Tijd om versie 1.1 uit het gistvat te halen na 2 weekjes en natuurlijk de pas gemaakte Whisky te voorzien van de domino's.
Kleur is duidelijk anders zonder de chocolade mout, die gisteren tijdens het stoken voor verrassende geuren zorgde.
Weinig kafjes die door de filter van de Graanvader zijn doorgelaten (~30).
Om in de woorden van Bob Ross te spreken, let's beat the devil out of it. Na flink schudden een aantal maal is het duidelijk dat er flink koolstofdioxide is opgelost. Even kleine opmerking hier, de vrije kopruimte in het vat is klein dus ik ben nog niet bang voor oxidatieproblemen.
De IJdele Hoop 1.0 Whisky is verdund tot 45% en de dominos erbij, eerst de dominos afgewassen om eventuele losse deeltjes te verwijderen.
American Oak Number 4 Blocks is de naam van deze houten blokjes. De reden dat ik deze gekozen heb is vanwege de opmerkingen bij een aantal testen die gedaan zijn met de verschillende soorten;
"This time the color turned to reddish amber. Creamy, rich vanilla, coco and typical oak go hand in hand and, for me surprising, I found also leather notes in my sample. This gives the right twist, it is very well balanced and would match perfectly with products, that have a bit of a stronger flavor."
De Whisky die gisteren gestookt is heeft nogal uitgesproken smaken erin, onder andere de turf die heerlijk aanwezig is.
Mooi verslag van beiden. Een rit welke zeker de moeite waard was. Nu lekker laten rijpen dan wordt hij steeds beter. Proost alvast 😉
Alchemist het leest echt heerlijk weg! Ik schrijf ook werkinstructies op me werk maar dan ben ik wel een paar uur zoet om het voor iemand anders ook gelijk leesbaar te krijgen Haha. Blij dat de stook zo bevallen is, nu wachten op het eind resultaat.
Gelijk een vraag naar Robbert toe: waar dient de wilgenbast voor in het gist mengsel?
Zelf gist maken klinkt niet al te vermoeiend voor een luie zondag dus nog even naar de winkel geweest om de missende ingrediënten te halen. Ik heb nog even getwijfeld of ik het hier of in het topic Gist zelf maken ! zou plaatsen. Gisteren herinnerde me weer eraan waarom ik Whisky wil maken in plaats van andere dranken, zit meer het gevoel van ambacht bij. Dus voor degene die dit ooit later eens leest, wil ik de toevoeging van het zelf gist maken niet weg laten.
Dus de boodschappen en wat ingrediënten uit het Noorden van het land (lees buren van Robbert hebben wat minder takken en vlierbessen 😉 );
Kneuzen van een handjevol vlierbessen;
Rest van het spul toevoegen;
Hierna 150 gram tarwebloem en water toegevoegd en gemengd. De bramen hebben in ieder geval voor een mooie lichtpaarse kleur gezorgd, heeft wat weg van een yoghurtje zo.
Nu gaan we wachten, eerst 48 uur voordat we iets gaan doen.
Bedankt, ik vind het apart hoe snel de kleuring al begint,
Ben benieuwd wat de reden is voor de keuze van deze ingrediënten, ben nu zelf een gist aan het opstarten met bloem en yoghurt. Helaas was de vorige poging mislukt en na 5 dagen bij de huidige ook nog weinig resultaat.
Als deze van jou snel aanslaat ga ik nog een extra potje maken met bovenstaand receptje
schorsen en wortels bevatten stoffen als cellulose en inuline . Gisten " groeien " en voeden hier makkelijk op en de vezels zorgen weer voor dat de gisten diverse organische zuren produceren, zoals melkzuur, barnsteenzuur,
boterzuur,propionzuur , waterstof dat allemaal weer invloed heeft op smaakvorming bij vergisting
Gisteren met Robbert gehad om zelf een gist een gist te maken die wat donkere noten zou verzorgen. Zijn voorstel was Wilgenbast of Acacia met Vlierbessen en iets van fruit. Schil van een appel werd ook genoemd. Heb gekozen voor de bramen vanwege een toekomstig project. Nadat de gist klaar is wordt er een uitstapje gemaakt naar de overkant van de grote plas, Amerikaanse Bourbon.
Zal iedere dag een foto maken en een collage t.z.t van de voortgang per dag.
Prachtige draad om te volgen, lekker bezig mannen!
Wederom een mooi project.
Dankjewel Robbert! Weer wat geleerd ik ga hem erbij zetten op mijn lijstje met gist ingrediënten. En is het zo dat dit dan weer de yoghurt kan vervangen voor de melkzuurbacteriën?
Binnenkort komt de markt hier ,op het forum , zijn ideeën zoeken. 😉 Het zal dan wel even zoeken zijn, maar als je oplet, kun je hier bijna elke drank die bestaat produceren, en beter dan de markt. Als je tegen problemen (uitdagingen) aan loopt, hier vindt je het antwoord. Wil je buiten de lijntjes iets nieuws proberen. Hier vind je geheid de basis van je gedachte . Het advies is dus, vooral blijven doorgaan met projecten en verslagen. En een goed recept, het liefst in de recepten afdeling plaatsen. En in het recepten topic mag men gerust, het niet ter zaken doende geheel verwijderen. (Na 3 maanden, is het meeste onnodige in de gesprekken toch vergeten.
Nice! Ik blijf mee lezen vanuit de schaduw van mijn wilg. Ben nog niet van plan deze om te zagen voor gist ??
Alchemist en/of Robbert, ik heb trouwens een matsudana wilg (Chinese krulwilg) ik weet niet of er verschil in zit maar wil rustig een tak toesturen. Proefondervindelijk kijken of er verschil in zit tussen beide?