar vooral uit de eerste experimenten (schil in 60% alcohol in een weckpot) krijg ik de indruk dat alles wat in je drank past, zich van de schillen zich zal onttrekken. Zou je het daarna verdunnen, zal de olie schijden van de drank, en het wit/troebel maken. Wederom, dit is niet erg en heeft veel smaak, maar kan esthetisch misschien niet wenselijk zijn.
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het kan een idee zijn om juist op drinksterkte de schillen toe te voegen. Ik verwacht dat dan alles wat op kan lossen in je drank, maximaal zal oplossen (en niet wit uit zal slaan). Persoonlijk vind ik het op 40% lekker te drinken, maar 15% kan natuurlijk ook.
Conclusie:
Als je je drank nu op 96% met de schil gaat mengen, zou ik rekenen op een witte drank (na verdunnen). Een calculatie is nooit perfect, vooral niet met zo'n hoog percentage.
Hoeveel citroenschil je moet toevoegen, geen idee.. Misschien dat iemand je het kan vertellen, maar ook dan blijft het experimenteren. Eigen ketel, eigen alcohol, eigen recept. Zelf vind ik het ook het leukst om met dit soort dingen te spelen, dus misschien dat je meerdere sterktes kan proberen en met ons kan delen?
P.s. de AirStill Limoncello zit atm in een verhuisdoos, anders had ik even een foto bijgevoegd..