Vreemd genoeg zag ik je foto wel in de email maar niet hier. Wat mij opvalt (maar zou even wachten op wat Robbert zegt) is dat je keukenfolie erover gespannen hebt. Dat heb ik niet gedaan, de pot hierboven is dus volledig open en alles kan erin dwarrelen.
Het recept van nu is meer gericht op wat donkerdere noten, die kan ik beter testen bij een Bourbon (vooral tijdens vergisting proeven) omdat daar geen turfrook bij komt kijken in de mout. Wat hier uit gaat komen qua geur- en smaaknoten heb ik echt geen idee van.
Ja klopt er is keukenfolie overheen gespannen en met een naald flink wat gaatjes in geprikt. (zoals het in Robberts beschrijving beschreven stond).
Ja ik ben bang als ik de pot open laat staan er flink wat kattenharen in zullen belanden hahah, Leuk langharige katten...
Ja de rookmouten overschaduwen veel als je wilt proeven.
En daar kom je maar op 1 manier achter, een batch maken, laten rijpen en proeven proeven proeven. Moet ook geen straf zijn denk ik zo hahaha
Haha, natuurlijk niet. Het proeven tijdens de vergisting, erna en tijdens het stoken levert een soort van kinderlijke fascinatie op voor deze hobby. De ontwikkeling van smaken blijft geweldig om te ontdekken.
Kattenharen lijken me inderdaad wat minder voor de gist, krijg je straks een Single Malt Whiskas 😉
Ik heb nog geprobeerd de foto hier te krijgen maar vreemd genoeg zie ik deze alleen op de gsm, op de laptop niks. Doorsturen werkt ook niet helaas.
marca wat voor meel gebruik je ? spelt meel , Patent bloem werken het best of tarwebloem ..
Dit is met verse magere biologische yoghurt en patentbloem zonder ascorbinezuur ( Eiwit 14,1 gr/100gram)
Laten we de whiskas versie maar gewoon niet proberen Haha.
Dat is best raar want zie de foto op meerdere apparaten gewoon staan. (Ook waar ik niet op ingelogd ben)
Omdat versie 1.0 nu in een spannende fase is gekomen, een bestelling geplaatst om de proefmonsters voor de Whisky uit te kunnen delen aan geïntresseerden. Om ook nog zelf wat over te houden worden het bescheiden hoeveelheden (~20 ml) voor de proefmonsters.
Wel met een betere dop dan deze, eentje met garantiesluiting. Labeltjes voor de reageerbuisjes zal ik op het werk gaan maken, blijven simpel met alleen tekst.
Marca Prak even met vork wat " gaten " in de gist en paar druppel wat lauw water door kneden . Dan weer even gewoon op aanrecht laten sstaan
Thanx Robbert! en dan met of zonder folie eroverheen?
ik ververs hem telkens s'avonds, vanavond dan verversen of een dagje overslaan?
Gewoon wat folie met wat gaatjes erin is prima .
Als de gist vorming opgang is om de 24 u en zodra je echt ziet dat het gaat rijzen eerst 48 uur dan wat om kneden voor zuurstof om de 48 uur en dan kun je om de 5 dagen verversen .
Te vaak verversen is ook niet goed . Na dag of 10 mag dat om de 7 - 10 dagen .
Heb je dan een mooi volume kun je het weken laten staan in koelkast
Wat later terug dan verwacht, even na het werk langs bij een kameraad om een beetje te klussen. Klein gipsplafondje plaatsen, natuurlijk liep niks zoals gepland en ging van alles mis. Plafondje zit er in nu dus tijd voor een makkelijke Whisky, Glenfiddich 12.
Op de achtergrond is Robbert bezig als gistcoach en stuurt me aan, tussen de ervaring van Robbert en de liefde die ik de gist toedeel moet dit toch goed komen.
Na een 32 uur in de pot bezig te zijn geweest heeft de gist een flink vliesje gevormd,
Op aanraden van Robbert vanmiddag al, tijd om de bovenlaag eraf te halen. Dit kwam eraf als een vlies, voor de rest nog wat weggelepeld en toen alles uit de weckpot gehaald. Een 70 gram tarwebloem en 50 gram water toegevoegd, de reden dat er meer bloem verhoudingsgewijs is toegevoegd is omdat het echt weg begon te lopen.
Toen het mengen, flink lang en met de passie van een Italiaanse pizzabakker de lucht erin geslagen. In tegenstelling tot het gisten in de wort, willen we nu juist zuurstof erin voor de knopvorming van de gistcellen. Dit proces wordt gebruikt bij de vermeerdering van de gistcellen. De weckpot schoongespoeld (vieze rand aanwezig) en het hele zaakje ging er terug in.
Misschien niet heel duidelijk op de foto te zien maar de kleur is van lichtpaars langzaam richting het grijze aan het trekken, komt waarschijnlijk door de verdunning van de bramen op de gehele hoeveelheid.
Geurvorming tot op heden valt nog mee, voordat het vlies eraf gehaald werd was er een superlichte toon van zuur te bekennen maar niet onaangenaam, in tegenstelling tot de aanblik ervan. Nu zit de tarwebloemlucht er weer terug in.
Blijft lekker doorgaan zo, ben benieuwd wat vanavond aanwezig is.
Zuur ruikende prut bovenin;
Vliegen lijken er wel gek op te zijn, kleine en grote. Probleem of niet?
Na een 4 daagjes tegen de Whisky aangekeken te hebben werd m'n ongeduld me te veel.
Eerste reactie is echt glunderen, dit heb ik (met hulp van de vrienden hier) gemaakt. Wow, volmondige smaak en kleur begint langzaamaan ook te komen.
Alcoholpercentage voelt op de tong hoger dan 45%, volle smaak deze. Dusdanig vol dat m'n brein nog even moeite heeft met het verwerken ervan. Wordt interessant hoe de smaak zich ontwikkeld, op het ogenblik is nog weinig van het hout te merken, turfsmaak is goed aanwezig.
Geur is meer rook en mout achtig, misschien richtig de geur van een graanschuur.
Goed zo,als hij even blijft liggen word hij nog lekkerder.??