Die brouwsels, dat waren er minder dan 10 toen ik overstapte. De reden was dat ik een whisky mash maakte en toen liep de temperatuur op tot 37ºC op zolder. Ik heb toen een ventilator met flessen bevroren water ervoor op het vat gericht. Maar omdat ik iedere dag weg was voor mijn werk was het 's avonds toch weer flink warm.
Ik moet wel eerlijk zeggen, ik kreeg een koelkast en een STC1000 kostte me iets van €7,-- en ik heb er ook de ruimte voor. Gaandeweg, als je het steeds leuker gaat vinden ga je waarschijnlijk ook dit soort dingen maken. Ik ben ooit begonnen om zelf een ketel te maken maar dat was geen succes hahaha. Toen ik stopte met een andere hobby en die spullen had verkocht kwam net de conical fermenter met glycol chiller op de markt. Toen was het pleit snel beslecht.
Geld is niet zo belangrijk.
Geld is een middel en geen doel 😉
@William, ik ben het met je eens, ik had ook een soepketel kunnen kopen als maischketel en ben ook echt bij met de Graanvader. Maar wil toch eerst de Whisky proeven voordat we verder gaan.
@Munckerik, ik heb zelfs een koelkastje staan ergens dat ik voor niks kan meenemen. Ruimte wordt iets moeilijker op het ogenblik. Maar ik word nog teveel geconfronteerd met wat ik niet weet, ergens geniet ik van de willekeur van dit alles. Ik vermoed dat er t.z.t. een koelkast komt met gloeilamp erin.
Nu nog even wachten totdat we het vloeibare zonlicht kunnen proeven.
Je moet gewoon ik je eigen tempo gaan. Het ontdekken van alle (kleine) veranderingen in het proces maken het juist zo leuk.
Als early adapter ben ik gek op nieuwe speeltjes en ontwikkelingen en meten van resultaten vind ik dan ook erg leuk.
Ja ja dat geld niet zo belangrijk is weet ik,als je het hebt,maar er zijn ook stokers of mensen die willen beginnen,en die horen €100.00 per fles dan krabben ze zich achter het oor.en zal het vrouwtje ook niet blij mee zijn en al zeker als manlief al vaker een hobby is begonnen wat in de garage staat te verstoffen.daar om laat ik dan zelf ook zien dat het niet duur hoeft te zijn,en iedereen deze hobby kan beoefenen,en het zo duur kan maken als hij zelf wil.
Helemaal gelijk in, als ik wat meer volume draai gaat die prijs per fles meteen omlaag. Ik heb in t begin ook sterk overwogen om budget Whisky te maken. Er zit met de gekozen aanpak een stevige begin prijs aan vast.
Echter geloof ik dat je Whisky kunt gaan maken voor véél minder. Alleen al met een kleinere schaal, wat minder richting de Single Malt etc. Maar dat is mijn keuze geweest.
Een Smartstill, Soeppan en emmer is het enige wat dan nodig is. Voor een beginner Chris, iemand met jouw ervaring kiest een andere route. Met wat ik heb kan ik nu vele kanten op, blijft nu al niet alleen bij Whisky.
En dat maakt stookforum ook uniek: op familiair niveau elkaar op ideeën brengen. Stokers gaan bierbrouwen. Brouwers gaan rum stoken en blijk je jezelf totaal te overtreffen, ook nog. Dat helpt dus gewoon mee in je dagelijkse dosis geluks endorfines.
Jouw zelf gemaakte vloeibare goud versterkt dat effect. 😉
Ik kijk er zelf ook erg naar uit, ben alleen bang dat het voor hem een gevalletje wordt dat één gek meer vragen kan stellen dat zeven wijzen kunnen beantwoorden. Haha.
Hij heeft gelukkig al genoeg geduld met me getoond dus dat zal wel goed komen, ben heel erg benieuwd naar de tips om cuts te maken.
Nee joh. Ik kwam daar Ook met mn angst en paniek aanvallen. Nergens last van gehad. Wat je daar leert in 4 uren kan geen universiteit tegen op. Zo vriendelijk, wijs, en eerlijk. Man naar mijn hart. Zie mijn verslag van mijn bezoek aan hem. #dankrobbert.
Ja grote familie,van stokers.
Okay even een update na een paar uurtjes brouwen.
