Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 19 / 71

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inmiddels dus lekker bezig ! goed dat je Bezig bent met PH correcties . Je zal zien dat het omzetten van zetmeel en ook vergisting beter zal verlopen .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Weer lekker bezig zo te lezen. Geniet van de lekkere geuren 😉

Succes.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het zit onderhand in het vergistingsvat en begint met bubbelen. Jodiumtest was overduidelijk, geen zetmeel meer aanwezig, SG van 1.058, iets lager dan de vorige keer maar ook iets andere samenstelling.

Vanwege angst dat ik teveel suiker achterliet in de mout heb ik deze erna eens gespoeld onder de douche. Uitwas was 1.040 dus moet iets aan de techniek van spoelen doen. Wees gerust, dit spoelwater is niet toegevoegd aan het vat.

Natte mout ligt nu even in een emmer, moet nog even kijken hoe ik dit makkelijk afvoer. Ruikt wel lekker zo.

Leermomentje vandaag was het te vroeg aandrukken van de mout aan het einde, hierdoor liep het spoelwater traag weg. Had iets gezien bij David Heath (goede tip) maar fout toegepsst 😀

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Spoelen/spargen wordt soms onderschat. Er kan nog behoorlijk wat suiker in zitten. Dat is ook de reden dat ik altijd wat meer spoel en toch kook om weer water te laten verdampen.

Ik gooi de bostel grotendeels op de composthoop en soms bak ik er een bostelbroodje van. Met rookmout en whiskymout lijkt me dat niet zo lekker.

 

Ik weet niet op welke tip van David Heath je doelt maar aandrukken van mout..... een klein beetje de bovenste filterplaat aandrukken is prima maar zeker niet te stevig. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het spoelen krijgt meer aandacht de volgende keer, aandrukken van de filterplaat inderdaad.

Nu smaakte de wort trouwens wel zoeter dan de vorige keer, ook uit het waterslot ruikt het zoeter. Vermoed dat het komt dat ik de Graanvader wat meer in de gaten heb gehouden, vorige keer was er een flinke temperatuurovershoot, nu beperkt tot een tweetal graden. Het heeft het bedoelde schema eens gevolgd. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En langzaam gelijkmatig spoelen, niet overhaast te werk gaan. Het maischen is volgens mij wel een stuk beter gegaan dan vorige keer. Op naar een goede vergisting.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog even en dan kunnen we cursussen gaan geven ;). Je hebt gelijk de tweede keer ging veel makkelijker en we blijven bijleren. Ik heb het spoelen willen overhaasten ja, was bang dat het teveel ging afkoelen.

Heb ook op aanbeveling van Jan en jou, de veer en afsluiter eens losgehaald, na tweemaal gebruik met genoeg reinigen zat er toch al wat. Ga dat dus een vast onderdeel van de schoonmaak maken. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Pas op met het losmaken dat je de lasbevestiging niet kapot maakt, dit is m.i. een beetje een zwak punt. Er zijn (tegenwoordig) cam lock setjes te koop, dan belast je de lassen veel minder. Ander bijkomend voordeel is dat je sneller e.e.a. los en vast maakt. 

Zorg dat je teflon tape in huis hebt om de schroefverbindingen van bv het kraantje goed af te dichten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal erop letten, moet zeggen dat de huidige set relatief snel los is. Zal die voorlopig nog zo houden. Teflon is een goeie, zal t morgen even ophalen bij een bouwmarkt.

Vat bubbelt nu lekker dus komt nu het moeilijkste voor mij bij deze hobby, het wachten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Versie 1.2 komt eraan, nu niet omdat het bij mij aan het kriebelen was en ik nu toch 2 extra gistvaten heb, maar ik kreeg gisteren de vraag om eens mee te kunnen kijken bij het brouwen met zo'n ketel. Ergens nog overwogen om toch een uitstapje richting het bier te maken, maar na de resultaten van de vorige maischronde ben ik nu benieuwd naar twee dingen.

