Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 25 / 71

Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben echt benieuwd Chris, ik zou geen moeite hebben om deze nu op fles te leggen. Wat een volle smaak heeft deze al.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heel goed,mooi als je zoiets kunt maken,vind ik altijd,maar ik zou hem nog een tijdje op het eiken laten liggen,heeft mooie kleur en je vindt de smaak lekker.meestal door wat geduld wordt hij nog lekkerder.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeker blijft ie liggen Chris, ik ben ook benieuwd wat de smaakontwikkeling wordt. Dat gaat sowieso helpen bij de volgende Whisky's dus ik ben bij deze verplicht te wachten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat klinkt als een mooi succes! Ik denk ook net als Chris dat als hij wat ouder/rijper is ook zachter wordt. Dit was toch de versie met de chocolat mout?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt, de allereerste versie waarbij de Graanvader een temperatuurovershoot had. Dus het heeft nog niet eens een volledig maischschema gevolgd, laat weer zien wat de kwaliteit van je basisproducten betekend.

Enige was wel tweemaal schrikken bij Robbert toen alles eruit begon te komen. (sorry Robbert) Daarom hou ik m'n hart vast voor versie 1.1 met de Smartstill. Zal er maar iets onder zetten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nadat we versie 1.1 gestookt hebben kan ik ook misschien een conclusie trekken of het weglaten van het chocolade mout een goed idee was of niet. Tijdens het stoken bij Robbert kwam er zelfs uit de ketel nog een heerlijke geur door de chocolade mout.

Blijf waarschijnlijk nog even rondjes lopen met recepten voor deze. Maar dat is helemaal niet erg, wat een vreugde brengt dit zeg.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor het verschonen van m'n kindjes, stevig vlies (6 mm dik) en de kleur van de bramen lijkt erin getrokken te zijn.

Weer opgeschoond en het ruikt nu als gist, het zurige is er nu even van af, lekkere geur dit;

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja de Roasted Chocolat Bio is een heerlijke mout en bij kleine hoeveelheden zeer effectief.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de Rookmout Bio in Whisky. Zelf zou ik deze weggelaten hebben en enkel voor Whisky- Whisky Light en/of Peated mout gekozen hebben. Rookmout is gerookt op beuken hout en dat is wel een specifieke smaak.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik in  de smaak en geur op dit ogenblik moet zoeken naar de rookmout zou ik zeggen dat deze zich in de geur bevindt en niet in de smaak.

Tijdens het destilleren de tweede keer rook de ketel alsof er een barbecue in geleegd was, het is goed mogelijk dat een gedeelte van de smaak daar gebleven is. De turfsmaak die hier aan zit is ook meer van de turf zelf dan van de rook ervan, als dat een beetje zinnig klinkt. Een soort van kruidige aardse toon die aan de turf doet denken voordat die gestookt wordt.

Ik vind ook even geen vergelijkingsmateriaal in m'n Whisky's hier, waar het verschil zich met name voordoet met de Islay Whisky's is het ontbreken van het zilte wat bij die een scherpe toon geeft. De Whisky hield tijdens het stoken volgens Robbert ook heel  lang de smaak vast en dat is denk ik wat ik ook proef, een intense smaak waardoor ik even moeite heb om de smaaknoten in het begin te vinden. Er gebeurd een hoop in het eerste gedeelte, het tweede gedeelte vloeit uit in een turfsmaak die op de tong blijft liggen.

Misschien toch maar eens een cursusje Whisky proeven doen om de smaken beter onder woorden te kunnen brengen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom sorry Nick ? een klein hikje in begin wat binnen een oogblink onder controle was .
Verder een goed verlopen 1e en 2e overhaal .
Perfecte scheidingen ( cuts ) gemaakt. .
Prachtig dat jou eerste whiskey ook meteen goed succes was . dat geeft moet en enthousiasme .
Ach met smartstill zal vast ook lukken .
Beetje olie meteen in begin erbij komt het vast goed .
Jammer alleen is dat je in kleinere delen moet overhalen waardoor je voorloop en naloop meer verlies geven .
Al met al ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben ook een heel blij menneke nu, dat met de Smartstill komt goed, ik vermoed een acht keer in totaal doorhalen, ik zie dat als extra oefening met scheidingen maken eerlijk gezegd.

Ik had ergens verwacht dat de eerste paar keer niet helemaal zouden lukken en zag het meer als oefening in de handelingen. Maar de smaak tijdens de vergisting begon al hoop te geven. Toen bij het stoken werd het alleen maar beter, nu het rijpen en straks delen met mensen.  Heb al een paar gegadigden. Ben benieuwd wat de reacties worden, zit nogal een verschil in smaak bij hun Whisky's en de ervaring. 

Moet alleen zaterdag wat spul gaan halen om het in op te kunnen slaan, heb dit weekend een 35 liter mash staan (versie 1.1 staat in de koelkast te wachten en versie 1.2 is ook klaar eigenlijk) en 7 liter suikerwater. Koelkast alleen om het te bewaren, die gaat er vrijdag uit met de dop open zodat de koolstofdioxide kan ontsnappen en alles kan opwarmen zodat de Smartstill wat ontzien wordt. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Smaken omschrijven blijft lastig hoor Nick. Het mooie is, je doet het nooit fout 🙂

Op onze wijnproefavonden wordt ook van alles geproefd door sommigen wat ik er dan weer helemaal niet uit haal. Leuk om te volgen!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha dat is ook weer zo, maar ik wil dat wel eens leren, reden is dat er dan ook betere omschrijving van smaak komt voor een latere keer. De volumes die ik draai zijn klein dus dat gaat niet eeuwig mee, blijft het anders een beetje moeilijk om in te schatten welke aanpassingen van de recepten nodig zijn.

Ik ben benieuwd wat versie 1.1 zonder de chocolade mout gaat doen. Dat zal de bepalende worden voor een nieuw recept, maar pas ná de Bourbon met eigen gist. Ga het dan ook maar eens een nieuwe naam geven, met versies werken is ook zo onpersoonlijk. Dit vloeibare zonlicht verdient beter. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een whisky-proef-cursus is altijd leuk en leerzaam.

De versie 1.1 enz ....... dat zijn de werktitels hahaha. Daarna worden de echte namen bekend gemaakt 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, IJdele Hoop blijft er voor deze toch in 😉

Proefcursus mogelijkheid komt er ook aan, ga met wat collega's, vrienden en m'n broertje naar de;

Beantwoorden
Pagina 25 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?