Meldingen
Alles wissen

bier brouwen

Pagina 1 / 3

evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo snaps vodka enz. is geen probleem om te stoken

maar nu iets ander hoe moet ik stap voor stap gaan om bier te brouwen ik snap het niet en graag in een normale taal dat iedereen begrijpt mss koop ik dan wel zo'n ketel maar de uitleg moet klaar en duidelijk zijn en niet alleen het maken van dat biet maar ook waar het in moet en hoe en hoelang ik het houden kan dus liefst alles erom ! die naar de bbq komen kunnen dat daar ook vertellen en liefst alles wat ik dan ook nodig heb ! amai das nen dikken boterham ! die gene die antwoorden alvast dank u gr erik

Beantwoorden
33 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, ik raad je aan het boek "Verander water in bier" te lezen.

https://www.stookwinkel.nl/product/verander-water-in-bier-adrie-otte/

 

Stoken is leuk maar bier brouwen is een kunst 🙂

 

Het boek bevat alle basisinformatie die je nodig hebt. Er zullen nog zeker wat vragen komen en daar hebben we hier op het forum ook voldoende kennis om die te beantwoorden.

Een ding is echt noodzakelijk met brouwen, regel 1 is hygiene.

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hygiene is het enige waar je geen fouten in moet maken, als je dat goed hebt krijg je altijd wel een lekker bier. Laat je niet afschrikken het is niet moeilijk om hygiënisch te werken. Inprincipe kun je prima met een lage investering beginnen om te kijken of je het leuk vind. Ik weet niet wat jouw plan is precies ? En wat voor  bier vind je lekker? 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ok vrienden maar leg alles ee,s stap voor stap uit hoe en wat 

munck erik heeft mij gisteren de microbe geven en heb  al apparaten hier in duitsland gevonden maar ik mis nog altijd iets ! graag had ik een stappen plan gehad hoe ik me met bierbrouwen moet doen maar dan van de eerste stap tot de laatste en niet uit een boek maar van iemand hier op het forum die mij alles eens in het kort alles uitlegt simpel en goed en dan koop ik mij in het najaar zo'n ketel om het te proberen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9988
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor starten met bier brouwen zou ik zelfde adviseren al voor distilleren . probeer bij iemand mee te mogen kijken in keuken .
Er zijn diverse clubs voor hobbybrouwers .
Naast inlezen maakt meekijken het sneller duidelijk .
https://www.hobbybrouwen.nl/clubs.html

Sorry , ik had jou graag uitgenodigd maar bierbrouwen ben ik mee gestopt .
bier Wordt te weinig gedronken hier . T gaat zeg maar over datum .
( maar je bent altijd welkom voor een borrel)

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

robbert

ja maar jij weet ook waar ik woon aan de moezel in duitsland en dan gaan kijken bij iemand in belgie of nederland das wat ver maar mss dat er iemand op de BBQ mij iets kan bij brengen en dat zou leuk zijn

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9988
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja i.d.d. is allemaal wat ver . Dan is de BBQ een uitkomst ..
Je kunt ook kijken op https://www.brau-blog.de/
In duitsland zijn ook diverse verenigingen .

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zal morgen even een stappenplan schrijven waarvoor je weinig spullen nodig hebt. Mijn eerste bier is met aleen keuken spullen gebrouwen en was best prima

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

brenner 

dank u

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wacht even het stappenplan van Brenner af en zonodig vul ik daarop aan. Uiteindelijk komen we een heel eind 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In dit stappenplan ga ik ervan uit dat je weinig materiaal  hebt en dat het vooral een leer proces word. Ik neem bier brouwen vrij serieus en weet dat sommige dingen niet perfect zijn maar ik probeer het toegankelijk te houden. Als er iemand is die een goed alternatief heeft deel het ! 

