Je mag hier gratis komen ruiken. Ik kan de geur ook erg waarderen.
Wat ook lekker is, is de geur van diverse hopsoorten.
Worden lange ritjes om te ruiken dan :p, hop heb ik relatief weinig nog mee gedaan nog. Bier brouwen komt langzaam weer naar voren vanwege vrienden van me, maar ben met bier nooit verder gegaan dan met blik brouwen, wijn vond ik wat makkelijker.
De gedachte om tig kratten Grolsch Beugel te moeten drinken staat me met dit weer nog niet aan 😉
Het voordeel van een Grainfather is dat mout-brouwen heel makkelijk wordt. Je kunt heerlijk experimenteren. Lekkere frisse bieren voor de zomer en wat stevigere voor de winter. Ik wil nog een pakket voor Scotch Ale gaan maken (ben er nog niet helemaal aan uit).
Ik heb even gekeken wat je nu doet aanbieden, is een IPA geen mogelijkheid?
De reden dat ik dat zeg is dat die stijl wat populairder is onder de Nederlanders en je nu al twee stevige in het assortiment hebt. Begrijp me niet verkeerd ik hou wel van die donkere rakkers maar ik merk dat veel mensen het nog niet waarderen.
En inderdaad de Graanvader is om twee redenen gekozen, vanuit de bank bedienen met een drankje in m'n hand en de mogelijkheid om ermee te stoken. Ik heb alleen nog niks gekeken qua hopgiften etc. Dat terwijl er tig boeken hier staan over bier brouwen.
Ik ga morgen nog een ander dingetje op m'n verlanglijstje bestellen, boek van Robin Brilleman "De chemie van Schotse Maltwhisky". Eerst nog verder met het vangen van zonnestralen in water voordat we bier erbij gaan doen 😉
Er staat nu een tripel op het programma, die zal er als eerste komen. IPA..... ja heel leuk maar die wordt erg duur vrees ik. Biologische hopsoorten zijn al niet de goedkoopste (hop is erg gevoelig voor ongedierte en ziektes). De IPA's vragen vaak om Amerikaanse en Nieuw Zeelandse hopsoorten en die zijn extra prijzig vanwege het transport. Door de hete zomer van afgelopen jaar zijn er veel Duitse hopplanten verbrand en dat heeft de prijs ook weer opgedreven. De Nederlandse bio hoptelers denken dat ze goud hebben want die prijzen liggen zo hoog.
Er zijn veel Grainfather bezitters die vanuit het stoken zijn gaan brouwen 😉
Ja dat van de hop was ik even vergeten, ik merkte in Schotland ook dat daar spaarzaam met de hop wordt omgegaan, met name in de speciaalbieren daar.
Haha, je zou bijna menen dat je het spul voor bierbrouwen verkoopt. Het staat t.z.t op het programma sowieso. Wat me een beetje tegenstond bij het bier brouwen was het bottelen stuk, had soms een Russische roulette met melkzuur erin. Zou eens moeten uitzoeken hoe ik dat kan vergemakkelijken, denk dat m'n vrienden en collega's dat ook wel ook kunnen waarderen. Voorlopig even het bij het stoken houden en eerst wat bijleren voordat ik m'n eigen drankenhandel ga openen 😉
Bottelen is ook niet mijn favoriete onderdeel hoor hahaha. Maar ik nooit een besmetting, gusher of exploderende fles gehad. Je kunt overweg om e.e.a. in een fust te doen. Volgens mij weet Lummel daar alles van.
Tegenwoordig zijn er ook steeds meen brouwers die het i blikjes doen. De apparatuur is nog een beetje duur maar wordt steeds goedkoper.
Maar als ik jou was zou ik ook eerst met de whisky bezig zijn, is al een mooi en boeiend project.
Blikjes gaan inderdaad de toekomst worden voor speciaalbieren, de houdbaarheid en bescherming tegen UV etc. is geweldig. Had in Glasglow een discussie met de eigenaar van een speciaal bier "café" daarover, ben zelf nog net oud genoeg om een aversie te hebben tegen blikjes. Kan me herinneren als 16 jarige om het bier uit blik met de fles te vergelijken en een metaalachtige smaak te proeven.
Ik wacht de prijsdaling dan nog even af 😉
De Whisky blijft vooralsnog het hoofddoel ja, moet wel bekennen dat er een 10 liter vaatje staat te bubbelen met suikerwater, was een soort experimentje met de huidige temperaturen maar de bakkersgist laat zich nog niet kennen.
Hahaha een beetje alcohol van een suikerwash is ook altijd prettig om te hebben 😉
Versie 1.1 is binnen, dank Erik.
Denk dat ik morgen het maischen ga doen. Nog een klein vraagje kwam naar boven, jodiumtest na 62 of 73°C?
Heel veel maischplezier 🙂
Het is in ieder geval beter weer om boven de ketel te staan.
Jodiumtest aan het einde van de maisch dus bij 73ºC. Ik schep een klein beetje mout uit de moutpijp en laat er dan een druppel jodiumtinctuur op vallen. Verkleurt deze zwart/paars/blauw dan is er nog zetmeel aanwezig. Blijft het geel/rood dan is alles omgezet.
Bedankt Erik. Als het nog verkleurt langer op 73°C houden of is het puur indicatief? Dat ik rekening hou met een hoger eind SG?
Wat langer doorgaan zou ik doen.
Je SG na het spoelen is belangrijk. Ik weet niet of je de mash nog gaat koken anders kun je hier nog wat spelen met de verdamping tijdens de kook.
Jodium test aan eind van de 72 gr
We zijn bezig, dank heren voor de antwoorden. Mout ruikt weer geweldig, ik voel me als een kleine Islay enclave hier.
Samenvoegen van het mout en kraanwater (pH 7,5 a 7,7) leverde me een pH van 6,1 op. Niet slecht, beter dan ik verwacht had. Met calciumsulfaat omlaag gekregen naar 5,6 a 5,7 en de eiwitrust loopt. Gevoelsmatig is de introductie van de eiwitrust fijn omdat de pH correctie voor de twee enzymstappen gebeurd. En die 30 minuten meer dan genoeg tijd zijn om het uit te voeren.
Graanvader en ik hebben wat meningsverschil over wanneer hij moet stoppen met verwarmen.