  • Zal het verhogen van de de zuurmout van 7 naar 9% stort genoeg de pH verlagen zodat ik geen verdere toevoeging meer hoef te doen? Dit om een beetje terug naar de originele doelstelling te gaan, Whisky maken met alleen Mout, Gist en Water.
  • In hoeverre beïnvloedt dit m'n eind SG? Het verschil tussen versie 1 en 1.1 gaf een kleine verlaging van SG, ik ben benieuwd of dit verder omlaag gaat. Dit natuurlijk omdat er dan ook minder alcohol na vergisting is.

Recept “IJdele Hoop” versie 1.2

  • Rookmout 5% stort, 250 gram
  • Peated Mout 10% stort, 500 gram
  • Whisky Mout 65% stort, 3250 gram 
  • Distillatie Mout 11% stort, 550 gram 
  •  Zuurmout 9% stort, 450 gram 

Totaalgewicht van 5 kilogram.

  • 20 liter Kraanwater, volgens het waterschap pH van 7,5
  • 1 Pakje Still Spirits Whisky Gist 
  • Calcium-Sulfaat om de pH bij te sturen (hoop het niet nodig te hebben) 

Maischschema

  • 18 liter voorverwarmen naar  55°C 
  • Mout erbij doen
  • pH corrigeren met Calcium-sulfaat tot een pH van 5,6 (indien nodig) 
  • 30 minuten totaal op 55°C
  • Verwarmen tot 62°C
  • 90 minuten op 62°C
  • Verwarmen tot 73°C
  •  30 minuten op 73°C 
  • Jodium test doen 
  • Doorverwarmen naar 80°C
  • Verwarming uit en koelen maar
  •  Mout spoelen met 2 liter water van ~80°C 
  • Filteren en overhevelen naar vergistingsvat

Ik offer bij deze wat op van destillatie mout omdat ook bij versie 1.1 de vergisting snel op gang kwam en op de tweede dag wederom een flink actief waterslot te zien was. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ben ook benieuwd naar je bevindingen.

 

Je kunt overwegen om met Whisky Mout, Whisky Mout Light en Peated Mout te variëren. Feitelijk zijn dit nagenoeg dezelfde mouten met uitzondering van het gehalte aan aanwezige fenolen. Ze zijn alle drie op dezelfde Schotse turf gedroogd/gerookt.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Erik, meer experimenteren staat ook op de planning. Echter wil ik de veranderingen nog relatief klein houden per versie, dit om een beetje nog te begrijpen wat de invloed op de smaak gaat worden.

Denk dat als ik meer verander ook de naam van het recept moet gaan aanpassen, tweede gaat misschien "Onbezonnen" heten. Eerst nog het stoken en verouderen, smaakproefje en dan evaluatie.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nou onbezonnen is het zeker niet 😉

Wat Ik bedoel aan te geven is dat wanneer je Whisky Mout en Peated Mout gebruikt, in bijvoorbeeld gelijke delen, je richting Whisky Mout Light gaat. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, ik heb nog geen druppel geproefd van de whisky zelf, alleen het rookwater na vergisting. Ik heb nu nog geen idee wat de uiteindelijke smaak gaat worden, terwijl dit weekend de derde keer maischen gaat beginnen. 

Ik wil nog heel even afblijven van de soorten mout (chocolade mout nagelaten). Nu nog wat glaasjes Caol Ila Moch gehad te hebben wordt het volgende recept sowieso milder qua rookgehalte. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je pakt het allemaal heel doordacht aan, dat kan ik wel waarderen. Met kleine veranderingen kun je vaak beter het effect van iedere moutsoort bepalen. In het bierbrouwen heb je SMASH (single malt and single hop) brouwsels, daar leer je ook veel van. Hetzelfde bier brouwen en dan enkel de hop veranderen bv. Daarom ben ik wel benieuwd naar en of je verschil merkt in je recente aanpassing.

Beantwoorden
Pagina 19 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?