Jaja daar ben ik weer de beginneling ???
Vandaag aan deze begonnen http://www.stookforum.nl/thread/frambozen-schnapps-van-diepvries-frambozen/
na een gisstarter zoals beschreven was deze toegevoegd bij de rest maar na een uur nog steeds het idee dat er niks gebeurd ook geen bubbels bij waterslot......ik heb de champagne gist gebruikt. Ben ik gewoon te ongeduldig?
Het komt zeker goed hoor. Heb je nog iets van suiker toegevoegd? Frambozen hebben van zichzelf niet heel veel suiker.
Het kan best zijn dat je deksel niet 100% goed sluit, dan zie je geen bubbels maar is het toch aan het vergisten. Het komt altijd goed 😉
Zeker suiker toegevoegd zoals beschreven in jou topic. Oegschle meter gaf 70 aan bij 22 graden dat is toch niet verkeerd? Of...? Moet eerlijk zeggen dat ik dat nog wel lastig vindtt,ook omdat er meerdere tabellen zijn.
Dan komt het wel goed hoor. Champagnegist vergist heel relaxt, geen wilde gisting zoals je bij turbo's wel ziet. De vergisting duurt ook best een tijdje. Je geduld zal zeker beloond worden 😉
Wanneer je de temperatuur laag kunt houden gist hij erg lang door. Bij mij zelfs 5 weken. Hij begon pas ruim na 24 uur op gang te komen.
Ok nou geduld dus ? ja dat is niet mijn sterkste kant haha bedankt voor jullie reactie zal zeker tot het resultaat delen. Ik dacht dat ik na een week kon gaan stoken ??
pruimen gisten nog goed maar daar moet ik nog 1 week gisten en 2 weken laten rusten op wachten vandaar dat ik hieraan ben begonnen ?
Als je een vrouw hebt of een vriendin,moet je ook geduld hebben,zelfs meer.???
Het staat mooi rustig te gisten ... blij mee dat het zo gaat. Nogmaals dank voor jullie reacties.
@ Chris ???
ook de frambozen ongeveer 6 ltr gestookt, linker 2 flessen het resultaat ook hier 50 en 40 %. Na de voorloop weggedaan was het eerste percentage ruim 60% niet gek voor een gek. Ik denk dat dit wel heel lekker gaat worden ruikt en smaakt nu al goed.
Dat heb je dus goed gedaan,met geduld kom je ver,maar ik denk dat alle stokers het wel gehad hebben bij de eerste poging,geen geduld,maar dat komt van zelf zo maak je ook de beste drank.proost op je eigengemaakte borrel??gr.Chris.
Dank je Chris 😉
vandaag eens geproef maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik niet zo enthousiast ben over de smaak. Ik heb het nog niet verdunt omdat we in Oostenrijk ook regelmatig schnapps drinken. Hij is sterk en vrijwel geen smaak, bij de frambozen iets van smaak maar bij pruimen schnapps smaakt het naar zweetsokken in alcohol ??
ik moet wel zeggen dat ik alles na zeer ruime voorloop tot laatste iets boven 20% bij elkaar gedaan heb. Had ik toch meer cuts moeten weggooiende veroorzaakt het eerste en laatste glas zeg maar de sterke smaak?
Laten rusten, smaak kan nog veranderen.
Het uiteindelijke karakter komt met de tijd.
Had ik toch meer cuts moeten weggooien
Dit is bij vruchtenstook zeer aan te bevelen. Zowel voorloop als naloop (tussen de 20-10% stook afbreken) helpt mee om de smaak te verbeteren. ChrisV gebruikt houtsnippers en het buitenklimaat om te verouderen. Wat William zegt klopt, na een maand of langer is het zachter van dronk en komt vaak de vruchten essentie sterk terug.
Ok mannen bedankt voor jullie reactie, ik laat het lekker een tijd staan en zie over een maand wel of het wat wordt ?
heb ondertussen odins recept in de ton staan voor vergisten. ?
Jaaaa Ronnor, goed bezig!!