Meldingen
Alles wissen

bier brouwen

Pagina 2 / 3

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Brouwen is dan een mooie verandering van spijs die spreekwoordelijk doet eten 😉

Als er nog vragen zijn of komen dan horen we het wel. 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja als er iemand zo'n brouwautomaat moest hebben hier in duitsland heb ik die van klarstein op het internet gevonden

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Munckerik . Vul voor het compleet maken even in jou woorden het PH verhaal aan en het testen met jodium op zetmeel aan .
?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goeie tip Robbert.

 

Voor het vergisten is de optimale pH van je wort om en nabij de 5,4 wenselijk. Je kunt dit sturen door gebruik te maken van diverse brouwzouten. (vergeet ook je spoelwater niet!).

pH kun je controleren met een pH meter of met controle stripjes/papiertjes. Een aantal mouterijen geeft voor een aantal mouten de pH waardes op. De pH en de samenstelling van je water kun je opvragen bij je waterleidingbedrijf.

 

Om te controleren of al je zetmeel is omgezet in suikers kun je een jodiumtest gebruiken. Neem een beetje mout uit je maish en druppel daar wat jodiumtinctuur op. Verkleurt het donkerblauw of zwart dan is er nog zetmeel aanwezig en dus niet alles omgezet. Verkleurt het niet dan is alles omgezet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

?munckerik ?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja sorry 

ik blijf vragen

met zo'n klarstein automaat hoelang duurt het tot je het bier kan drinken of is dit moeilijk te zeggen ? pils wil ik niet zo graag maar een duitse alt of iets donker en wat straf zoals een trappist in die aard ? ik drink hier meestal bittburger of kellerbier lekker !

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vraag maar hoor Erik.

 

De brouwautomaat, of het nu een Klarenstein, Grainfather, Brew Monk of wat dan ook is, maakt niet uit voor de tijd. Je maischstappen in het recept bepalen de lengte van het brouwen net als de tijd voor het koken. Reken voor een brouwdag toch wel wat uurtjes.

Vergisten: reken op een week of twee a drie. Daarna kun je het gaan bottelen. Reken vervolgens op 2 weken eer dat de bottelsuiker is omgezet in koolzuur. En dan is het afhankelijk van het biertype hoe lang de rijping gaat duren maar een maand of twee maanden is toch wel voor de meeste bieren aan te raden. Een Saison is snel op dronk, een tripel, quadrupel of winterbier duurt een drie maanden.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt erik voor het snelle antwoord en ja hier staat suikermach ook weken te gisten  ! vaten heb ik ,genoeg maar alleen en idee vormen hoe het moet vind ik tof zodat ik later weet en nog een vraag ok zal wel niet naar de zin van de echte brouwers zijn maar het is maar een vraag ! kan men ook kant en klare pakketen kopen bv je wil een trappist brouwen en hop in de automaat en klaarmaken in zo'n brau automat of gaat dat niet ? brenner legt alles mooi uit ook mijn dank ervoor maar ik heb hier smartstill staan ook een T500 met reflux en copperdome enz. maar wil niet dezelfde fout begaan eerst klein beginnen en later groot eindigen en een hoop geld voor niets hebben gespendeerd want 1 maal de smaak te pakken wil je altijd beter

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja hoor er zijn ook kant en klare pakketten te koop. Zelfs ik verkoop ze 🙂

In zo'n pakket zit een hoeveelheid (afhankelijk van het aantal liters dat je wilt gaan brouwen) mout al dan niet geschroot, hop, eventueel kruiden/specerijen, eventueel suiker, de juiste gist en een handleiding.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
Topic starter
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja erik dacht ik ook zo is het makkelijker werken was toch mijn eerste gedacht en dan zo'n brouwautomaat erbij lekker en leuk uw bier brouwen mss niet de beste manier maar als ik uw foto zag op fb dacht ik ja mss wat voor de herfst maar het mag niet te moeilijk zijn ik ben dan 64 en laat die moeilijke dingen maar aan iemand anders over als ik ermee begin wil ik heb in het begin simpel houden en dan zo'n kant en klaar pakket  en zo'n automaat ja prima

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zit een goede handleiding bij en de kwaliteit is prima. Het voordeel is dat je alles precies op maat hebt en niet met restjes of overschotten blijft zitten.

Overigens schelen wij niet zo heel veel in jaren hoor 😉

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben gestart met een grainfather en ben er heel tevreden over. Er zijn ook goedkopere systemen die ook heel goed zijn.

een goed boek om mee te starten is ‘bier brouwen voor starters’ van Luc Pauwels.

heel compleet, eenvoudig uitgelegd en veel extra nuttige info betreffende mouten teneinde ook zelf recepten te maken.

 

en zoals iedereen aangeeft: hygiëne, hygiëne en nogmaals hygiëne!

succes

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( ik heb net deze week een paar grainfathers naar oudijzer gebracht . te veel mankementen en kosten om deze ( wel prachtige) apparaten te blijven gebruiken .
Paar nog goede onderdelen verwijderd wie weet kan een ander daar nog wat mee .

Voor mij gewoon ouderwets en i.d.d . hygiëne boven in vaandel .
Maar dat geld voor alles denk ik .

Beantwoorden
Berichten: 27
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kan ik met de kerst een pintje komen drinken Erik. Of een schnapsske ? breng ik mijn koekskes whisky mee (als die al nier op is )

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het schroten kan prima met een deegroller op hele kleine schaal maar hier ben je wel snel klaar mee. 

Is er een reden dat je specifiek korrelgist benoemd? Voor bier ben ik zelf enorm fan van vloeibare gist

bij bottelen zou ik nog een kleine hoeveelheid suiker toevoegen voor nagisting op fles. 

Laatste tip is gebruik brouwhulp of een ander brouwprogramma

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?