Bier brouwen bestaat grofweg uit de volgende stappen, ik ga een beetje uit van 20 liter maar je kan ook alles halveren. : 

-mout schroten: 
mout zijn een soort graan korrels waar zetmeel inzit. Dit zetmeel wil je omzetten naar suikers en dit doe je door het in aanraking met water op een bepaalde temperatuur te brengen. Wanneer het mout gemalen is gaat dit een stuk beter. Malen gaat het beste met een schrootmolen, alternatieven zijn geschrote mout kopen, staafmixer (iemand een beter idee). 
-maischen 
Het gemalen mout moet nu gemengd worden met water. Het makkelijkste is om een 1 staps maisch uit te voeren. Breng 15 tot 17 liter water op 69 graden celsius en mengen met 5KG gemalen mout. Een 20 tot 30 liter pan is hier ideaal voor. Als je een deken op de pan doet blijft het voldoende warm en kan je het vuur uitzetten. Een voordeel hiervan is dat je niet bang hoeft te zijn voor aanbranden.Om de 15 minuten even roeren. Laat dit 90 minuten staan.  
-filteren
De zetmelen zijn nu omgezet naar suikers en opgelost in het water. We kunnen nu het gemalen gerst gaan schijden van het water. Je zou een hevel filter kunnen maken dit vind je eenvoudig via google (ben even niet op de hoogte wat het beleid is hier van links delen). Zelf heb ik het de eerste keer door een kussen sloop gegooid. Het makkelijkst is als je een tweede grootte pan hebt maar je kan het ook in meerdere kleinen pannen gieten. Ik goot het eerste door een vergiet en toen door een kussensloop. Het is niet erg als er nog wat stukjes inzitten die zakken wel uit. Over het mout daarna 6liter warm (80celsius)  om de laatste suikers eruit te spoelen todat je 21liter hebt.  
-koken en hoppen.
Het verkregen extract gaan we aan de kook brengen. Waneer het begint te koken kan het erg schuimen dus een beetje opletten en de deksel er af halen laat het schuim inzakken. Als het kookt het vuur zo zetten dat het rustig kookt. Dan kun je de hop volgens een hop schema toevoegen  
-koelen 
Als het hopschema is afgewerkt moet het bier worden terug gekoeld voordat de gist erin kan. Het bier is nu ontsmet door het koken. Vanaf nu moet je hygiënisch werken. Normaal gebruik je hiervoor een koelspiraal. Bij gebrek hieraan kan je kan de pan in een grotere pan zetten met ijsblokjes erin of koud water. Koel terug tot onder de 20graden! (18) 
-vergisten
Vergistings emmers zijn nu niet duur en deze hebt je waarschijnlijk al. Haal er anders 1. Voeg een zakje korrelgist toe sluit het deksel en plaats het waterslot. 

-bottelen 
Drink 3 kratten Grolsch leeg en spoel de flessen om (beugel flessen). 

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aanvullingen komen morgen heb nu even geen tijd meer ! Vooral met betrekking op schoonmaken. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

https://hobbybrauer.de/forum/index.php?sid=e3950198c88fbb9d37eb01af75e0aa80

Dit komt uit mijn favorieten lijst op de computer. Het Duits hobbybrau forum. Zeker weten dat je iemand in de buurt vindt, om mee te kijken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als aanvulling wil ik hieraan toevoegen dat je bij het schroten er goed op moet letten dat je het meellichaam van het mout breekt maar dat het kafje heel blijft. De kafjes dienen als filterbed wanneer je gaat spoelen (ook wel spargen genoemd).

 

Brenner gaat uit van een eenstaps magisch, dit kan prima maar afhankelijk van het te brouwen bier kunnen dit meerdere stappen worden.

 

Bij het koken altijd zonder deksel, je wilt namelijk dat er een aantal stoffen uit je wort verdampen. Het schuim in je wort roeren en wanneer het te heftig wordt even wat water sprayen dan zakt het ook in.

 

Ik dacht dat je interesse had om eventueel een brouwautomaat aan te schaffen. Een brouwautomaat maakt geen beter bier maar het vereenvoudigd wel het brouwproces. Vooral het filteren/spoelen/spargen, het op de juiste temperatuur houden van je maisch en het koelen zie ik als grote voordelen.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

allemaal bedankt voor de antwoorden en ja erik als ik eraan begin wil ik wel zo'n brouw automaat kopen dit zal dan weer voor het najaar zijn moet nu nog  een 500 liter fruit verwerken maar mijn bomen zijn kort gesnoeid dus in de herfst met bier brouwen mss beginnen en daarom mijn vraag op het forum hier

gr erik

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?