Meldingen
Alles wissen

Wel of geen extra schillen bij verlagen alcohol percentage


Berichten: 4
Topic starter
(@sanders)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Als ik limoncello maak met 1 liter 96% alcohol.

Nadat ik de citroenschillen heb laten trekken verlaag ik de alcohol percentage naar 14,9%.

Moet ik dan meer citroenschillen gebruiken bij de 96% alcohol of niet? Zo ja, hoe bereken ik dan de hoeveelheid?

 

Alvast bedankt.

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Hallo @sanders ,

Ik heb nu een paar keer limoncello gemaakt door beide schillen te laten trekken (in 60% alcohol) en door de schillen in de wash te gooien. Onderstaand hoe ik het gedaan heb, en wat ik er van denk. Dan kan iemand anders er weer op schieten, en zo komen we tot een betere oplossing (denk, ik?).

Even snel tussendoor: ik hoor wel eens dat limoncello transparant geel is bij kamertemperatuur. Om te controleren of het een "goede" is, moet je hem invriezen. Dan wordt deze namelijk melk/wit van kleur. Mijn bevindingen hieronder.

In mijn eerste pogingen heb ik 1,5l 60% alcohol (uit sugarwash) op schillen gezet van ik denk 10 citroenen (het recept kan helaas niet terug vinden). Wanneer ik dit terug bracht naar 40%, sprongen er olieën uit de oplossing en werd de drank wit. Naar mijn mening een leuk effect, vooral als je het voor je gast inschenkt en er eerst ijs in doet. Maar het kan zijn dat je een heldere drank wil serveren.

Ik heb ook 2 keer geprobeerd om in een AirStill 4 liter 15% sugarwash te destilleren met schil van 5 citroenen. Dit geeft een zeer potent destillaat waar de oliën bovenop drijven! Het hang af van hoelang je door destileert, maar als je tot diep door gaat (tot onder de 10% in de parot) en de opbrengst naar 40% brengt, wordt ook deze drank wit/troebel.

Uit deze meerdere experimenten, maar vooral uit de eerste experimenten (schil in 60% alcohol in een weckpot) krijg ik de indruk dat alles wat in je drank past, zich van de schillen zich zal onttrekken. Zou je het daarna verdunnen, zal de olie schijden van de drank, en het wit/troebel maken. Wederom, dit is niet erg en heeft veel smaak, maar kan esthetisch misschien niet wenselijk zijn.

Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het kan een idee zijn om juist op drinksterkte de schillen toe te voegen. Ik verwacht dat dan alles wat op kan lossen in je drank, maximaal zal oplossen (en niet wit uit zal slaan). Persoonlijk vind ik het op 40% lekker te drinken, maar 15% kan natuurlijk ook.

 

Conclusie:

Als je je drank nu op 96% met de schil gaat mengen, zou ik rekenen op een witte drank (na verdunnen). Een calculatie is nooit perfect, vooral niet met zo'n hoog percentage.

Hoeveel citroenschil je moet toevoegen, geen idee.. Misschien dat iemand je het kan vertellen, maar ook dan blijft het experimenteren. Eigen ketel, eigen alcohol, eigen recept. Zelf vind ik het ook het leukst om met dit soort dingen te spelen, dus misschien dat je meerdere sterktes kan proberen en met ons kan delen?

P.s. de AirStill Limoncello zit atm in een verhuisdoos, anders had ik even een foto bijgevoegd..

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

Ik heb nog even in m'n archief gezocht, en heb dit recept gebruikt als basis. Alleen geen suiker gebruikt.

https://limoncello-maken.nl/recept/limoncello-recept/

Ik zie nu dat ze hier ook 96% alcohol gebruiken, maar het wel verdunnen het met water (en suiker). Met enkel water komen ze uit op 35~36% als ik me niet vergis. Met suiker erbij gaat het natuurlijk nog iets naar benee, maar zover strekken mijn wiskundige vaardigheden helaas niet. 

Ik hoop dat je er wat mee kan! En anders nogmaals! Expirimenteer, en deel je bevinding!

 

Beantwoorden
(@beaubunt)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 3

@antonuithethogenoorden ik gebruik 1 liter 96% alcohol op de schillen van 10 citroenen. Na het ontrekken van de schillen, 1,6 liter (suiker)water (600 gram suiker). Door het mengen van de alcohol en suikerwater krijg je die hele mooi gele kleur, niet helder. Je zit dan op zo’n 34 a 35%. Om die 96% alc. te krijgen ben ik lid geworden van dit forum om te kijken of ik het niet zelf zal gaan destilleren. Want nu laat ik het altijd uit Italië overkomen. Spotgoedkoop, maar zelf maken misschien wel veel leuker. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het troebel worden van een limoncello is eigenlijk een goed teken, soms wordt dit ook wel het Ouzo effect genoemd, wanneer je gaat verdunnen worden de opgeloste oliën niet meer oplosbaar en wordt deze troebel. Wanneer dit gebeurd is afhankelijk van de hoeveelheid oliën in de drank en het percentage waarnaar deze teruggebracht wordt.

 

Ikzelf zou aanbevelen om met een start percentage van 80 a 96% procent te werken, te laag startgehalte aan alcohol zorgt voor minder opname van de oliën waardoor deze niet troebel wordt, dus als gevolg van te weinig opgeloste oliën. 

 

Als je genoeg schillen gebruikt (zonder het witte deel want dat maakt het bitter), hoef je bij verdunning zeker geen nieuwe schillen toe te voegen. Geef het ook de tijd om te trekken in de alcohol, 4 weken is een goede richtlijn, er zijn recepten op het internet die uitgaan van 24 uur maar dat is net als de hobby grillmeesters die menen dat een marinade z'n werk doet in de eerste 15 minuten 😉 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@alchemist zelfde verhaal maar dan met andere woorden, Limoncello is 1 van de weinige drankjes die je het beste met een hoog alcohol percentage maak. Dit omdat een hoger percentage beter de oliën uit de schil trekt. Het wit worden van de drank gebeurt bij een bepaalde verhouding van water en olie op het totale volume. Als je het alcohol percentage omlaag breng met water krijg je dus verhoudingsgewijs minder olie. De smaak wordt dan minder scherp maar smaakt ook minder naar citroen. Het berekenen is lastig omdat er veel factoren zijn zoals soort en kwaliteit van de citroenen maar ook tijd en omstandigheden je kan dan ook beter proeven wat jij lekker vindt. Er zijn dan ook heel veel verschillende recepten en dat is niet alleen omdat het een makkelijke manier is om een roer drankje te maken. Er zijn zelfs restaurants die na het eten een drankje weg geven wat gemaakt is van wodka en limonadesiroop(daar zal de naam Limoncello wel vandaan komen 😉 ) en dat is dan heel lekker maar dat is dan waarschijnlijk omdat het gratis is.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?