Maïs olie is prima?
Roeren tijdens opwarmen wordt moeilijk met de AirStill helaas. Zal nog een Phil Colins drumsolo op het vat geven om de CO2 eruit te jagen voor het stoken.
Om mijn ongeduld wat te bedwingen heb ik net een 10 liter emmertje meegepikt, gaan ik ook een suikerwatertje starten morgenavond.
plantaardige oliën een paar drupjes of conditioner maar GEEN olijfolie of arachideolie deze twee geven bijsmaak .
Je hebt helemaal gelijk, macht der gewoonte denk ik dat ik olijfolie intoets. Foutje 🙂
Wat je ook kunt doen als je afgeheveld hebt, is een paar keer in een ander vat gieten, dat gaat de CO2 er ook uit.
Ik zal komend weekend het stoken gaan doen, komende avonden worden al quasi opgevuld. Als het goed is heb ik tegen die tijd ook een nieuw vat erbij om naar over te hevelen.
Klein beetje offtopic nu vanwege een klein probleempje waar ik morgenavond tegenaan ga lopen, heb net een 10 liter emmer gekregen die ik voorzien heb van een waterslot, deze wil ik gaan gebruiken voor suikervergisting. Echter ben ik door m'n voorraad sanitzer heen ( https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-sanitizer-100-gram/ ) heen en zie 3 opties;
- Spul voor de grainfather gebruiken ( https://www.stookwinkel.nl/product/high-performance-cleaner-voor-uw-grainfather/ )
- Heet water en soda
- Nieuw spul bestellen en wachten
Staan tevens in volgorde van liever naar minder.
Grainfather high performance is niet om te desinfecteren, het breekt eiwitten af.
Ik zou gewoon heet water met eventueel wat soda gebruiken en goed naspoelen. Maar soda is niet eens echt nodig. Ik weet niet of je emmer tegen kokend water kan maar anders zo heet mogelijk.
Kokend water moet kunnen, is een Polypropyleen emmer dus dan gaan we dat doen. Merci voor de tip!
Ik weet niet zeker of ik goed heb gelezen maar je heb alleen een airstill ?
Als je een groter wil gebruiken mag je ook bij mij een ketel gebruiken om jou Whiskey af te stoken Alchemist .
Robbert, je hebt helemaal gelijk, ik heb een Airstill gekocht omdat de eerste gedachte was om klein te beginnen, alleen kwam er toen een 26 liter waterkluis langs en zijn we wat groter begonnen.
Dat is een heel mooi aanbod en daar zou ik ook graag gebruik van maken, net even de agenda bekeken en de komende aantal weekendes kan ik de afspraken van overslaan. Gelukkig een beetje komkommertijd nu. Verlofdagen heb ik ook nog over indien het makkelijker door de week is.
Ik weet niet wat voor jou uitkomt qua datums.
hoever ben je in de vergisting ?
Hoelang staat deze nu ?
mooiste is zo spoedig mogelijk na vergisten het te verwerken .
De vergisting is, op een tweetal uur na, een week bezig.
Start SG van 1060
Geen Jodiumproef gedaan
Alcoholgehalte gisteren volgens Vinometer 6,2%
Activiteit is een luchtbel per enkele minuten
Ik vermoed dat het ver op het einde is nu. Met de temperaturen hier die voorspeld worden (39°C) denk ik dat het sowieso niet veel meer gaat doen.
1 week is wel erg snel lijkt mij .
Gemiddelde is toch zo 3 weken gisten .
maar goed het zou kunnen dus dat met een week je de stookwijn afhevelen zal .
dus of 3-4 aug of een weekend er op moet het verwerkt .
Ja het is een aantal jaartjes geleden sinds m'n laatste vergisting, het enige wat ik apart vond aan deze vergisting is de frequentie van vergisting de tweede dag, dat ging als een raket. Ik had nog een filmpje aan oma laten zien dit weekend aangezien opa vroeger veel wijn deed brouwen en zij had zoiets ook nog niet gezien. Er is nog activiteit nu dus het loopt nog maar traag.
Dat weekend staat nog open bij me, zegt u het maar.
Vergistingen..... ik heb dinsdag een tripel gebrouwen die is met SG1.080 de fermenter ingegaan en binnen 36 uur stond hij al op SG1.010. Vergisting leek nagenoeg gestopt maar toch is hij nog doorgegaan naar SG 1.004 en is nog aan de gang.
Iedere vergisting is weer anders.
Erik, dat recept leek op die je voor mij had samengesteld toch? Bij mij giste hij helemaal droog naar 990. Fantastisch zwaar bier zolang je hem uit de fles drinkt want het schuim is heel snel weg. Maar smaak is erg lekker. Wat alcoholgehalte betreft meer een Quadrupel
Klopt Jan, ik heb het recept een beetje aangepast omdat ik van jou al hoorde dat hij zo ver is doorgegist. Ook denk/hoop ik dat het schuim stabieler wordt door deze aanpassing. Dat doorgisten doet hij dus nog steeds dus weer even wat bijsturen 😉
Ik heb het recept in Brewfather gezet en de verwachting was dat ik zou starten op SG1.080 en eindigen op FG1.012. Soms zie ik op de Tilt al uitschieters naar SG1.001 dus ik verwacht ook wel dat hij nog sterker wordt. Ik ga het recept nog wat aanpassen want ik vind 8,5% wel mooi. Boven de 9% vind ik voor een tripel te zwaar worden. Deze had nu een beoogd percentage van 8,9%