Versie 1.2;
- Levert een pH van 5,5! Geen toevoeging meer nodig van calciumsulfaat. Hierdoor is de eiwitrust van 30 minuten ingekort naar 10 minuten, na 10 minuten maischen (zonder toevoeging) was de pH wat ik voor ogen had, geen correctie meer nodig dus eerder mee gestopt.
- Jodiumtest wederom géén zetmeel aanwezig.
- SG van 1.061, volume is wel iets kleiner dan de vorige twee dus blijf voorlopig even in de veronderstelling dat zuurmout iets minder zetmeel levert dan de overige soorten mout.
Ik had misschien al eerder ergens vermeld dat deze brouwsessie kwam door interesse van een familielid die het brouwproces wilde zien. Tijdens het wachten zijn we gaan kijken naar Youtube filmpjes over hoe houten vaten voor Whisky en wijn gemaakt worden. Heel leuk om te kijken en weer wat bijgeleerd, echter was de aandacht iets minder aanwezig aan het einde.
Het koelen van de wort was iets anders gelopen dan gedacht en uiteindelijk is de gist toegevoegd bij een 36 a 38°C. Ai ai ai, in eerste instantie dreven de gistcellen als kleine klompjes en had ik het opgegeven om de vergisting vandaag aan de gang te krijgen. Om de kans op besmetting te verkleinen wel het deksel dicht gegaan.
Op een gegeven moment werd het waterslot actief (na een 30tal minuten gok ik) en toch eens het deksel opengemaakt en warempel het zag er iets minder dood uit;
Sterker nog om de tweetal seconden hoor ik het waterslot gaan. Nog even de vingers gekruist houden.
Over het verschil van smaak tussen versie 1.0 en 1.1 wil ik nog even terugkomen, tijdens het brouwen hadden we het over de eerdere brouwsels en toen nog eens een glaasje getapt van wat er nu aan het gisten is. Wederom een leuke verrassing en de smaak heeft zich verder ontwikkeld, meer richting het allereerste brouwsel. Het verschil tussen de twee is in ieder geval stukken kleiner geworden.
[Tijdens het schrijven van dit verslag zit ik vol ongeduld te wachten om te kunnen beginnen aan de Absint van Robbert, de geur die verspreid wordt is heerlijk en helpt niet mee met m'n ongeduld. Ik had beloofd een kwartier te wachten na het toevoegen van de suiker en water dus daar hou ik me aan.
Vanmorgen vroeg bij de bakker staan te wachten totdat deze open ging, met mij een man of twintig. Vandaag een bezoek aan Robbert gepland, beginnerscursus Whisky stoken. Gelukkig is Robbert bekend met de heerlijke vlaaien die hier gemaakt worden en had hij al aangegeven dat hij aan alcohol geen tekort had en liever een Limburgse vlaai wilde. Na de 20 man voor me afgewacht te hebben kreeg ik de kersenvlaai mee, tijd om het land te doorkruisen. Van het heuvelachtige Zuiden naar het winderige Noorden van het land, paar uurtjes te gaan in de auto.
De rit ging voorspoedig en aangekomen in het Noorden herkende ik de woning van Google streetview. Net op het moment dat ik de auto geparkeerd had en de sleutel omdraaide waaide een deur open, meteen viel m'n oog op de koperen ketel die erbinnen stond. Ik had in ieder geval het goede adres gevonden, gewapend met de kersenvlaai liep ik naar binnen. Robbert was bezig met de voorbereidingen en liet me onderdelen zien en hoe deze modulair gebruikt kunnen worden.
Naar binnen voor een kopje koffie, binnen in het huis kwamen al een aantal dingen bekend voor van foto's hier, een koperen ketel die hij recentelijk gerestaureerd had onder andere. Net de eerste slok koffie binnen toen een glazen fles Bourbon op tafel kwam, van z'n experiment met eigen gist en de Mangrove Jack. Proef maar, de geur een zeer duidelijke honing-noot, de Bourbon was pas recentelijk op hout gelegd dus moest nog verder rijpen kreeg ik te horen. Waar die honing-noot vandaan kwam? Niet de ingrediënten maar de eigen gist (sinds vandaag is er één forumlid meer die wilt gaan experimenteren met eigen gist te maken).
