Hoi allen,
allereerst mijn beste wensen voor 2021.
Voor mijn volgende stook zou ik graag eens een poging wagen om havermout wiskey te maken.
Heeft iemand hier ervaring mee? ik las namelijk dat het niet zo makkelijk was de mash te maken?
Wat is juist het process om deze tot een goed einde te brengen? En wat is een goed tried and true recept?
met vriendelijke groeten,
Thurstan
Haver zit stampensvol met gomstoffen. Beta-glucaan. Als dat niet eerst wordt afgebroken dan wordt het een onmogelijk vies klusje. Dus, eerst haver (ik neem aan havermout, dat ontbijtgoedje) Weken in water. De helft van het diastatisch mout erbij en dan verwarmen naar 40 graden. 20 minuten deze temperatuur aanhouden. pH meten en aanzuren naar ph 5.2
doorverwarmen naar 50 graden. (Eiwitrust, maar ook de beta amylase die de amylose opvreet) Ook 20 minuten aanhouden . De andere helft van het diastatisch mout erbij. Verwarmen.
Eindstap naar 67 graden, Gewoon warm wegzetten. Beslag kan je koken om smaken zuiverder te houden. Ik vertrouw op de aanwezige melkzuurbacteriën om later mee te doen in de vergisting. Niet hevelen /filteren.
tip; begin eens klein met 4 liter en een kilootje graan /mout.
succes en groeten Catnip
@thurstan Bedoel je haver zonder kaf? Ik ken alleen gepunte, gemoute, geschoonde, gestoomde , gewalste haver en havermout. Haver met kaf neemt best wat volume in, er zit niet heel veel zetmeel in. Maw. Je hebt een grote pan nodig en een smeerboel gaat het sowieso worden. Weet niet hoever je ervaring rijkt, of welke recepten je leest, maar ik neig naar het herhalen van mijn vorige tip. Begin eens met een kleine proefmaisch om te zien waar de uitdaging ligt bij schaalvergroting. Desalniettemin wens ik je succes, ik ben benieuwd,
groeten Catnip
Nog een vraagje ivm het stoken zelf, ik lees online dat er veel mensen zijn die hun wash maken in hun boiler zelf en dat rechtstreeks erna verstoken.
Is dit niet slecht stoken met de dode gist en al de granen etc er in? of kan dit geen kwaad?