Meldingen
Alles wissen

Fruitpers (tips)

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je ongeveer 500 gr mout met werkend enzym neemt op 10 kg fruit zal je bij hard fruit voldoende hebben . zacht fruit kun je met minder toe .

Ga je voor smaak zou je misschien beter een mooie alambiek kunnen overwegen.

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Word er aroma aangetast door het koken ? Had vorig jaar een test gedaan door de helft te koken en de andere helft niet maar door omstandigheden durfde ik niet te zeggen waar het smaak verschil door kwam. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je moet niet door koken .
Net even de kook erover dan hou je een goed aroma over .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1700 l is nogal wat . Ik snap dat het even duurde .
Persoonlijk gooi ik alles wat na gisten langer dan een week 3-4 staat tussen de struiken ..
Des te verser des te beter .
Ik zal niet zeggen dat iets wat langer staat slecht is maar er zijn ondank dat het ogenschijnlijk stil staat diverse processen die doorgaan .
Hiermee zal toch afbreuk zijn aan kwaliteit en finesse .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Robbert, ik sprak hier een Duitser die zijn appels ook kookte, daarna gooide hij het kooknat weg en vulde die appels aan met leiding water en suiker en vergiste het dan. "Mijn mening": dit is toch dom? Dat kooknat heeft toch ook aroma en suikers?  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kookt met weinig water en na koken gebruik je ook het kooknat . daarin zijn immers ook al de smaakstoffen en vrijgekomen suikers vrij gekomen
deze heb je nodig .
Suikers voeg je ALLEEN toe wanneer stookwijn erg weinig eigen suikers bevat .
Je kunt dit altijd eerst even checken.
Des te minder toegevoegde suikers des te beter aroma .
Gretig zijn naar meer alcohol en opbrengst gaat ten kosten van smaak en kwaliteit .
Wanneer je wil weten is kwestie van meten .
Mooiste is een Sg van rond 1060 maar is niet noodzakelijk .

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja een 20 liter alambiek op een 2 kilowatt elektra plaat lijkt me wel wat. Ik heb echter al een T500 met een een dragon still configuratie wat ik opzich ook wel leuk vind.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

robbert

 de kwaliteit was goed maar ik stop wel op 30% alcohol liever wat minder maar beter

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

thnx voor je reactie. Mijn gedachte was dus goed. Blij dat ik mijn kooknat gewoon in de emmer heb gegooid en geen suiker heb toegevoegd. Bubbelt aardig. Na de vakantie met de kolom afstoken. App je nog of je nog ideeën hebt tzt. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Everds3 ik ben eens een vat vergeten te stoken.ik dacht dat het niet meer goed was en was er over aan het denken om weg te gooien.heb het uiteindelijk wel gestookt,het resultaat was een heel goeie drank.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hij is binnen !

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi ding, ook om te zien.Veel plezier ermee!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja veel plezier ermee!

Doet me bijna aan een worstenmaker denken zo.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Veel plezier er mee.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?