De Whisky mash wordt gehaald en we gaan richting de stookketel, even ruiken eraan en er komt een goedkeurende knik. We beginnen aan het stoken van de Whisky, de eerste aantal milliliter hebben een aardse smaak, modder-achtig zelfs, dat gaan we dus niet houden. Toen kwam er opeens gekleurde vloeistof naar buiten en snel, vuur uit en snel afkoelen. Eiwitten is de constatering, tijd om slaolie te gaan halen bij een Appie in de buurt en we kunnen weer verder. Vreemd genoeg gebeurd erna hetzelfde en Robbert werpt een natte doek over de top van ketel om de temperatuur te temperen. Het werkt en we kunnen de eerste stook doen, tussendoor proeven met de vinger on de druppelende stroom te houden. Hierbij komt de magie van het stoken van Whisky naar voren, smaken van koekjes, turf, papier en anderen komen langs.
Uiteindelijke houden we een zestal liter over van de oorspronkelijke 17 a 18 liter, tijd om de tweede ketel te pakken en deze op te stoken. Of misschien eerst een stukje kersenvlaai met koffie. Na wat woorden van hulde door Robbert aan het adres van Brabantse en Limburgse bakkers is het tijd voor de tweede stook. Na wat tips van Robbert wordt de voorloop weggegooid en beginnen we met het verzamelen van het gewenste stuk. Uiteindelijk iets minder dan 3 liter gehaald, op de eiwitten na een Whisky stook volgens het boekje. Het eindoordeel? Een zeer goede poging zegt Robbert, een eer die zeker ook Erik ten dele valt voor de kwaliteit van de mouten. Morgen zal de Whisky zijn reis beginnen met het eikenhout dat hier geduldig heeft gewacht.
De dubbele stook vandaag had wat tijd in beslag genomen, voor de terugrit genoten van de nasi die de wederhelft van Robbert gemaakt had, smaakte heerlijk na een dagje stoken!
Ik wil Robbert bedanken voor vandaag, niet alleen hebben we Whisky gemaakt maar was het een hele leuke en leerzame dag. Robbert, wederhelft en kids hebben me hartelijk ontvangen, daarvoor dank. Natuurlijk met meer spul teruggekeerd dan gekomen, het merendeels van de ingrediënten voor een Bourbon is meegekomen. Toen we het hadden over wilgenbast als toevoeging aan de zelfgemaakte gist heeft Robbert nog als de jonge berggeit die hij is, z'n tuinhek beklommen om me te voorzien van een wilgentak. Morgen nog wat spul halen en dan gaan we zelf gist maken.
Terugkijkend op vandaag is de reis méér dan de moeite waard geweest, ik denk met name voor beginnende hobbyisten hier dit een geweldige start oplevert. Als ik thuis met de Air Still aan de gang was gegaan met de aanwezige eiwitten had ik een vulkaan gekregen. Dit met teleurstelling tot gevolg. Nu ben ik aan het kijken naar de Whisky en stiekem een beetje aan het glunderen, het kreeg zelfs de goedkeur van de grootmeester.
Ik weet niet wat je werk is alchemist maar volgens mij had je schrijver moeten worden.
Leuk te lezen! Klinkt allemaal reuze interessant als mede whisky genoot.
Ben benieuwd hoe het verder verloopt haha ?
Haha, het enige wat ik schrijf zijn testrapporten en werkinstructies. Ja morgen komen de dominos erbij en dan even geduld hebben.
Als op eind van de morgen een Grote vent met een echte vlaai voor de deur staat en begroet je in prachtig wollig limburgs accent dan weet je " dit wordt een gezellige dag" !
Na een bak koffie en babbel kwam de kan met stookwijn van Nick tevoorschijn .
Bij openen daarvan viel mij paar dingen op .
De beginnende whiskey maker had met passie een uitermate doordacht recept gecreëerd en met vaardigheid voorbereid.
Daarnaast de gebruikte ingrediënten konden niet anders zijn dan van een uitstekende versheid en goede kwaliteit .
(Munckerik ???)
Na vullen van ketel zei ik " Nick het is verder jou aan jou " hier en daar wat tips .
Een kleine schrik van Nick toen wat eiwit schuim mee kwam . Snel gecorrigeerd . Even kleine tip voor volgende keer eiwit te verminderen en voorkomen en verder een
voorspoedig verloop van distillatie en dag .
Het was gezellig en mooi te zien hoe Jij Nick zo gepassioneerd met deze voor jou nieuwe hobby bezig bent .
Super doordacht en prachtig recept kwam je mee .
Ik weet zeker dat nu de tijd jou whiskey zal vormen tot een prachtige drank .
Jij ook bedankt voor een gezellige dag , de heerlijke vlaai en jou bezoek .
Geweldig!!